G4Media.ro

Germania a beneficiat de 50% din ajutoarele autorizate de UE / 15%…

Sursa Foto: Unsplash.ro

Germania a beneficiat de 50% din ajutoarele autorizate de UE / 15% au mers în Italia și Franța și doar 5% Spania

Jumătate din totalul ajutoarelor de stat autorizate de Comisia Europeană privesc doar Germania. Așa indică datele publicate vineri de comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, scrie La Repubblica, citată de Rador.

Cifre care reflectă inevitabil puterea mai mare a intervențiilor efectuate de Berlin pentru a-și sprijini companiile, comparativ cu cea a altor țări. În detaliu, aproximativ 15% din totalul ajutoarelor ar privi Italia și Franța și doar 5% Spania. Mai mult, Vestager subliniază că, în baza datelor sosite din 24 din cele 27 de state, s-ar fi cheltuit de fapt doar 346 miliarde.

Vestager a explicat că există diverse motive care pot explica diferența mare dintre ajutoarele decise și utilizarea resurselor publice. Printre acestea se numără posibilitatea ca antreprizele să fi solicitat mai puține ajutoare decât cele prevăzute, sau rata de utilizare și implementarea schemelor de intervenție să fi fost mai lentă. Este posibil ca întreprinderile să se fi bazat mai mult pe măsuri generale, cum ar fi schemele pentru un program redus de muncă care se aplică întregii economii și nu constituie ajutor de stat. Sau, mai există posibilitatea ca datele statelor membre să nu fie complete.

Există, de asemenea şi alte diferențe importante în modul în care a fost acordat sprijinul. Franța și Spania au oferit aproape exclusiv garanții publice în condiții favorabile, la fel ca și Suedia, Portugalia și România, în timp ce Germania și Italia, precum și Grecia, Irlanda și Polonia, au apelat mai mult la subvenții și alte tipuri de măsuri care nu trebuie rambursate, cu efecte mai durabile asupra concurenței.

Sursa: La Repubblica/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Tari de mana 1 si tari de mama 2 si 3.Ue, Ue, dar la masa difera portiile.

    • Cred ca nu ai inteles exact care e stirea de fapt (o fi analfabetismul functional?) E VORBA DE AJUTOARE DE STAT, DATE DE STATUL IN CAUZA, AJUTOARE CARE TREBUIE APROBATE (a se vedea cazul Micula) DE COMISIA EUROPEANA. Deci, sa ne intelegem, ajutoarele astea nu sunt din bugetul UE ci din bugetul fiecarei tari. Daca ai fi citit stirea pana la capat, poate ai fi inteles.

    • @kafka…stirea este prezentată astfel încât să pară că banii provin din fondul aprobat pentru refacerea Europei. Nu toata lumea cunoaște mecanismele prin care se aproba diversele fonduri in UE. Oricum, stirea are o doza de realitate si sunt convins ca state ca Germania sau Franța vor beneficia cel mai mult de miliardele alea multe. De ce in unele state fondurile UE sunt atrase mai greu, decat in alte state?

    • @kapsa Am inteles perfect stirea, insa las-o mai moale cu invectivele de tip secu, de asta o luati in freza non stop de la ceilati, pederastule!

    • @Seb – :-DDDDDD
      Baibaietebai, constat ca nu are nicio noima raspunsul tau… deci nu pot decat sa rad.

      @Jay – Poate sa ai ceva dreptate in privinta titlului (care e cam ambiguu, recunosc), insa prima fraza din stire lamureste pe deplin: „Jumătate din totalul ajutoarelor de stat autorizate de Comisia Europeană privesc doar Germania.”
      In ce priveste celalalt aspect al tau, e mare probabilitatea sa fie asa.

  2. In articol nu e vorba de cati bani a cheltuit fiecare stat ci pe ce. Procentele prezentate de comisia de concurenta sunt cele care au fost date pt ajutoare de stat pentru ca ajutoatele de stat sunt obiectul acestei comisii. Nemtii au dat 50% din bani direct firmelor nemtesti sub forma de subventie. Din articol reiese ca Orban a ales sa garanteze cu ei imprumuturi, astfel transferand un procent din bani bancilor central europene care de altfel decid si destinatia lor.
    Deci kafka e analfabetul functional iar primul comentator are mai multa dreptate decat isi da deama.
    Nu doar ca la masa primim o portie mai mica dar niste dumicati ii dam inapoi si nu digeram ce ramane de capul nostru.

    • @GeigerC – „Cifre care reflectă inevitabil puterea mai mare a intervențiilor efectuate de Berlin pentru a-și sprijini companiile, comparativ cu cea a altor țări. ”
      Pentru ca un stat, membru UE, sa ofere firmelor din tara AJUTOARE DE STAT (pentru ca de aia se numesc de stat) trebuie sa ceara aprobarea Comisiei Europene (asa cum am spus in primul comentariu, a se vedea povestea fratilor Micula). Statul respectiv poate sa dea ajutoare de stat (adica sume nerambursabile sau facilitati fiscale in diferite forme) firmelor pentru a stimula economia. Atat timp cat sunt membre UE, sunt obligate sa ceara aprobare. Si mai citez o data „Jumătate din totalul ajutoarelor de stat autorizate”, adica totalul ajutoarelor de stat AUTORIZATE nu DATE. Si cu asta inchei pentru ca e probabil prea mult pentru tine. Greu cu logica asta.
      Iar daca nu intelegeai pana la capat, ultima fraza te lamurea deplin „Germania și Italia (…) au apelat mai mult la subvenții și alte tipuri de măsuri care nu trebuie rambursate(!), cu efecte mai durabile asupra concurenței.”
      Si da, e comisarul european pentru CONCURENTA! Asta nu iti spune chiar nimic? Ajutoarele de stat de asemenea anvergura trebuie aprobate de aceasta comisie tocmai in vederea unei concurente loiale pentru toate firmele din UE!
      Tarile raporteaza aceste cifre la comisie pentru a fi aprobate. SI ia de aici si stirea in original, poate in italiana ti-e mai la indemana https://www.repubblica.it/economia/2020/10/30/news/aiuti_di_stato_in_germania_il_50_di_quelli_autorizzati_dalla_ue-272398515/?ref=search

    • „GeigerC – Uite aici si un exemplu concret, poate te lamuresti pe deplin despre ce ajutoare e vorba.
      https://www.g4media.ro/ajutorul-de-stat-pentru-tarom-de-194-milioane-de-euro-aprobat-de-comisia-europeana-orice-ban-in-plus-trebuie-returnat-de-companie.html
      Vorbim despre comisia pentru concurenta.