G4Media.ro

General polonez: NATO ar trebui să îl avertizeze pe Putin că va…

Sursa foto: Știrile Pro TV

General polonez: NATO ar trebui să îl avertizeze pe Putin că va doborî orice rachetă care zboară, de exemplu, în direcţia Poloniei sau a României

La nivelul NATO ar trebui să se ia decizia de a doborî rachetele din spaţiul aerian ucrainean care se îndreaptă spre Polonia sau România, susţine generalul olonez Waldemar Skrzypczak, transmite News.ro.

„NATO ar trebui să spună astfel: îl avertizăm pe Putin că orice rachetă care zboară în direcţia noastră va fi doborâtă. Spunem că ne apărăm şi, ca parte a acestei apărări, doborâm rachetele care zboară în direcţia, de exemplu, a Poloniei sau a României”, a declarat pentru Ukinform Skrzypczak, expert polonez, fost comandant al Forţelor Terestre şi fost ministru adjunct al Apărării Naţionale al Poloniei.

El a explicat că NATO nu ar trebui să spună că ajută Ucraina să doboare rachete pentru a evita să se angajeze într-o discuţie cu Rusia despre presupusa implicare a Occidentului „în cel de-al treilea război mondial, ci mai degrabă să sublinieze apărarea teritoriului Alianţei”.

Potrivit generalului polonez, o decizie politică în acest sens ar trebui să fie luată fără întârziere la nivelul NATO, întrucât este vorba despre securitatea colectivă a Alianţei Nord-Atlantice. În plus, această decizie va fi, de asemenea, în interesul Ucrainei.

Ukrinform aminteşte că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat drept un dublu standard faptul că aliaţii au ajutat Israelul să doboare rachete şi drone lansate de Iran, în timp ce refuză să ofere asistenţă similară Ucrainei. El a subliniat că, în timp ce au protejat Israelul, ţările partenere au demonstrat că există suficiente echipamente de apărare aeriană pentru a intercepta un număr semnificativ de rachete şi drone iraniene, dar o astfel de demonstraţie „trebuia să fie şi o demonstraţie pentru Rusia”.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean a amintit că avioane ruseşti şi rachete inamice au traversat în mod repetat spaţiul aerian al Poloniei şi României, „şi nu a existat nicio reacţie, ceea ce indică dublul standard”. Zelenski a precizat că, în acel moment, avioanele aliate ar fi trebuit să doboare acele rachete.

La 29 decembrie 2023, una dintre rachetele ruseşti a încălcat spaţiul aerian polonez, rămânând în el timp de aproximativ trei minute şi zburând aproape 40 de kilometri. În acel moment, Polonia a mobilizat avioane de luptă F-16 pentru a-şi proteja spaţiul aerian.

Ulterior, la 24 martie, o rachetă rusească a încălcat din nou spaţiul aerian polonez în apropierea satului Ocerdów din regiunea Lublin şi a rămas acolo timp de 39 de secunde. Deşi forţele de apărare aeriană ale Poloniei au urmărit traiectoria rachetei, nu s-a luat nicio decizie de a o doborî.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. La noi Parlamentul rusofil nu creează baza legislativă pentru a doborî rachete și drone rusești!

  2. Din pacate NATO inseamna USA, si USA nu vrea sa supere Rusia lui putin. Asa ca vor mai cadea multe drone pe teritoriul nostru. Speram sa nu fie victime umane.