G4Media.ro

Gabriela Firea: Părinţii copiilor cu afecţiuni grave nu mai sunt nevoiţi să…

sursa foto: Pexels

Gabriela Firea: Părinţii copiilor cu afecţiuni grave nu mai sunt nevoiţi să mai meargă în faţa comisiei pentru protecţia copilului, pentru a obţine un nou certificat de încadrare în grad de handicap grav

Ministrul Familiei, Gabriela Firea anunţă că părinţii copiilor cu afecţiuni grave – precum boli ale structurilor şi funcţiilor senzoriale, tulburări cronice de metabolism şi nutriţie, amputaţii congenitale sau dobândite ale membrelor, boli ale structurii pielii, afecţiuni oncologice în perioada de urmărire posterapeutică – nu mai sunt nevoiţi să mai meargă în faţa comisiei pentru protecţia copilului, pentru a obţine un nou certificat de încadrare în grad de handicap grav, transmite News.ro. Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Sănătăţii au iniţiat un Ordin comun care stabileşte normele de aplicare şi criteriile speciale în aceste cazuri.

”Venim cu veşti bune pentru părinţii copiilor care au probleme majore de sănătate! Aceştia vor scăpa de drumurile repetate – şi, de cele mai multe ori, dificile şi obositoare – în faţa comisiilor care stabilesc încadrarea în grad de handicap grav, pentru că, pentru multe dintre aceste afecţiuni, valabilitatea certificatelor de handicap se prelungeşte până la 18 ani”, spune ministrul Familiei.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Sănătăţii au iniţiat un Ordin comun care stabileşte normele de aplicare şi criteriile speciale în aceste cazuri, anunţă ministrul Firea.

Concret, în cazul în care unui copil cu dizabilităţi îi sunt eliberate succesiv două certificate de încadrare în grad de handicap grav, fiecare dintre ele având termenul maxim de valabilitate permis de lege, adică doi ani, autorităţile îi vor elibera acestuia un certificat valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani. Până acum, demersul de obţinere a acestor certificate trebuia reluat de părinţi din doi în doi ani, ceea ce ştim că le crea reale probleme acestora.

”De acum încolo, părinţii copiilor cu afecţiuni grave – precum boli ale structurilor şi funcţiilor senzoriale, tulburări cronice de metabolism şi nutriţie, amputaţii congenitale sau dobândite ale membrelor, boli ale structurii pielii, afecţiuni onologice în perioada de urmărire posterapeutică – nu mai sunt nevoiţi să mai meargă în faţa comisiei pentru protecţia copilului, pentru a obţine un nou certificat de încadrare în grad de handicap grav”, precizează Gabriela Firea.

Decizia comisiei de a emite un certificat de încadrare în grad de handicap grav valabil până în momentul în care copilul împlineşte vârsta de 18 ani se bazează acum pe o serie de criterii biopsihosociale, toate incluse în ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerul Familiei, mai afirmă Firea.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Duduia da Voluntari cu handicap politic mental NU e nevoie sa mai apara. Sa stea langa Pandele al ei.

 2. Se vor bucura hauriti Avelo Bahtalo , ” mancatias , vom avea pensii de handicap la tot neamu nost mancatias ” .

  • Să zici doamne ferește să nu ajungi și tu handicapat! Aici mai ține și de cei care eliberează documentele, să fie corecți și să nu se mai strecoare persoane cu handicap închipuit, sau persoane recuperate.

 3. Se vor bucura hauriti Avelo Bahtalo , ” mancatias , vom avea pensii de handicap la tot neamu nost mancatias „

 4. Veste bună, părinții Sârmei nu mai trebuie să facă drumuri aiurea!

 5. Comentariile ticaloase nu pot fi decat din partea unora fara creier, avand in vedere subiectul! Nu stiti ce Inseamnā sa mergi anual sau la 2 ani cu un copil care nu stie ce i se intampla, in resedința de județ, sa stai la cozi la comisii si sa planga ore intregi pe holuri – pentru 1500 de lei pe lună. O injurați pe femeia aceasta cei care nu vedeți diferența intre ea şi nicushor.

  • Cred ca e singura fapta buna pe care a facut-o vreodata. Oricum, asta nu schimba hotia fara margini de care a dat dovada ca primar!!

 6. @Hm

  TREI mandate, Guverne a la long a avut P$D. Spune mi care, in care an au facut asa ceva. DUamna Gabi a sesizat Oportunitatea, restul P$Distilor au frecat menta cu succes

  • Măi nene, PDL și PNL nu au avut guverne? Plu.sere nu a fost pe acolo și a eșuat cu toți analfabeții funcțional care făceau parada modei, care au îngropat oamenii în saci și au lăsat spitalele să explodeze? Bă.se nu a guvernat zece ani? Hoha tot pe acolo? toți s au perindat. Ce au făcut? Oricum Băse chiar daca ne a tăiat salariile, era parfum pe lângă dulap! Cu alde Gică contra ca mata, de aia nu se face nimic bun. Uite că în anul ăsta se gândiră. Se gândi Gabriela.

  • mai nene deja e o masura de genul asta realizata tocmai de aia pe care ii critici, adica de USR! e stire de lunile trecute, o gasesti peste tot. diferenta e ca nu se referea doar la asta cu handicap grav, era mai generica. asa ca mai usor cu pianu….
   cauta stirea intai.

  • Tu nu ai aflat ca usr e pe făraş? poporul nu mai asteapta nimic bun de la ei. cazi in ridicol la cât îi lauzi.

  • unde mai exact ii laud???? tu stii macar cuvantul a lauda ce inseamna??? realitatea e ca deja exista o lege in sensul asta. nu vezi ca esti un troll rusnac si stupid? mars la ma.ta!

 7. Dar la ăștia cu handicap nu le dădea si lor cate 700 de lei tot la astea care are le da ăștia cu handicap nu are prea mult are pana în 350 de lei pe luna și nu mai primesc nici un ajutor de la stat