G4Media.ro

Gabriela Firea: Ne pregătim să lansăm Strategia Naţională „Copii protejaţi, România sigură”…

Gabriela Firea: Ne pregătim să lansăm Strategia Naţională „Copii protejaţi, România sigură” 2022-2027. Printre obiective, reducerea cu 25% a copiilor afectați de sărăcie și sprijin pentru locuințe sociale

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă că instituţia pe care o conduce se pregăteşte să lanseze Strategia Naţională pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului „Copii protejaţi, România sigură” 2022-2027, care, potrivit acesteia, apare în condiţiile în care există în continuare în România un număr mare de copii care se confruntă cu sărăcia şi excluziunea socială, relatează News.ro.

„1 din 3 copii trăieşte în condiţii pe care mulţi dintre noi nici nu ni le imaginăm. Ne pregătim să lansăm unul dinte cele mai importante documente pe care ni le-am asumat la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse – Strategia Naţională pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului „Copii protejaţi, România sigură” 2022-2027. E important în primul rând pentru că ne luăm angajamente majore, pentru următorii cinci ani, în faţa celor 3,6 milioane de copii din România. Este vorba despre măsuri şi direcţii de acţiune ţintite mai ales spre comunităţile vulnerabile, unde copiii n-au niciun viitor şi trebuie să le dăm şansa la unul!”, spune ministrul Familiei.

Potrivit Gabrielei Firea, Strategia Naţională, care aşteaptă acum ultimele avize, apare în contextul dificil în care, în ciuda unor progrese evidente înregistrate în ultimii ani, există în continuare în România un număr mare de copii care se confruntă cu sărăcia şi excluziunea socială. „Suntem peste media ţărilor europene, cu un procent care nu ne face cinste: 36%, conform datelor EUROSTAT raportate la nivelul anului 2020”.

„Vrem soluţii pentru aceşti copii, soluţii care să vizeze toate domeniile, de la educaţie, sănătate şi asistenţă socială, până la promovarea unei justiţii prietenoase pentru copii, ceea ce înseamnă un sistem de proceduri penale, civile şi administrative care să nu-i inhibe sau să nu-i intimideze şi, în acelaşi timp, să garanteze respectarea tuturor drepturilor lor. De asemenea, insistăm pentru încurajarea participării copiilor la procesele decizionale care îi privesc”, spune Firea.

Ea arată că „avem în faţă un document ambiţios şi va fi nevoie de toată determinarea şi voinţa – inclusiv politică! – pentru a atinge ţintele pe care ni le-am propus”.

„De exemplu, reducerea cu 25% a numărului copiilor afectaţi de sărăcie şi excluziune socială, sprijin cu prioritate pentru copiii în dificultate şi familiile acestora pentru a beneficia de locuinţe sociale, inclusiv sub forma suportării costurilor pentru chirie sau creşterea ratei de cuprindere în educaţia timpurie la cel puţin 25 % pentru copiii de până la 3 ani şi de cel puţin 95% pentru cei între 4 şi 6 ani”, spune ministrul.

Pentru măsurile care urmează să fie implementate, finanţarea va fi asigurată din fonduri europene, inclusiv cele asumate prin PNRR sau din resurse externe oferite de diferite organizaţii din domeniul protecţiei copiilor, precum şi din bugetele instituţiilor responsabile.

Procesul de elaborare a Strategiei „Copii protejaţi, România sigură” a fost coordonat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi a presupus o amplă consultare a ministerelor cu atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor copilului, a organizaţiilor neguvernamentale, a structurilor reprezentative ale copiilor şi a altor parteneri internaţionali.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Sper ca nu uita de colacii din coada.

  2. Ok. Inca niste bani platiti de fraierii din tara sau din UE ca sa ia PSD ul niste voturi. Si inca niste familii in care nimeni nu lucreaza si traieste din ajutoare sociale. Nimic nou.

  3. O strategie de luat bacşis de la Turci nu aveti Tovaraşa Firea?

  4. Ce ați zice,de exemplu de niște cantine in toate unitățile de învățământ (la început ceva gen pilot) ,după standarde europene ADEVĂRATE in care copii cu „părinți „sa primească cel puțin o masă pe zi pentru copii ai căror părinți isi pierd locul de muncă si ii apucă lenea,in schimbul alocației care oricum se ducea pe alcool si tutun,,iar pentru copii cu părinți care pot primi alocația ,in schimbul unei sume modice să poată primi la fel o masă caldă pe zi ?Locuri de muncă directe si indirecte cu produse românești, legume ,fructe,carne ?

  5. De 30 de ani numai strategii si studii de fezabilitate se fac. Cand termina studiile se termina si banii si iar de la capat din nou.

  6. PROPAGANDA PEEESEEDIIISTAAA.
    SINGURA PREOCOPARE A BARONESEI DE voluntari SUNT CELE DE GHIFTUIRE A FAMILIILOR PARTIDULUI.