G4Media.ro

Gabriela Firea, criticată de tot mediul de afaceri pentru firmele Primăriei şi…

Gabriela Firea, criticată de tot mediul de afaceri pentru firmele Primăriei şi somată să spună cine sunt şefii celor 22 de companii făcute din bani publici

Reacţie dură a Coaliției pentru Dezvoltarea României, una dintre cele mai mari organizaţii din mediul de afaceri, faţă de firmele de stat înfiinţate de Primăria Bucureşti. Coaliţia reclamă „lipsa de transparență”, „perturbarea mediului concurențial” şi „Eludarea reglementărilor privind achizițiile publice” sunt doar câteva dintre acuzaţiile aduse de mediul privat.

G4Media.ro a scris în urmă cu o săptămână despre exasperarea companiilor private de construcţii, care au decis să sesizeze autoritatea pentru concurenţă a Comisiei Europene din cauza comportamentului firmelor înfiinţate la iniţiativa primarului general, Gabriela Firea.

“Vedem că în Bucureşti funcţionează un model politic ca în Ungaria. Sau ca pe axa Budapesta – Viena – Voluntari. Până la urmă, care sunt principiile după care funcţionează Capitala României? Mai suntem o economie de piaţă liberă sau se merge spre etatizare?”, a declarat pentru G4Media.ro în urmă cu o săptămână Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO).

„Ne îngrijorează lipsa de transparență care caracterizează întreaga activitate de până acum a companiilor municipale, în absența unei comunicări corecte din partea administrației publice locale, pe acest subiect. Perturbarea mediului concurențial este prima consecință a înființării, la limita legii, a companiilor municipale din București. Informațiile existente până în prezent indică faptul că cele mai multe achiziții s-au făcut prin atribuire directă, uneori în timp record, ceea ce exclude de la bun început orice analiză serioasă a posibilelor oferte”, arată un comunicat al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

”Primăria dă astfel cale liberă pentru instituirea unui soi de monopol al proastei calități pe bani mulți, ceea ce nu poate fi în acord cu o piață liberă funcțională”, mai arată sursa citata.

Mai mult, lipsa de experiență și de competență a Primăriei în gestionarea unor astfel de companii ridică multe semne de întrebare asupra eficienței serviciilor oferite, iar lipsa oricărui control asupra modului de cheltuire a fondurilor poate lăsa cale liberă risipei banului public, avertizează Coaliţia pentru Dezvoltarea României. Lipsa de transparență care caracterizează activitatea celor 22 de companii încalcă orice principiu democratic după care funcționează astăzi administrațiile publice din Uniunea Europeană. Faptul că sunt necesare investigații jurnalistice de amploare pentru a afla cine conduce aceste companii, unde se află ele și cu ce se ocupă, de fapt, este un fapt îngrijorător pentru întreaga opinie publică, arată comunicatul citat.

Cele mai puternice companii din ţară, reunite în Coaliţia pentru Dezvoltarea României, adresează Primăriei Bucureşti o cerere fără pecedent: „O administrație publică locală care nu își înțelege corect rolul în raport cu cei care au desemnat-o se autopoziționează în afara regulilor jocului democratic. În acest sens, cerem Primăriei Capitalei să furnizeze cât mai curând informații complete în legătură cu structura, conducerea, sediile, achizițiile și proiectele pe care le derulează fiecare dintre aceste companii în parte”.

Reamintim că cele 22 de firme înfiinţate de Primăria Bucureşti la iniţiativa primarului Gabriela Firea au început să-şi atribuie între ele contracte, fără licitaţie, fapt ce va scoate practic firmele private din piaţa lucrărilor publice ale Primăriei Bucureşti.

Coaliția pentru Dezvoltarea României reunește reprezentanți ai investitorilor români și străini în România și este condusă de un Consiliu Director format din președinții și vicepreședinții a șase asociații de business: Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și Romanian Business Leaders (RBL).

Foto: Pagina de FB Gabriela Firea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Pe principiul „tonul face muzica ” s-a creat un precedent foarte periculos. Nu va trece mult si vom auzi ca si alte primarii isi vor infiinta propriile firme si isi vor atribui direct, fara licitatie toate lucrarile de investitii publice din localitatile lor. Unde mai este concurenta, unde e piata libera ? Se numeste ca ne-am intors cu 29 de ani adica in comunism ! Statul va monopoliza piata lucrarilor publice din ROmania

  2. Mai mult ca sigur ca UE va interveni prin intermediul CE, pt ca ce a facut Firea e pur si simplu o golaneala !

    Firea, care nu are nici macar competentele unei spalatorese, daramite pe cele cerute unui primar de capitala europeana, a crezut ca poate face orice ! O sa afle ca nu-i deloc asa si, si mai mirata va fi cand va constata ca nu o sustin nici Dragnea, nici Tariceanu, nici Hunor !

    Dar Pandele nu o s-o lase si-i va fi mereu alaturi (cum se spune ? „la bine, ca si la rau” !

    PS. Off topic : Ura ! Nasul mare sa traiasca !