G4Media.ro

Franța: Parlamentul a adoptat un articol de lege care limitează difuzarea de…

Franța: Parlamentul a adoptat un articol de lege care limitează difuzarea de imagini cu poliţişti în timpul intervenţiilor

Adunarea naţională franceză a votat vineri seară un articol de lege care limitează difuzarea de imagini ale poliţiştilor în timpul intervenţiilor, după ce a obţinut garanţii din partea guvernului referitoare la „dreptul la informare”, relatează Agerpres, citând Afp.

Această dispoziţie este considerată de media şi de activiști civici drept o posibilă încălcare a dreptului la liberă informare. În mai multe oraşe franceze, mii de manifestanţi au denunţat, vineri seară, ceea ce au numit o „lege liberticidă”.

„Este reafirmat echilibrul între libertatea de informare şi protecţia forţelor de ordine”, a afirmat ministrul de interne francez Gérald Darmanin în timpul dezbaterii din parlament.

Articolul controversat pedepseşte cu un an de închisoare şi o amendă de 45.000 euro difuzarea „imaginii feţei sau a oricărui alt element de identificare” al forţelor de ordine în timpul intervenţiei lor atunci când ea aduce „atingere” integrităţii lor „fizice sau psihice”.

Un amendament guvernamental, adoptat vineri de parlamentari cu 146 de voturi pentru şi 24 de voturi contra, precizează că măsura nu poate aduce „prejudicii dreptului la informare”.

Noua lege privind „securitatea globală” viza iniţial extinderea spaţiului de acţiune al poliţiilor municipale şi structurarea mai bună a sectorului securităţii private.

Însă în luna octombrie, majoritatea parlamentară a preşedintelui Emmanuel Macron a adăugat în textul legii noi măsuri de securitate menite să răspundă revendicărilor sindicatelor poliţiştilor, care s-au plâns că poliţia este ţinta ameninţărilor şi a agresiunilor tot mai frecvente.

Forţele de ordine franceze au fost criticate în special pentru tacticile de forţă utilizate în timpul protestelor începute în 2018 şi pentru arestările arbitrare operate mai ales în rândul magrebienilor şi al negrilor.

Sursa Foto: captura /atac terorist franta

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. În aceiași retorică ar trebui să acopere și fața lui Mohamed atunci când îl bagă în benzi desenate sau caricaturi

 2. atunci când ea aduce „atingere” integrităţii lor „fizice sau psihice”.

  Mai exact cum poate aduce atingere integritatii fizice, in mod direct!, difuzarea de imagini cu politisti in actiune?! Ca asa, indirect, e simplu: bataia din aripi a unui fluture in Brazilia …

  Apoi, cum poate fi probata, dincolo de orice indoiala rezonabila, atingerea integritatii psihice? Adica un actor bun te-ar putea pacali usor, ma gandesc …

  Drepturile sunt greu de castigat si foarte usor de pierdut … 🙁

 3. Foarte bine, de acum încolo să vezi bătaie ca la carte ce le dă

 4. Incredibil!
  Asta este ste conspiratie sau limitarea libertatilor?

 5. Iata cum guvernele polonez si maghiar inteleg sa limiteze libertatea de expresie. Sper ca si incalcarile libertatii de expresie sa fie taxate de catre cei ce decid bugetul UE!

 6. Sunt mai multe previziuni, asta nu e singura mizerie din aceasta lege.
  Sunt proteste la Paris impotriva acestei legi.
  Btw. in Leipzig sunt proteste impotriva lockdown (oare de ce media din Romania nu se refera si la ele ? ).

  • Poate fiindca media din Romania e cumparata? Cateva zeci de milioane de euro sprojin ca sa treaca criza chipurile plus alte cateva zeci de de milioane de euro pentru clipurile anti-covd.

 7. Democrație nu glumă tovarăși.
  Stalin a fost susținut de telectuali francezi.
  Oameni cu caracter.
  Stalin în numea ca fiind unii utili.
  Ca și la noi slugi.
  Este adevărat mult mai bine plătite.
  Pe acolo cetațeni au sânge în instalație.
  Despre opoziția lui Marcelică nu cred că este cazul să vorbim.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.