G4Media.ro

Franţa: Macron anunţă crearea unui comandament militar spaţial

Emmanuel macron franta sursa Facebook

Franţa: Macron anunţă crearea unui comandament militar spaţial

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat sâmbătă crearea unui comandament militar spaţial, într-un discurs susţinut în ajunul defilării de 14 Iulie, sărbătoarea naţională, relatează AFP, preluată de Agerpre.

„Pentru a asigura dezvoltarea şi întărirea capacităţilor noastre spaţiale, un mare comandament spaţial va fi creat în luna septembrie” în cadrul Forţelor armate aeriene, care „vor deveni în cele din urmă Forţele armate aeriene şi spaţiale”, a declarat el în faţa comunităţii militare reunite la Ministerul Apărării de la Paris, la o tradiţională recepţie care are loc anual cu o zi înainte de parada de pe Champs-Elysées.

Calificând spaţiul ca „o veritabilă miză de securitate naţională, prin starea conflictuală pe care o suscită”, Macron a dat asigurări încă de anul trecut că îşi doreşte ca Franţa să aibă „o strategie spaţială de apărare”. Aceasta este acum gata, a afirmat el sâmbătă.

„Noua doctrină spaţială şi militară care mi-a fost propusă de ministru (ministrul Apărării, Florence Parly – n.r.), pe care am aprobat-o, va permite să ne asigurăm apărarea spaţiului şi prin spaţiu”, a subliniat el.

„Ne întărim cunoştinţele despre situaţia spaţială, ne vom proteja mai bine sateliţii, inclusiv în manieră activă”, a promis şeful statului, afirmând că „vor fi decise noile investiţii indispensabile”.

Prin spionaj, bruiaj, atacuri cibernetice şi arme antisatelit, spaţiul, indispensabil operaţiunilor militare, a devenit un câmp de confruntare între naţiuni, punând Franţa în faţa provocării de a-şi întări capacităţile în acest domeniu strategic şi tot mai militarizat, comentează AFP.

Cele mai mari puteri spaţiale din lume – SUA, China şi Rusia – s-au angajat de mai mulţi ani într-o cursă pentru dominarea spaţiului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Emmanuel sta prea mult langa mamaia macron cu mitraliera. Si mai inventeaza inamici…

 2. Hai sa ne militarizam impreuna, iubito.

 3. Am așa o viziune cu „Jandarmii în spațiu”, păcat că nu mai trăiește Louis de Funes! 😀
  Cu extratereștrii deja s-au luptat!

 4. Flota de aerostate ale lui montgolfier e pregătită. Astronauții francezi stau cu armele la picior, gata sa le arunce la primul semn de primejdie. Capitularea se va face in mod ordonat, celebrata cu o parada pe sub arcul de Triumf condusă de Extratereștii din Andromeda. “Cercetătorii francezi” caută o soluție pentru criogenare nu ca ar fi necesară dar soția se cam strica văzând cu ochii odată cu trecerea timpului…

 5. Vin martienii sa-i fure babeta lui macron?

 6. Sa nu fim prea duri! O fi de pe alta planeta si i s-a facut dor de casa…

 7. Lasand glumele la o parte, stiu ca-i greu … 🙂 , totusi miscarea lui este logica.
  Anticipand (cu oarecare curaj, dar cu incredere – da) topirea PSD-ului in neantul irelevantei, adica momentul in care vom incepe sa putem si noi sa fim o tara sanatoasa, Romania ar trebui sa faca „la fel”, sau mai bine – in sensul ca spatiul – cu tot ce implica asta, incepand cu investitiile in cercetare-dezvoltare-inovare si tot ce inseamna tehnologie (inclusiv partea de business).

  • … in sensul ca spatiul este extrem de important din toate punctele de vedere: securitate, tehnologie, business, educatie, stiinta, medicina, politica, … absolut tot.