G4Media.ro

Franța îndeamnă NATO să nu se teamă de ambițiile militare ale Uniunii…

Franța îndeamnă NATO să nu se teamă de ambițiile militare ale Uniunii Europene

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, şi-a îndemnat vineri omologii din NATO să nu se teamă de planurile Uniunii Europene în sfera apărării, afirmând că Statele Unite ale Americii vor beneficia de pe urma lor şi că orice capacităţi militare europene vor întări Alianţa, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Observaţiile sale, făcute la o reuniune a miniştrilor apărării NATO şi împărtăşite presei, au căutat să pună capăt lunilor de incertitudine privind eventuala apariţie a unei competiţii cu alianţa odată cu noul efort al UE de a dezvolta arme şi forţe.

„Când aud declaraţii defensive cu privire la apărarea europeană şi când observ anumite ameninţări, inclusiv în această organizaţie, spun: nu vă fie teamă!”, a declarat Parly într-o întâlnire la care a participat şi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

„Apărarea europeană nu este construită în opoziţie cu NATO, dimpotrivă: o Europă mai puternică va contribui la o Alianţă întărită şi mai rezistentă”, a subliniat ea.

Secretarul apărării SUA, Lloyd Austin, a răspuns pozitiv, afirmând că salută o apărare europeană mai capabilă, pe un ton similar unei declaraţii comune publicate în septembrie de către preşedinţii francez şi american.

„Ce ne-ar plăcea să vedem sunt iniţiative complementare tipurilor de acţiuni ale NATO”, a menţionat Austin la o conferinţă de presă, îndemnându-şi aliaţii din NATO să se ridice la nivelul „misiunii lor numărul unu” de a asigura o „descurajare şi o apărare credibile”.

Austin a sugerat, de asemenea, că nu există contradicţii între o strategie europeană şi una americană în regiunea Indo-Pacific şi că aliaţii NATO lucrează împreună pentru a contracara ascensiunea militară chineză. În septembrie, Washingtonul a stârnit indignare la Paris convenind un pact – cunoscut sub numele de AUKUS – cu Australia şi Marea Britanie, care a costat însă Franţa un acord valoros cu marina australiană privind livrarea de submarine.

Ministrul american al apărării s-a angajat că se va „lucra în comun colectiv pentru a asigura că regiunea Indo-Pacific rămâne liberă şi deschisă” şi a adăugat că Statele Unite vor continua să ajute Taiwanul cu capacităţile de care are nevoie pentru a se apăra.

Arme noi, nu „structuri noi”

Deşi ţările europene au soldaţi foarte pregătiţi şi puteri cibernetice, navale şi aeriene moderne, o misiune de luptă a UE ar fi lipsită probabil de sprijinul pe care îl pot oferi SUA, cum ar fi transportul aerian pe distanţe lungi, capacităţi de comandă şi control, suport logistic şi de informaţii, notează Reuters.

Marea Britanie, care nu mai este membră a UE, a afirmat la rândul ei că Uniunea poate juca un rol de sprijin pentru NATO, dar joi secretarul apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a calificat orice încercare de a construi o armată europeană drept o distragere a atenţiei, declarând presei că este o „pistă greşită” şi că nu are „absolut niciun sens ca o grămadă de oameni să-şi pună chipie europene”.

Dintre cele 27 de state din UE, 21 fac parte şi din NATO, care are 30 de membri, dar Statele Unite susţin de multă vreme că blocul ar trebui să poată face mai mult pentru a gestiona crizele de la graniţele sale.

În martie anul viitor, UE îşi propune să convină asupra unui document de strategie militară care va defini viitoarele ameninţări, concentrându-se în acelaşi timp asupra dezvoltării de arme împreună, precum şi pe conturarea unei noi forţe de intervenţie a Uniunii care ar putea interveni în crize.

Statele din Europa de est, care se tem de Rusia, sunt foarte precaute în ce priveşte orice schimbare de orientare dincolo de NATO. În acelaşi timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat împotriva „duplicării”. „Este nevoie de mai multe capabilităţi, nu de structuri noi”, a spus acesta într-o conferinţă de presă.

Sursa foto: Consiliul European

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Acum nu poate sa vanda arme fiindca sunt americanii si NATO care le mananca piata.

  • Mai hAURar scuipaci de seminte, nici macar atata cultura nu ai, sa stii ca Franta… face parte din NATO 😀

   Multi sunteti, multi si prosti. hAUR in toata splendoarea sa. Exact ca niste muste, pe care le dam afara pe geam.

 2. Intodeauna Franta a fost salvata de armata SUA, nu de armata Europa.

  • Mai scuipaci de coji de seminte, pune mana pe carte si studiaza istoria.
   Ia vezi tu, cine i a salvat pe americani de britanici? De ce crezi tu ca Franta si America sunt strans legate, au un trecut si prezent comun?

   Ca tot hAURarul scuipaci de coji de seminte, habar nu ai de ceea ce este istoria, insa vii aici si scuipi cojile pe jos, fara sa strangi dupa tine. hAURar adevarat 😀

 3. Nu v-ati saturat sa tot ascultați maneaua asta cu armata europeana? Deja se stie ca este irealizabil visul lui Macron si sunt state care se opun categoric. Dar, daca Franta vrea sa-i facem un pic de vanzare, putem să facem asta si sa cumpărăm si noi 2-3 Rafale, o corveta mica sau niste cartușe. Avioanele Rafale sunt chiar foarte bune, testate in lupta. Insa asta va fi tot ce vom face pentru „armata europeana”. In rest, avem alte afaceri cu americanii si incredere mare in ei.

 4. Nu v-ati saturat sa tot ascultați maneaua asta cu armata europeana? Deja se stie ca este irealizabil visul lui Macron si sunt state care se opun categoric. Dar, daca Franta vrea sa-i facem un pic de vanzare, putem să facem asta si sa cumpărăm si noi 2-3 Rafale, o corveta mica sau niste cartușe. Avioanele Rafale sunt chiar foarte bune, testate in lupta. Insa asta va fi tot ce vom face pentru „armata europeana”. In rest, avem alte afaceri cu americanii si incredere mare in ei. .

  • Macronistii baga fitile și în România și au o grămadă de prosti care pun botul la textele lor:
   „Oportunitatea pe care noi o avem ca ţară vine în contextul în care SUA şi-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele din Estul Europei, mutându-şi priorităţile în zona Pacifică.”, Dan Barna la audierile în fața comisiei de politică externă.