G4Media.ro

Franța: După Adunarea Națională și Senatul califică foametea din anii 1930 din…

Holodomor, foto: Harvard University Press

Franța: După Adunarea Națională și Senatul califică foametea din anii 1930 din Ucraina drept genocid

Senatul a cerut miercuri guvernului să recunoască drept genocid Holodomorul, foametea provocată la începutul anilor 1930 în Ucraina de către autoritățile sovietice, care a dus la moartea a mai multe milioane de persoane, scrie Le Monde.

În prezența ambasadorului ucrainean Omelchenko Vadim, o propunere de rezoluție depusă de Joëlle Garriaud-Maylam (Les Républicains) a fost adoptată cu 327 de voturi pentru și 16 împotrivă, doar grupul Cetățeni republicani și ecologiști (CRCE), cu majoritate comunistă, a votat împotrivă.

Aceasta „invită guvernul francez să recunoască oficial drept genocid foametea, deportarea și exterminarea organizate metodic de autoritățile sovietice împotriva a milioane de ucraineni în 1932 și 1933”. Textul invită, de asemenea, guvernul să „condamne public genocidul comis de autoritățile sovietice împotriva populației rurale ucrainene în 1932 și 1933”.

În 28 martie, Adunarea Națională recunoscuse Holodomor ca genocid și a cerut guvernului să facă același lucru, ca răspuns la puternica așteptare a Kievului ca această amintire dureroasă să fie reînviată de invazia rusă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. E important de precizat faptul ca „autoritatile sovietice” includeau inalti oficiali ucrainieni, care au provocat si sustinut aceasta crima. Sovietic NU inseamna exclusiv rus.