G4Media.ro

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Este sancționarea lui Iohannis motivată politic?

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Este sancționarea lui Iohannis motivată politic?

Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat, joi seara, un articol sub titlul ”Este sancționarea lui Iohannis motivată politic?”, în care tratează pe larg sancțiunea aplicată de CNCD, care a stabilit că declarațiile președintelui despre maghiari reprezintă discriminare.

”Premiul Carol cel Mare ar fi trebuit acordat, joi, la Aachen iar anul acesta ar fi mers la Klaus Iohannis, care este președintele României din 2014 și a fost reales anul trecut cu o majoriate confortabilă. Faptul că evenimentul a trebuit amânat pe termen nedefinit din cauza pandemiei ar putea fi o fercită coincidență. Celor care urmau să-l onoreze joi cu premiul internațional le-ar fi fost dificil să vorbească doar despre meritele sale în lupta pentru apărarea statului de drept în România”, notează FAZ.

FAZ amintește declarația lui Jürgen Linden, președintele comitetului care acordă premierul Carol cel Mare, care a pus la îndoială imparțialitatea CNCD într-un interviiu pentru Aachener Zeitun, înainte de pronunțarea sancțiunii.

”Aceasta este o evaluare rareori auzită de experții din țară. Este adevărat că în cele aproape două decenii de existență, consiliul a fost deseori atacat de partide care au atacat instituția de părtinere, dar criticile bipartizane sunt o dovadă a calității activității sale. CNCD este un seismograf al condițiilor din România, iar seismografele nu sunt responsabile pentru cutremurile pe care le înregistrează”, comentează FAZ.

Publicația germană notează că instituția a sancționat deseori rivali politici ai președintelui Iohannis din Partidul Social Democrat. ”PSD, care își spune Social Democrat, este în realitate populist și naționalist, și ofertă numeroase motive”, mai notează FAZ. Publicația germană scrie despre sancțiunile aplicate liderilor PSD care l-au asociat pe Iohannis cu nazismul sau l-au comparat cu Hitler.

FAZ evocă episodul sancționării lui Klaus Iohannis de către CNCD din 2018 pentru declarația referitoare la ”penalii” din PSD, amintind că președintele Consiliului, Csaba Ferenc Asztalos, etnic maghiar, a făcut atunci opinie separată luând apărarea șefului statului, considerând că declarația sa se încadrează în limitele libertății de exprimare.

FAZ scrie și despre campaniile politice din trecut împotriva CNCD, despre care PSD a spus când se afla la guvernare că este parte a ”statului paralel” condus de Iohannis, care subminează valorilor românești la comanda unor forțe oculte (George Soros). ”Csaba Sztalos, președinte al Consiliului de mai mulți ani, a fost atacat pe stradă. Totuși, n-a fost intimidat, indiferent victimele discrimării au fost romi, maghiari, germani, muncitori din Sri Lanka, jucători de handbal, homsexuali sau alte cateogrii de persoane care au fost victimele discursului urii sau rasismului”.

Citește varianta integrală în Frankfurter Allgemeine Zeitung

Citește și

Klaus Iohannis trebuia să primească azi premiul Carol cel Mare, dar organizatorii spun că au amânat ceremonia din cauza epidemiei / Jürgen Linden: Sunt absolut convins că președintele României este un pro-european convins

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. Obtinerea autonomiei unei anumite regiuni ( cazu nostru COVASNA-HARGHITA -CLUJ ) , in nici un caz nu se poate face prin aprobare TACITA a unei legi … acel Parlament nu este Parlament ! Ci ne cunoaste PSD si UDMR , cunoaste si metodele lor – cu siguranta a fost o intelegere ! Interventia lui Johannis a fost salutara , de aici si ura care s-a declansat impotriva sa !

 2. Încă un articol care demonstrează ce mână lungă are propaganda maghiară. Asta, mie cel puțin, îmi arată că Iohannis a făcut foarte bine. Iar basmele cu imparțialiatea CNCD să i-o spună lui Mutu.

 3. Germania a mai arbitrat o dată în favoarea Ungariei. Chestiunea autonomiei nu e interzisă, doar că nu trebuia ridicată acum, în context Kosovo, Crimeia, Catalonia, Brexit. Altminteri, curente regionaliste au şi românii.

 4. În cazul UDMR-PSD-Iohannis, CNCD a judecat FORMA, nicidecum FONDUL. Dac-ar fi judecat fără dublă măsura atunci l-ar fi amendat și pe Președinte dar ar fi judecat și gestul care l-a provocat (mârșăvia UDMR-PSD din Parlament). Cum poate să emită FAZ pretenția cum că CNCD a fost imparțială. A apărut și în Germania democrația originală a presei fsniste?

 5. În România, nicio instituție nu este verticala.

 6. Dobitoci am fost și văd că încă nu ne revenim. O sa il pierdem și pe ăsta dacă mai continuăm să ne facem ievaluări când nu-i cazul, mai ales persoanelor care se bucura de credibilitate in Europa. O sa rămânem cu Ciolacu, dacă nu-l răstoarnă Viorica, vai de noi. Cine știe, iese și Dragnea între-timp.
  CNCD & CCR = nenorocesc și decredibilizeaza statul, dar cum să le arăți unor asimptomatici că-s bolnavi?

 7. Dl Michael Martens, corespondent pentru Europa de Sud-Est, cu domiciliul la Viena, al ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung, a publicat duminica trecută un articol ceva mai acid decât acesta, dar pe aceeași temă, în suplimentul duminical Frankfurter Sonntagszeitung.

  Cum tirajul și aria de difuzare ale suplimentului sunt mai restrânse, iar accesul prin Internet la acesta este imposibil, dl Michael Martens a promovat articolul pe contul său de Twitter, fiind preluat de presa maghiară și de G4media, prin colaboratoarea Andreea Pavel.

  Tema este reluată, iată, la câteva zile de către același jurnalist, de data aceasta în ediția principală a ziarului german, ceea ce indică un efort concentrat de inflamare a subiectului, de arhitectura unei campanii. Campanie care din text se arată a fi atât împotriva Președintelui Iohannis, cât și a României.

  • Când aceleași publicații scriau nasoale de Dragnea, era „pe bune”, Când scriu nasoale de Werner, e „campanie pe bani”.

  • Articolul FAZ descrie fapte.

  • @Morbid Angel _ „Când aceleași publicații scriau nasoale de Dragnea…”

   În cazul în care dl L Dragnea ar fi acționat în sensul apărării Constituției, ar fi fost admirat de majoritatea cetățenilor români, nu doar de minoritatea celor care sunt asemenea domniei-sale.

   Dar, dl L Dragnea a acționat împotriva Constituției și a legilor obișnuite ale statului român, motiv pentru care se află în prezent la pușcărie, loc în care probabil ar fi firesc să se afle și ceilalți atentatori la Constituție, lege și integritatea teritorială a României.

 8. I-ati luat painea de la gura Andreei Pavel, specialista G4media pe subiect?
  Lasand gluma la o parte, interesant e ca cei de la FAZ nu scriu ca de exemplu, Sanctiunea anuntata Ieri de CNCD dlui Dragnea, un simplu AVERTISMENT cu unanimitate de voturi(!), se refera la o declaratie facuta acum 2 ANI, in Iunie 2018, la un miting organiat de PSD și imediat după, într-o emisiune TV.
  2 ANI de zile a zacut sesizarea CNCD prin sertarele lor in cazul lui Dragnea!!
  Zicea Dragnea: „sunt „unelte jalnice ale acestor securişti”, „curăţăm ţara de mizeria împrăştiată de aceşti şobolani”, „erau patru şobolani care puneau tot felul de întrebări”, referindu-se la protestatarii #REZIST!
  Oare in Germania autorului articolului de la FAZ, astfel de exprimari ale politicienilor la adresa Cetatenilor germani sunt tratate DUPA 2 ANI cu un simplu avertisment?!
  Sau acelasi CNCD care NU a sanctionat-o pe Lia Olguța Vasilescu desi a declarat in 2019: „Domnul Klaus, cred deja se și vede șef de lagăr de concentrare și toți PSD-iștii băgați acolo la reeducare”, CNCD considerand ca e „libertate de exprimare”!
  Sau despre „celebrul” caz Ditrau, unde Seful CNCD dl Csaba Asztalos a anuntat PUBLIC ca CNCD s -a autosesizat si unde NU exista nici azi o Decizie!
  Pare ca de data asta, CNCD a luat de la sertar cazurile aflate de vreme indelungata la CNCD, cazuri de NEATINS si la gramada le-a „discutat” si a dat Decizii, ACUM cand in mare graba, cand au sanctionat cu AMENDA declaratiile Presedintelui Johannis facute acum nici 2 SAPTAMENI!
  Oare or sti asta cei de la FAZ?!
  NU stiu evident, cei care platesc articolul NU au spus asta, asa cum NICI Comunicatul CNCD nu specifica DATA adica Momentul cand declaratiile fiecaruia dintre cei sanctionati au fost facute!
  Era batator la ochi, nu?!
  Mai mult, a devenit o blasfemie în România să spui ceva despre UDMR sau despre „maghiarii care vor să fure Ardealul” – aşa cum a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, pentru că eşti imediat AMENDAT de CNCD, în timp ce jignirile unor politicieni la adresa etniei germane sunt trecute cu vederea, iar autorii sunt mângâiaţi pe creştet cu un Avertisment verbal.(Olguta PRMIsta e campioana!)
  Acesta a fost trendul deciziilor luate ieri de instituţia publică în fruntea căreia se află dl Asztalos Csaba, care a ajuns în funcţia respectivă cu binecuvântarea UDMR care dau bine in ochii jurnalistului de la FAZ.
  Ma indoiesc eu ca un jurnalist obiectiv, fie el si de la FAZ nu ar fi vazut DUBUL standard in deciziile CNCD!
  Rusine!

  • Am citit articolul in FAZ. E unu, Martens, care il ataca mereu pe Iohannis. Cat de serios e?
   Pai atat cat cineva isi poate permite sa spuna despre Presedintele unei alte tari ca „se maimutareste” vobind in romana cu accent maghiar (unde o fi vazut el asta?), ca mai intai zice „Dragi romani”, dupa care ii ataca pe maghiari etc.
   Il mai atacase si in alt articol publicat anterior tot in FAZ, intrebandu-se in titlu, „Este acest om un nationalist?”.
   E o campanie pornita in legatura cu acordarea premiului „Carol cel Mare”, care il aseaza pe Presedintele nostru in rand cu ceilalti laureati ai acestui premiu: Churchill, Papa Paul al II-lea, Clinton, Mitterand, Merkel, Macron. Cine ar putea fi in spate? Nu e greu de raspuns.

  • @Constantin: La articolul despre Presedintele Johannis din 11.05.2020, se mentioneaza in mod explicit ca dl Volker Pabst autorul articolului, e corespondent la Istanbul si Sfantu Gheorghe, uite:
   „Volker Pabst, Istanbul und Sfantu Gheorghe.”
   https://www.nzz.ch/international/ausgerechnet-der-deutschstaemmige-praesident-rumaeniens-schuert-ueble-ressentiments-gegen-die-groesste-minderheit-im-land-ld.1555564
   Cum de nu scrie Dl Volker Pabst si despre Romanii din Sfantu Gheorghe sau din Har-Cov, dar scrie multe articole depsre declaratiile Presedintelui Johannis pe acest subiect?!!!

  • @Ciobanul Bucur: „Cine ar putea fi in spate?”
   Pai, uite un posibil raspuns: Autorul articolului despre Presedintele Johannis de pe NZZ e un Freelancer, corespondent la Istanbul si Sfantu Gheorghe al NZZ, dl Volker Pabst!
   Dl acesta, desi e corespondent la Sfantu Gheorghe, scrie de zor pe acest subiect cu Presedintele Johannis, dar NU a scris la viata lui un articol despre Romanii din Sfantu Gheorghe sau din secuime sau despre cazul Ditrau, recent intamplat, la sfarsit de Ianuarie 2020???!
   Cine sa fie…cine sa fie?!

 9. Deci FAZ sa nu fi stiut ca de exemplu, Vladimir Tismaneanu a fost sanctionat in 6 Mai 2020 de CNCD cu amenda de 5000 de Lei, pentru „Fapta dl. Vladimir Tismăneanu din data de 11.04.2020 de a posta pe pagina sa de socializare o fotografie care ilustrează mai multe păsări(ciori) ce stau așezate pe un gard, imagine însoțită de textul: „Aeroportul Țăndărei. Toate Zborurile sunt anulate„, alături de comentariul dl. Tismăneanu: „Super tare„, constituie discriminare potrivit art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000.”

  Deci, in mai PUTIN de 1 LUNA, CNCD a dat DECIZIA, mentionand si Data la care dl Tismaneanu a facut „fapta” cu pricina!
  In cazul Sanctiunilor luate in Sedinta din 20 Mai, CNCD a „uitat” sa mai SCRIE momentul, adica DATA la care au fost facute FAPTELE pentru care toti cei mentionati in Cumunicatul CNCD au fost sau nu sanctionati!

  „Fapta” lui Dragnea facuta in urma cu 2 ANI, sanctionata abia acum cu un amarat de avertisment, iar fapta dlui Tismaneanu facuta in urma cu nici 1 Luna sanctionata cu Amenda, fix ca in cazul dlui Johannis, a carui fapta e mai recenta, in 29 Aprilie!
  In plus, in Comunicatul CNCD prin acre Valdimir Tismaneanu a fost sanctionat EXISTA o MOTIVARE, scrie: „La stabilirea cuantumului sancțiunii contravenționale s-au avut în vedere următoarele circumstanțe atenuate și agravante: momentul postării mesajului, conținutul și comentariul la mesaj, comportamentul contravenientului după momentul postării mesajului, scuzele publice prezentate de contravenient, calitatea de formator de opinie și specializarea academică a acestuia (expert în analiza regimurilor totalitare).”
  In Comunicatul CNCD din 20 Mai prin care a fost sanctionat Johannis si ceilalti, mai putin Dragnea(avertisment) si Olguta(libertatea de exprimare!), NU exista nici o Motivare, la nici una dintre sanctiuni!
  Gasiti Comunicatele CNCD pe internet!
  Daca asta NU e Dublu standard, atunci cum se numeste?!
  Dle jurnalist de la FAZ, acolo in Germania dvs, tot asa se practica?!!

 10. Victor Orban nu a reactionat la asa-zisa discriminare din partea presedintelui KWI (comunitatea maghiara din Romania fiind o masa importanta de manevra si sustinere a politicii ungare ultranationaliste si iredentiste din ultima suta de ani), dar o fac unii ziaristi mai mult sau mai putin germani de la Deutsche Welle, NZZ si FAZ (de doua ori) si stranie coincidenta (???) toti trei propun aceiasi sanctiune: neacordarea premiului Corol cel Mare, desi presedintele comitetului de acordare a premiului, domnul Jurgen Linden, a declarat categoric ca are dubii asupra impartialitati CNCD si nu ia in considerare anularea decernarii distinctiei. Premiul este nu numai o recunoastere a meritelor personale ale domnului Johannis in privinta aderarii la o politica pro-europeana, dar indirect si a Romaniei ca stat, inclusiv in privinta drepturilor minoritatilor nationale. Atacul jurnalistilor germani, indiferent de cine este regizat, este o incercare de defaimare a tarii pana la urma!

  • NU sunt jurnalisti la acele jurnale germane, sunt Corespondenti sau Freelanceri la acele puiblicatii!
   Care Corespondenti sau Freelaceri traiesc din ce primesc comenzi, nefiind angajati cu contract!

  • A-propos, unul dintre jurnalistii care a scris Articolul de pe Neue Zurcher Zeitung(NZZ) e un Freelancer numit Volker Pabst, adica un colaborator, NU un angajat permanent al Redactiei ziarului elvetian NZZ!
   Gasiti pe internet cine e acest Volker Pabst, un Freelancer care scrie si la alte publicatii, NU e angajatul permanent al vreunei publicatii, depinde cine il plateste!
   Conform paginii din NZZ, el e colaborator al NZZ la Istanbul si Sfantu Gheorghe!
   Cam se subintelege de unde manaca o paine, il platesc bine cei din secuime!
   Interesant e ca el, Corespondent al NZZ la Sfantu Gheorghe NU a scris niciodata, nici 1 articol, la fel cum NU au scris nici ceilalti autori din presa germana amintita insistent de G4media, nici macar UN singur articol despre Minoritatea romana din secuime, despre DISCRIMINAREA REALA a Romanilor din HarCov, Romani care DUPA ’89 au plecat masiv din cele 2 judete, adica purificare etnica!
   Daca 1 singur maghiar ar avea asemenea probleme undeva pe teritoriul Romaniei, s-ar auzi la ONU, Washington si in tot mapamondul…
   Cum de nici unul dintre aceste publicatii NU a scris despre fenomenul plecarii populatiei romanesti din cele 2 judete?!
   Simplu: cei care ii platesc au un INTERES: Interesele minoritatii maghiare din secuime, NU soarta romanilor de acolo…
   https://www.nzz.ch/international/ausgerechnet-der-deutschstaemmige-praesident-rumaeniens-schuert-ueble-ressentiments-gegen-die-groesste-minderheit-im-land-ld.1555564

  • Volker Pabst

   1979 născut şi crescut în Winterthur. După studiile relaţiilor internaţionale şi al politicii de pace şi securitate în Geneva, St. Peterburg şi Hamburg, diverse misiuni pentru ONU şi CICR în spaţiul postsovietic şi în Africa centrală. Pe lângă acesta, tot mereu călătorii extinse și, în timpul unui an, ghid turistic în Africa şi Asia. Din 2012 membru al redacţiei de externe NZZ, mai întâi ca redactor de resort în Zuerich, având ca temă de bază Rusia, după care, patru ani corespondent pentru Asia de sud în Delhi. Din septembrie 2018 corespondent din Istanbul pentru Europa de sud-est și Turcia. Căsătorit, trei fii.

   https://www.nzz.ch/impressum/volker-pabst-ld.154617

  • @Constantin: La articolul despre Presedintele Johannis din 11.05.2020, se mentioneaza in mod explicit ca dl Volker Pabst autorul articolului, e corespondent la Istanbul si Sfantu Gheorghe, uite:
   „Volker Pabst, Istanbul und Sfantu Gheorghe.”
   https://www.nzz.ch/international/ausgerechnet-der-deutschstaemmige-praesident-rumaeniens-schuert-ueble-ressentiments-gegen-die-groesste-minderheit-im-land-ld.1555564
   Cum de nu scrie Dl Volker Pabst si despre Romanii din Sfantu Gheorghe sau din Har-Cov, dar scrie multe articole depsre declaratiile Presedintelui Johannis pe acest subiect?!!!

  • Traducere neoficială

   Michael Martens
   Corespondent

   Născut 1973 în Hamburg, crescut acolo și în Câmpia Lueneburg. Ca elev, colaborare la ziare regionale nord-germane, după bacalaureat și un an în Chicago, din 1995 până 2000 – printr-un proiect finanţat de Ministerul de Externe – redactor la ziare germane din Rusia. Aproximativ câte un an în Bișkek (la „Zeitung der Deutschen Kyrgyzstans” – „Ziarul Germanilor din Kârgâzstan”), în Kazahstan și în Kiev. Apoi doi ani la „St. Petersburgischen Zeitung” [„Ziarul de Sankt Petersburg”], înfiinţat 1727. Călătorii în Asia Centrală, Pakistan, Afganistan, în multe regiuni ale Ucrainei și unele ale Rusiei. A intrat în redacţia de știri F.A.Z. în 2001. După reportaje din Afganistan în timpul războiului american împotriva talibanilor au urmat începând din 2002 șapte ani de corespondent din Balcani cu sediul la Belgrad. Suplimentar, din 2009 până în 2018, responsabil și pentru Turcia, mai întâi de la Istanbul, din vara 2015 cu sediul la Atena. Din 2019 relatează din Viena despre sud-estul Europei, prin ale cărei ţări călătorește.

   https://www.faz.net/redaktion/michael-martens-11104332.html

 11. Incerc sa postez separat cele 2 Comunicate OFICIALE existente pe Pagina CNCD, cel din 6 Mai in cazul dlui Tismaneanu si cel din 20 Mai, ultimul in 20 Mai cand a fost amendat Presedintele Johannis, sper sa treaca postarile!
  Uite ultimul Comunicat din 20 Mai, cand Presedintele Romaniei a fost amendat cu 5000 Lei iar Dragnea a primit un biet Avertisment votat unanim(deh, se termina mandatul membrilor CNCD iar „cutitul” numirilor e in mana PSD!), unde NU regasim nici Datele cand faptele au fost infaptuite si nici Motivarile!
  Uitati-va la cazul 1, Liviu Nicolae Dragnea, e exemplul perfect de Dublu standard:
  https://cncd.ro/2020-05-20-comunicatul-de-presa-referitor-la-hotararile-adoptate-de-colegiul-director-al-cncd-in-sedinta-din-data-de-20-mai-2020

  Jurnalistul FAZ sunt convinsa ca nu le-a vazut!

 12. Postez acum Comunicatul oficial al CNCD din 6 Mai, cand dl Vladimir Tismaneanu a fost amendat cu 5000 Lei, iar Comunicatul CNCD contine TOATE informatiile necesare: Data, Fapta si Motivarea, cum din motive necunscute(!), NU regasim in Comunicatul CNCD din 20 Mai:
  „Fapta dl. Vladimir Tismăneanu din data de 11.04.2020 de a posta pe pagina sa de socializare o fotografie care ilustrează mai multe păsări (ciori) ce stau așezate pe un gard, imagine însoțită de textul: „Aeroportul Țăndărei. Toate Zborurile sunt anulate„, alături de comentariul dl. Tismăneanu: „Super tare„, constituie discriminare potrivit art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000.
  Colegiul director a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale dl. Vladimir Tismăneanu în cuantum de 5.000 de lei potrivit O.G. 137/2000. La stabilirea cuantumului sancțiunii contravenționale s-au avut în vedere următoarele circumstanțe atenuate și agravante: momentul postării mesajului, conținutul și comentariul la mesaj, comportamentul contravenientului după momentul postării mesajului, scuzele publice prezentate de contravenient, calitatea de formator de opinie și specializarea academică a acestuia (expert în analiza regimurilor totalitare).
  Hotărârea a fost adoptată cu unanimitatea de voturi a celor prezenți (8 voturi).”
  https://cncd.ro/2020-05-06-comunicat-de-presa-referitor-la-hotararile-adoptate-de-colegiul-director-al-cncd-in-sedinta-din-data-de-06-mai-2020

  Nu cunosc Limba germana, daca as fi cunsocut-o as fi scris dlui jurnalist deontolog de la FAZ, oare asa partinitori or fi si cei de la CNCDul omolog din Germania?!

 13. LILI : Felicitari pt. imensul efort de documentare ! Personal cred ca ai dreptate …. nu i ese fum fara foc ! PS— Cititorii ca tine , nu sunt iubiti de patronii de ziare !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.