G4Media.ro

Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (ARCB) a…

Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (ARCB) a fost schimbat din funcție de noul arhiepiscop venit de la Iași

Într-o postare pe Facebook, preotul Francisc Doboș își anunță prietenii că nu mai este purtătorul de cuvânt al ARCB deoarece în locul său a fost pus un alt preot: Tarciziu Șerban.

„Misiunea mea de purtător de cuvânt al ARCB s-a încheiat astăzi. Vă sunt recunoscător pentru tot sprijinul, susținerea și colaborarea. Mulțumesc confraților mei și tuturor colegilor din presă. Au fost ani minunați. Voi rămâne mereu la dispoziție, chiar dacă voi avea alte atribuții. Așa că vor fi în continuare ani minunați :). Îi urez muncă rodnică și mult har noului purtător de cuvânt, pr. dr. Tarciziu Șerban.
Pe mine mă veți găsi mereu la Sf. Liturghie, la spovadă și pe aici” a scris preotul Doboș pe contul său de Facebook.

Vestea este întărită și de un comunicat oficial al ARCB în care se spune că noul Arhiepiscop și Mitropolit de București, Aurel Percă, a fost cel care a luat această decizie. Cumunicatul nu precizează care a fost motivul care a stat la baza schimbării. Se spune doar că preotul Francisc Doboș „a primit o misiune pastorală în cadrul Arhidiecezei”, ceea ce în limbaj teologic poate fi interpretat ca fiind o „pedeapsă” pentru o posibilă abatere.

Preotul Francisc Doboș a deținut funcția de purtător de cuvânt în cadrul Arhidiecezei din anul 2011. De-a lungul acestei perioade, jurnaliștii l-au apreciat ca fiind una dintre cele mai apreciate figuri din breasla purtătorilor de cuvânt. Preotul Doboș s-a făcut remarcat în nenumărate rânduri și prin prisma mesajelor teologice care aveau mare audiență în rândul laicilor deoarece erau transmise în ușoare note umoristice.

Noul purtător de cuvânt al ARCB, Tarciziu Șerban, nu este o figură cunoscută în rândul jurnaliștilor. Acesta s-a născut la 1 ianuarie 1962 la Bacău. A absolvit Institutul Teologic în anul 1989 la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași și a fost hirotonit preot la data de 25 iunie 1989 la Iaşi. La începutul slujirii preoţeşti a activat la Huși, în parohia „Sf. Anton”, și la București, în Parohia Catedralei „Sf. Iosif”. Mai târziu, a fost preot colaborator în Capitală la Parohia „Preasfântul Mântuitor” (Italiană), Paroh la Parohia „Sfânta Maria a Harurilor” (Bărăția) şi Administrator parohial la Parohia „Sfântul Francisc din Assisi”. Între 1993 și 1998 a urmat studii de specializare în științe biblice la Institutul Catolic din Paris și în istoria creștinismului primar la Universitatea Sorbona. Ulterior, a urmat studii de specializare în cadrul Facultății de filosofie a Universității București. Începând cu anul 1998 a fost, pe rând, Lector universitar la Institutul Catolic „Sf. Tereza” din București, la Institutul Teologic „Sf. Iosif” din Iași și la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității București. În prezent predă științe biblice la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității București şi colaborează ca preot la Parohia Catedralei „Sf. Iosif” din București.

Sursa Foto: Facebook/ Francisc Dobos

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

  1. Omul asta era cam singurul care ajungea la orice tip oameni, credinciosi sau nu. O pierdere dupa parerea mea.

  2. Era omul potrivit la locul potrivit ! Il ascultau il intelegeau si il pretuiau si catolici si ortodocsi si laici ! Era o placere sa il asculti vorbind ! Pacat ca l-am descoperit tarziu !

    • Într-adevăr, e un om deosebit. Multe clase deasupra altor clerici de pe la noi, discurs cursiv și nepătimaș. Totuși, nu a plecat definitiv, rămâne în București.

  3. L-au schimbat exact pe cel care îi facea mai umani pe preoți 😔

  4. Păcat că l-au schimbat, deși ortodox îl ascultam cu plăcere.

    • in contrast cu daniel seful bor sau purtatorul de cuvant al bor este o diferenta prea uriasa.
      prea mare, motiv pentru care consider ca pe undeva s.au facut ceva presiuni. din punctul meu de vedere este o persoana deosebita care reusea cumva sa imbine intr.un mod placut doctrina religioasa cu progresul social.

      succes, sau ok: doamne ajuta!

    • Presiunile au fost facute indirect, prin publicatii evreiesti din Israel, revoltate ca intr-o felicitare de Pasti, pe care au rastalmacit-o cu absoluta rea-credinta, Pr.Dobos a cutezat sa citeze din Noul Testament episodul inchiderii in case a apostolilor de frica iudeilor. In Dieceza de Iasi, indeosebi in timpul condiucerii bicefale Ep.Gherghel- Ep.auuxiliar Perca, libertatea de gandire si dialogul de idei au fost ( si in parte inca mai sunt considerate ) pacate grave de constiinta, cine are cutezanta sa aiba alte opinii decat ierarhia, si, mai grav, daca are indrazneala sa le si exprime este anatemizat instantaneu. Era exclus ca Perca sa tolereze ca purtator de cuvant al ARCB o persoana cu simtul umorului si care este fidela prin trairea Sa, in mod viu, intrupat, adevarat, aplicat practic invataturilor lui Hristos, cum este pr.Francisc Dobos! Un mediocru si o non-valoare duhovniceasca precum Perca, nu a tolerat cat a fost la Iasi si nu va tolera vreodata pe langa el decat nulitati de tipul Emil Moraru s.a., care pun pumnul in gura oricui are inconstienta sa le aminteasca faptul ca Biserica este in secolul XXI, contestandu-le metodele, si ca nu ne mai regasim in timpurile anterioare Conciliului Vatican 2.

  5. Se pare că metehnele din viața politică se regăsesc și în viața religioasă: fiecare cu oamenii lui.

  6. intre timp ieseanul Psd-ist Tudor Ciuhodaru apare zilnic la DIGI24 desi era fan Liviu Dragnea si a propus arestarea protestatarilor

  7. Aveam o grija..

  8. Nu pot să vă zic decât că i-am avut ca profesori pe amândoi si ca sa va faceti o idee despre cei doi, Doboș este un fel de Ambasada Suediei(facebook) iar Tarciziu e cel mai „mediocru” preot ce putea fi pus acolo, șters fara carismă și bățos ca un plop.

    • Ca de obicei sunt preferați cei ințepeniți in trecut!
      Oameni care traiesc timpurile noastre nu sunt plăcuți în cercurile înalte! Îi bănuiam pe cei de religie catolică mai inteligenti decât ortodocșii… îmi retrag cuvintele. Suntem o apă si-un pământ.
      Fiecare șef vine cu preferatul său….
      Cred că biserica are de trecut un examen acum… să sperăm că o sa-l treacă 😔 ( ortodocșii au pierdut din start… parerea mea😔)

    • Nu cred ca pr.Dobos a atacat vreodata pe cineva( sunt absolut sigur ca evaluarea ca atac a unora din sustinerile sale este doar perceperea lor belicoasa, rastalmacirea spuselor sale – tare/neputinte vechi existente inclusiv in dieceza de provenieta a EP Perca, dieceza ce percepe drept atac citarea din Sf.Scriptura, in timp ce comment-ul de pe FB al lui Tibor Bayusz din 16.04, din ziua Papei Emerit Ratzinger, prin care se sustine ca papa Francisc e ERETIC – papa ce tocmai ne-a transmis ajutoare sanitare pt Suceava – e evaluat drept in acord cu politica si abordarea spirituala din Dieceza).Cred,insa, ca pr.Dobos – un preot valoros dpdv duhovnicesc, pt care nu exista fractura intre cuvintele in Hristos si Viata in Hristos – nu agreeaza sa tarasca Biserica Catolica in politica, indeosebi pt a sustine ciuma rosie, cum au agreat si facut zeci de ani episcopii Gherghel si Perca la Iasi . E de inteles : actualul arhipastor catolic al Bucurestilor, Perca ( nascut la Sabaoani , localitate de unde este si clipul video de mai jos, din campania pro-PSD, de sustinere la presedentie a lui Mircea Geoana, campaniile electorale afectand in timpul tandemului episcopilor Gherghel – Perca inclusiv liturghiile de hram, in timpul carora primarul penal al Iasiului, Ghe.Nichita, distribuia prin acoliti flyere si-si sustinea cuvantarile de ipochimen, si nu doar el, ci si actualul secretar de stat din Ministerul Culturii, fosta pupila a lui Iliescu, responsabil in timpul lui Ceausescu de persecutia Bisericii Greco-Catolice si de daramarea prin inglobare si inchingare in noi constructii, ortodoxe, a lacasurilor sale de cult, dupa 1990, doar spre a nu fi inapoiate), http://www.youtube.com/watch?v=fgwx2iAUloc nu se poate dezbara de obiceiuri. Sau cum s-ar spune, `il poti scoate pe Ep.A.Perca din ciuma rosie ( mai ales daca e la distanta fizica de Ep.emerit Gherghel ), dar nu poti scoate ciuma rosie din AEp. A.Perca , ciuma rosie pe care ti-o poate impune in numele ascultarii de un fals Hristos`.

  9. A venit un comunist la conducere, suntem in ’47! Criminali nenorociti!

    • Adevarat. Dupa traditia in colaborarea cu securitatea/cu puterea comunista ( si de dinainte si de dupa 1989 ) a Arhiepiscopului Robu ( si jocul la doua capete purtat cu evreii, inclusiv in scandalul Cathedral Plaza , represaliile asupra pr.Francisc fiind in urma unor acuzatii de antisemitism , facute nefondat la adresa pr.Dobos in publicatii din Israel, prin rastalmacirea cu rea-credinta a unei simple urari de Pasti, in care era citat unui fragment din Noul Testament) chiar nu se putea realiza peste noapte o schimbare de gandire. Arhiepiscopul Perca ( fost auxiliar la Iasi) , ca si Ep.emerit Gherghel, considera normala, fireasca si chiar necesara o rugaciune ca Geoana sa iasa presedinte http://www.youtube.com/watch?v=fgwx2iAUloc , sau ca un actual secretar de stat si colaborator al Securitatii din demnitatile detinute inainte de 1989 ( postura din care a fost implicat in persecutiile abatute asupra Bisericii Greco-Catolice, pupila a lui Ion Iliescu, V.Opanschi ) sa le tina prelegeri, IN TIMPUL LITURGHIEI DE HRAM !!! , iesenilor despre asa-zise experiente religioase, doar pt a scoate in fata PSD-ul!

  10. in banat exista o vorba la sat: ” a dat o palma la kakat”..asta a facut si noul sef cu aceasta schimbare.
    ne luam prea usor de tigani….si uitam ca nici romanashii nostri nu sunt cu mult mai prejos decat ei..
    dar in fine…vreau o tara seculara

  11. Sunt creștin ortodox dar asta nu mă împiedică să-mi exprim părerea de rău că nu-l voi mai auzi pe părintele Doboș. Chiar dacă acest lucru se întâpla rar, era o plăcere să-l ascult. Paradoxal, în opoziție cu aparțiile din media ale purtătorul de cuvânt al BOR.
    Sper ca înlocuitorul său să aibă aceeași carismă și elocință.
    Și mai sper ca schimbarea să nu se datoreze conotațiilor exagerate făcute de unii ”binevoitori”, față de ultima postare pe facebook a preotului Doboș.

  12. Doboș,era un om plăcut și deștept dar nu avea față de purtător de cuvânt al unei biserici.Ideile sale, bolșevice , neomarxiste ,progresite se vedeau chiar dacă le acoperea cu sutana.Sper sa vina un preot mai implicat în cele bisericești și nu în cele lumești. La BOR purtător de cuvânt e fix cine trebuie ,un om foarte școlit,inteligent foarte ponderat ,un „laic” desăvârșit. Până la urmă Patriarhul Daniel se pare că știe sa_si aleagă oamenii potriviți.

    • Mă întreb dacă și Papa Francisc are „față” de papă, după opinia dumneavoastră. A renunțat la țintele fastuoase, intervine la telefon în emisiuni televizate, se uită la meciuri de fotbal, parcă îmi amintește de cineva…A, da, de părintele Doboș, Francisc Doboș.

  13. Pacat, fiindca F Dobos este un om inteligent, cu simtul umorului, si un excelent comunicator! Nu mai gasiti voi altul ca el!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.