G4Media.ro

FOTOREPORTAJ Șapte ani de la Colectiv: Familiile și prietenii celor 65 de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

FOTOREPORTAJ Șapte ani de la Colectiv: Familiile și prietenii celor 65 de victime ale incendiului cer ca politicienii să plătească pentru tragedie/ BOR a organizat slujbe religioase pentru victime

Un manifest în memoria victimelor incendiului de la Colectiv a avut loc duminică, la 7 ani de la tragedie. Familiile și prietenii celor 65 de oameni care au murit s-au întâlnit în fața clubului de unde au plecat spre Parchetul General. Pe drum, ei au purtat portretele victimelor din 2015. Biserica Ortodoxă a organizat slujbe religioase pentru cele 65 de victime. Fotoreporterul Ilona Andrei a transmis pentru G4Media fotografii de la evenimente.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

De dimineață, Arhiepiscopia Bucureștiului a organizat slujbe de pomenire la biserica Sfântul Nicolae – Broşteni din Capitală pentru pomenirea victimelor. De precizat este și că în momentul tragediei, timp de 4 zile, niciun preot nu a venit la locul incendiul să efectueze vreun serviciu religios, iar patriarhul Daniel a făcut declarații care au stârnit furie în spațiul public: ”Să vină lumea la biserică, nu la club. Acolo au murit, dar noi ne rugăm în biserică”.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ulterior, Patriarhul României a oficiat o slujbă de pomenire a victimelor de la Colectiv și a participat la slujba de înmormântare a femeii de serviciu din clubul Colectiv. Anul acesta, Biserica a anunțat cu câteva zile înainte că va ține slujba religioasă în memoria victimelor incendiului.

 • ”Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și rău-voitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora”, au scris organizatorii în mesajul evenimentului de duminică, anunțat pe Facebook.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Manifestul a fost organizat de Corupția ucide, Inițiativa România şi Geeks For Democracy și a avut loc începând cu ora 18:00.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
 • ”65 de oameni au murit și peste 150 au fost răniți în urma incendiului din 30 octombrie 2015 – copii și părinți, frați și surori, prieteni și iubiți. Dosarul #colectiv a fost instrumentat superficial, tergiversat, scindat și s-a încercat deturnarea atenției publice de la faptul că spitalele și deciziile autorităților au făcut mai multe victime decât incendiul în sine. Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și rău-voitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora. La 7 ani de atunci acest dosar este tergiversat la Parchetul General iar problema sistemului sanitar, a paturilor și spitalelor pentru arși, a infecțiilor nosocomiale este departe de a fi rezolvată și încă este permisă funcționarea spațiilor publice fără asigurarea protecției împotriva incendiilor și situațiilor de urgență. Și anul acesta, ca în fiecare din ultimii 7, ieșim în stradă să cerem dreptate pentru #colectiv și pentru #noi.
  Duminică, 30 octombrie 2022, de la ora 18:00 vom fi din nou #împreună în fața clubului Colectiv iar apoi vom purta portretele victimelor până la Parchetul General pentru ca decidenții din această instituție să-și amintească pentru ce vin la serviciu și ce răspundere au pentru a se face dreptate”, au transmis organizatorii.

Context

Pe 12 mai 2022, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, la o pedeapsă de 4 ani de detenție cu executare în dosaru Colectiv. Edilul a fost încarcerat la penitenciarul Rahova. Pedepse grele între 6 ani și 12 ani de detenție au primit și patronii clubului, pirotehniștii, artificierii și pompierii. Judecătorii au decis ca inculpații și părțile responsabile civilmente, Primăria Sectorului 4 și ISU București-Ilfov, să achite despăgubiri de peste 36 de milioane de euro către supraviețuitori și urmașii celor 65 de victime rezultate în urma tragicului incendiu.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Daca Guvernul nu a organizat alegeri pentru inlocuirea primarului condamnat e ca și cu ar garanta ca #nimic nu se va schimba.
  Orice gest conteaza, de la politicieni – mai astepti ceva. De la procurori, judecatori – doar lehamite

  • Poporul are drept de vot. Și îl folosește ca să aleagă hoți, ca România să nu fie niciodată nornală.

  • Asta nu mai e drept de vot, asta e participare la grup infractional organizat, cam asta am ajuns ca societate.
   Si odata la niste ani dihania asta mai sacrifica niste tineri plini de viata.

 2. „Daca mergeau la biserica iara nu la club, nu mureau”
  Nu-mi aduc aminte cine a zis . (O fi prin pozele articolului?)
  Cât despre ce a fost apoi……(„avem tot ce ne trebuie”, etc.) numai tacere .
  De altfel, si acum avem numai tot ce ne trebuie (numai tacere).
  SA FIM SANATOSI!

 3. Veți vota PSD 30-35% și PNL vreo 18-20%, fiindcă nu aveți conștiință. Poporul român nu are conștiință.

 4. Pe când demonstrații pentru morții din … Coreea de Sud ?!?

  • A venit postacul PSD, să ne arate ce psihopați sunt la el în partid.

  • @lita
   Dacă ai vrut să fi ironic nu ți-a reușit. Dacă ai vrut să pari inteligent – nici atât.
   Stai tu liniștit că acolo se vor lua măsuri și probabil o să plătească cineva pt ce s-a întâmplat. Nu o să mușamalizeze ca la noi și nici nu vor muri de la infecții nosocomiale.
   Ce vă mai place să schimbați subiectul, să nu vă mai in.jure lumea.
   Cât despre biserică….. fățărnicie maximă!

 5. Si proștii de contribuabili plătesc daunele….