G4Media.ro

FOTO Rusia îl demite pe comandantul Flotei de la Marea Neagră, după…

Sursa foto: Kremlin.ru

FOTO Rusia îl demite pe comandantul Flotei de la Marea Neagră, după exploziile de la bazele militare din Crimeea – RIA / Noul comandant ar fi Viktor Sokolov, cu experiență în unitățile de dragare a minelor

Flota rusă a Mării Negre cu baza în Crimeea anexată a instalat un nou comandant, a anunțat miercuri agenția de presă RIA, citând surse, după ce bazele militare rusești din peninsulă au fost zguduite de explozii în ultimele nouă zile, relatează Reuters.

Dacă se confirmă, înlăturarea comandantului anterior, Igor Osipov, ar marca cea mai importantă demitere a unui oficial militar în cele aproape șase luni de la invazia Rusiei în Ucraina, în care a suferit pierderi grele în oameni și echipamente.

Agenția de stat RIA a citat sursele, potrivit cărora noul șef, Viktor Sokolov, a fost prezentat membrilor consiliului militar al flotei în portul Sevastopol.

Una dintre surse a declarat că este „normal” ca numirea să nu fie anunțată public în condițiile în care Rusia desfășoară ceea ce numește operațiunea sa militară specială în Ucraina.

Sursa foto: Mil.ru via Wikimedia Commons

Flota Mării Negre, care are o istorie venerată în Rusia, a suferit mai multe umilințe extrem de publice în cursul războiului pe care președintele Vladimir Putin l-a lansat la 24 februarie.

În aprilie, Ucraina a lovit cu rachete Neptun nava sa de război principală, Moskva, provocând incendierea și scufundarea acesteia.

Săptămâna trecută, baza sa aeriană Saki din sud-vestul Crimeei, în apropiere de cartierul general al flotei de la Sevastopol, a fost devastată de o serie de explozii care au distrus opt avioane de război, potrivit imaginilor din satelit.

Apoi, marți, explozii au zguduit un depozit de muniții la o bază militară din nordul peninsulei. Rusia a numit acest lucru un act de sabotaj, iar Ucraina a lăsat să se înțeleagă că este responsabilă.

Miercuri, serviciul de securitate FSB al Rusiei a declarat că a reținut șase membri a ceea ce a numit o celulă teroristă islamistă în Crimeea, deși nu a precizat dacă aceștia sunt suspectați de implicare în explozii.

Istorie mândră

Flota Mării Negre este mult mai mare decât marina ucraineană și este o sursă de mândrie națională care datează de la înființarea sa sub împărăteasa Ecaterina cea Mare în 1783.

Crimeea, pe care Rusia a confiscat-o de la Ucraina în 2014 și pe care a fortificat-o pe scară largă de atunci, reprezintă principala rută de aprovizionare pentru forțele de invazie rusești care ocupă sudul Ucrainei, unde Kievul plănuiește o contraofensivă în următoarele săptămâni.

Flota a blocat porturile ucrainene de la începutul războiului, în februarie, blocând exporturile vitale de cereale, care abia acum încep să circule din nou în baza unui acord negociat de Turcia și de Națiunile Unite.

Faptul că Ucraina a fost aparent capabilă să organizeze atacuri distructive asupra a ceea ce Moscova a considerat a fi o fortăreață sigură în spatele liniei frontului a servit ca o lovitură de moral pentru Kiev.

Comandantul anterior, Osipov, în vârstă de 49 de ani, era la conducere din mai 2019, potrivit biografiei sale oficiale de pe site-ul Ministerului rus al Apărării.

Înlocuitorul său, Sokolov, în vârstă de 60 de ani, avea o experiență vastă în comandarea navelor și unităților de dragare a minelor în anii 1980 și 1990, apoi a urcat printr-o serie de posturi în Flota Pacificului și în Flota de Nord, ocupând funcția de comandant adjunct în cea din urmă. Din 2020, el a condus o academie militară de prestigiu.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Trebuia un expert ca sa adune flota de pe fundul marii…

  2. La ei toti sunt la vrac asa ca nu e nici o diferenta intre un soldat si un general ca doar seful Putin gandeste la ei, restul executa.

  3. A plecat Tândală și a venit Păcală:-))) lol