G4Media.ro

FOTO Ministrul Lucian Romaşcanu: Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite…

Sursa foto: Facebook / Lucian N. Romascanu

FOTO Ministrul Lucian Romaşcanu: Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson. Din nefericire, toate icoanele din muzeu au fost furate de agresorul rus

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, anunţă că pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson, dar toate icoanele aflate în muzeul oraşului ucrainean„au fost furate de agresorul rus”, relatează Agerpres.

„Printre veştile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii şi-a făcut loc şi o veste bună pentru istoria şi cultura română. În urma unei noi discuţii purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al Culturii, domnul Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson! Sunt neatinse, în siguranţă”, a precizat, luni, ministrul, într-o postare pe Facebook, la care a ataşat şi o fotografie.

Din nefericire, a adăugat el, toate icoanele muzeului din Herson „au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina…”

„Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile şi alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranţă până la încetarea conflictului. Aşteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a arătat Lucian Romaşcanu.

Sursa foto: Facebook / Lucian N. Romascanu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

 1. Exact cum fac acum la Zaporojie! 😒 Jefuiesc, fură, distrug, violează! Sunt sub orice critică rusii!

 2. Ce cauta acolo?

  • Prietenii ucraineni aveau grija de ele pentru noi.

  • Niste deosebiti si astia

  • Caractere, ucrainenii astia, cum au ei grija de artefactele noastre.
   Deosebit popor.

  • Asteptau sa fie furate de rusii vostri dragi, care cand au venit aici in ’44 spuneam numai davai palton, davai ceas, violau batrane, copii, femei si furau tot ce se putea fura asa cum fac acum in Ucraina. Ucraina a incercat sa se civilizeze, din pacate Rusia nu poate accepta asa ceva, asta ar insemna sa evolueze si ei de la Homo Sovieticus.

  • Mi se pare ca erau de la o cetate care acum se afla pe teritoriul Ucrainei..

 3. Pisaniile lui Ştefanuca sunt scrise in kirilica , nu inteleg ce legatura au cu Vlaho-oltenia , sfanuca avea legaturi stranse cu Rusia kieveana prin sotia lui ,,,Stefanuca facea incursiuni dese sa-i cafteasca pe Valahi pt ca erau turciti si aveau legaturi stranse cu turcii ….Dupa o incursiune de cafteala a Vlaho-oltenilor nu prea avea ce sa aduca captura de razbel decat Zigani Valahi .. uite asa sa umplut Moldova de zigani Valahi ….

 4. Pisaniile lui Ştefanuca sunt scrise in kirilica , nu inteleg ce legatura au cu Vlaho-oltenia , sfanuca avea legaturi stranse cu Rusia kieveana prin sotia lui ,,,Stefanuca facea incursiuni dese sa-i cafteasca pe Valahi pt ca erau turciti si aveau legaturi stranse cu turcii ….Dupa o incursiune de cafteala a Vlaho-oltenilor nu prea avea ce sa aduca captura de razbel decat Zigani Valahi .. uite asa sa umplut Moldova de zigani Valahi ….

 5. Daca rusii nu violau babele ,nu mai apucam eu sa scriu tampenii .