G4Media.ro

FOTO Franța a distrus 35.000 de sticle de suc cu eticheta „Șampanie…

Sursa foto:Twitter/douane_france

FOTO Franța a distrus 35.000 de sticle de suc cu eticheta „Șampanie de fructe”/ Denumirea „șampanie” poate fi folosită doar de vinul spumant din regiunea franceză Champagne 

Poliția de frontieră franceză a distrus aproape 35.000 de sticle de o băutură carbogazoasă care se autointitula șampanie.
Oficialii vamali din portul nordic Le Havre au declarat că sticlele proveneau din Haiti și conțineau un „lichid portocaliu strălucitor”, scrie BBC.

Acestea au fost confiscate în octombrie 2021, după ce vameșii au observat eticheta „Couronne Fruit Champagne”.

Sursa foto:Twitter/douane_france
Sursa foto:Twitter/douane_france

Numai produsele de vin spumant din regiunea franceză Champagne pot folosi această denumire. Denumirea este desemnată în cadrul sistemului francez Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), care ar trebui să le ofere utilizarea exclusivă a cuvântului în țările care respectă legislația UE privind indicațiile geografice distinctive.

În prezent, există peste 121 de țări care respectă hotărârea privind utilizarea denumirii, potrivit asociației profesionale Champagne.

Feta grecească, parmezanul italian și brânza albastră Stilton britanică sunt, de asemenea, protejate de astfel de reguli.

Vameșii francezi au declarat că sticlele de băutură portocalie erau destinate vânzării pe piața franceză.

În octombrie 2022, un tribunal parizian a decis că sticlele trebuie distruse, deoarece încălcau regulamentul AOC.

Charles Goemaere, directorul general al Comitetului Champagne, a declarat că distrugerea lor a întărit importanța regulamentului.

„Acest tip de utilizare contribuie la slăbirea reputației denumirii”, a spus el. „Lupta împotriva abuzului asupra denumirii Champagne a început în 1844 și nu s-a oprit de atunci”.

Înainte de a fi confiscat pentru încălcarea titlului Champagne, același produs a făcut obiectul unei anchete a Direcției pentru concurență, consum și luptă împotriva fraudelor din Franța. Acesta a fost rechemat de pe piață din cauza unei cantități excesive de acid benzoic – un conservant utilizat în mod obișnuit în alimente și băuturi.

Dar distrugerea sucului de portocale nu este o premieră în cazul băuturilor „pedepsite” pentru că folosesc numele Champagne. În luna aprilie a acestui an, peste 2.000 de sticle de bere americană, denumită „Champagne of Beer”, au fost distruse în Belgia la cererea Comitetului Champagne.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează