G4Media.ro

FOTO Două ministere se chinuie de aproape doi ani să-și transfere Pasarela…

sursa foto: Info Sud-Est/ Gabriel Mateescu

FOTO Două ministere se chinuie de aproape doi ani să-și transfere Pasarela Regală din Mamaia, pentru a o salva/ Monumentul istoric inaugurat de Carol al II-lea zace îngropat în nisip după lărgirea plajelor

 • Două ministere se chinuie de aproape doi ani să-și transfere Pasarela Regală din Mamaia, pentru a o pune în valoare, scrie Info Sud-Est. Ministerul Turismului, în subordinea căruia se află monumentul, susține că există ”un dialog tripartit” cu societatea falimentară Litoral SA (care deține propriu-zis pasarela) și Ministerul Culturii. 
 • Instituția condusă de Lucian Romașcanu nu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor referitoate la viitorul monumentului. 
 • Pasarela Regală din Mamaia, monument istoric de categoria B, a fost inaugurată de Regele Carol al II-lea în anul 1935 și zace îngropată în nisip după ce plajele din stațiune au fost lărgite cu sute de metri printr-un proiect european, în perioada 2020-2021. 
pasarela regala statiunea mamaia carol al II lea plaje largite
sursa foto: Info Sud-Est/ Gabriel Mateescu

Pasarela Regală din Mamaia, unul din monumentele istorice reprezentative pentru turismul de pe litoral, este încă un subiect al dezbaterilor dintre instituțiile statului. La mai bine de un an după îngroparea aproape în totalitate a construcției sub tone de nisip, nu s-a găsit o soluție definitivă pentru salvarea acesteia.

pasarela regala statiunea mamaia carol al II lea plaje largite
sursa foto: Info Sud-Est/ Gabriel Mateescu

Pasarela inaugurată de Carol al II-lea în 1935, parte a Ansamblului Cazinoului, a reprezentat, împreună cu Cazinoul din Mamaia, Castelul Reginei Maria și Hotel Rex, punctul principal de atracție al stațiunii Mamaia în perioada interbelică, pe construcția ce se avânta în mare fiind regăsit singurul restaurant maritim din Europa de la acea vreme.

pasarela regala statiunea mamaia carol al II lea plaje largite
sursa foto: Info Sud-Est/ Gabriel Mateescu

În prezent, la aproape 90 de ani după inaugurarea clădirii, aceasta se află într-un stadiu avansat de degradare, iar circumstanțele nefericite în care se regăsește și ambiguitatea instituțională ce înconjoară subiectul gestionării sale creează o imagine îngrijorătoare a sorții unuia din monumentele emblematice ale stațiunii Mamaia.

pasarela regala statiunea mamaia carol al II lea plaje largite
sursa foto: Info Sud-Est/ Gabriel Mateescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

16 comentarii

 1. Rusine

  Patrimoniul trebuie intretinut sau reconstruit

 2. Bravo, Romania!
  Statul esuat al dlui Iohannis nu se dezminte, zilnic cate o mostra de „functionalitate” damboviteana!
  NU vom ajunge nici macar Bulgaria din urma, in domeniul turismului!

  • Intre ministere,daca ministrii lor fac parte din partide diferite,sunt adevarate falii,pentru ca atunci cand se aseaza pe scaunele ministeriale,”baietii”ăștia se simt calare pe „mosie”.In plus,se pandesc unii pe altii,ca nu cumva celalalt sa aibe succes.Asa se intampla cand se bateau pentru tron boierii pămanteni.Dihonia era la ea acasă.

  • @lili
   Înțeleg că ai făcut o slăbiciune pt președinte, dar chiar să îți curgă ba.le.le la fiecare articol la care postezi? Să stai cu el in gură non-stop?
   Mai judecă și tu cu creierul, nu cu pzda.
   Cine a fost în administrație de atâția ani????

 3. Ce dovada mai clara de incompetenta mai vreti?! Nu ne mai facem bine cu asemenea autoritati…

 4. Nici chiar orice obiectiv trebuie refacut. Pasarela asta chiar nu mai merita. Trebuie demolata pentru ca nu se mai incadreaza in peisaj.

  • asa e Gigi…nici frumusete, nici utilitate…ce daca au inaugura/fost regi pe acolo?

  • @dorine asa si? De aia nu construim nimic in tara ca ramanem la nivelul din 1940 ca au trecut niste regi care au furat tot din Romania.

 5. Romania dupa 33 d3 ani de PSD si PNL 👍 Multumim coruptilor !

 6. O constructie oribila din beton, regala, comunista, ce-o fi. Trebuie demolata

 7. Nu inteleg pe ce criterii se amana sau, cel mai des, nu se publica unele comentarii, care sustin anumite idei bune/rele, in timp ce altele pline de abjectii sunt publicate.

 8. Vreti sa faceti din g4media un forum in care comentatorii se injura unii pe altii, doar ca sa creasca „rating”-ul?

 9. Pana sa fie bagata sub nisip nu i-a pasat nimanui de ea, ajungând intr-o stare jalnica si acum i-a apucat grija, cand oricum nu mai e de niciun folos.

  • La cat material s-a pus in miscare acolo se putea face un efort si sa fie relocata platforma, mai ales daca e inregistrata ca patrimoniu, se gaseau si fonduri.
   Pe litoral lipsesc locuri de acostare pentru mici ambarcatiuni de agrement cu pasageri. Ar putea fi o sursa de venit destul de consistenta, la fel ca in alte tari.

 10. Dacă era în stare bună și făcea ceva bănuți, cum ar fi venit Reta și Duda să pună ghearele pe ea!