G4Media.ro

FOTO Cum arată cea mai nouă rețea de peșteri descoperită în Apuseni…

Sursa foto: Asociatia Apuseni Spirit

FOTO Cum arată cea mai nouă rețea de peșteri descoperită în Apuseni / Peșterile din România se întind pe 5.500 kilometri pătrați

Un labirint fascinant de peșteri în calcar cristalizat a fost descoperit recent în Munții Apuseni, amplasate între între Arieșul Mic, Crișul Alb și Valea Sohodolului. Descoperirea a fost făcută ca urmare a unei tabere de speologie desfășurată în comuna Sohodol din județul Alba, între 18 și 27 august, a anunțat asociația Apuseni Spirit, la începutul lunii septembrie.

În prim planul descoperirii s-a aflat un grup de cercetători ai Academiei Române Filiala Cluj-Napoca, membri ai Institutului de Speologie „Emil Racoviță” Cluj.

„Inițiată de Asociația Apuseni Spirit, în cadrul proiectului de dezvoltare turistică, această aventură a adus la lumină un secret ascuns în Platoul Poieni – un labirint de peșteri în calcar cristalizat, numit cu mândrie «Ținutul Peșterilor în Marmură». Amplasate strategic între Ariesul Mic, Crișul Alb și Valea Sohodolului, peșterile au reprezentat întotdeauna o enigmă intrigantă. Echipa condusă de domnul Mirel Leahu a preluat provocarea de a dezvălui aceste comori subterane. Cu rezultate uluitoare, a fost descoperită o întreagă rețea de peșteri în marmură sau calcar cristalizat în inima Platoului Poieni”, a anunțat asociația, potrivit alba24.ro.

Printre aceste descoperiri excepționale, Avenul lui Gil a strălucit, cu o dezvoltare estimată de cel puțin 1 kilometru.

  • Potrivit Federației Române de Speologie, numărul golurilor carstice cunoscute din România depășește 12.500 și se întind pe 5.500 kilometri pătrați, reprezentând 2,3% din teritoriul național. Peștera Vântului, cu 50 de kilometri de galerii, deține recordul de lungime.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Dacă privim intrarea în peșteră perfect rotundă e clar, conform dacopaților, că e săpată pe vremea lui Burebista folosind tehnologie extraterestră.

    • Sa-l sunam pe Daniel Roxin sa faca „dezvaluiri tulburatoare” despre buricul pamantului – muntii Apuseni. Are multe seriale de comedie omul.