G4Media.ro

FOTO Cişmigiu şi Herăstrău, două dintre parcurile cele mai iubite de bucureşteni,…

sursa foto:G4Media

FOTO Cişmigiu şi Herăstrău, două dintre parcurile cele mai iubite de bucureşteni, sunt într-o stare deplorabilă. În ciuda evidenţei din teren, Primăria Capitalei susţine că „ingrijirea spatiilor verzi a reintrat în parametri normali”

Cismigiu si Herastrau, doua dintre cele mai cunoscute parcuri ale Capitalei, administrate în prezent de către Primăria Generală, au ajuns din nou într-o stare deplorabilă. Aleile crăpate şi murdare, băncile vandalizate şi pline de găinaţ, vegetatie arsă în totalitate de soare, sunt câteva dintre elementele care îi dezgustă pe trecători.  

parc Bucuresti
sursa: g4media

Aflat chiar peste drum de Primăria Capitalei, Parcul Cişmigiu, cea mai veche grădină publică a Bucureştiului, nu mai are nici pe departea strălucirea de altă dată. Şi asta din cauza neglijenţei autorităţilor. Peste tot persistă un miros înţepător de găinaţ, trotuarele şi băncile sunt foarte murdare, chioşcurile sunt părăsite, iar mare parte din mobilierul urban este vandalizat. Dacă este să amintim de luciul de apă, barcile şi raţele sălbatice sunt nevoite să facă slalom printre alge şi tot felul de gunoaie.

parc Bucuresti
sursa foto:g4media

„Eu cunosc Cişmigiul de o viaţă. Aşa o mizerie nu mi-a fost dat să văd. Este în paragină, mă uitam, totul este la pământ. Lacul nu este drenat, nu este curăţat, nivelul apei este foarte mic şi arată foarte prost.”, a declarat o bucureşteancă pentru G4Media.ro.

parc Bucuresti
sursa foto: G4Media

„Arată prost”, la fel ca şi locurile de joacă despre care de curând, Primarul General al Capitalei Nicusor Dan a afirmat că „Se înlocuiesc echipamentele de la 3 locuri de joacă și o zonă de fitness din Grădina Cișmigiu. Echipamentele sunt realizate din materiale de ultimă generație care conferă o siguranță sporită în exploatare. Săptămâna viitoare ALPAB începe înlocuirea tartanului care acoperă aceste zone pentru siguranța copiilor și utilizatorilor.”

parc Herastrau
sursa foto: G4media

Nici Parcul Herăstrău nu arată mai bine. La tot pasul pot fi văzuţi copaci uscaţi care oricând pot provoca o tragedie, cât şi alei crăpate. Locurile de joacă sunt nesigure şi respingătoare, iar vegetaţia este inexistentă. Peste tot este doar pământ.

Peisagiştii consultaţii de G4Media.ro susţin că s-a ajuns în această situaţie din cauza neimplăcării autorităţilor. 

parc Bucuresti
sursa foto: G4Media

„Nu se finanţează decât măturarea aleilor, scoaterea coşurilor de gunoi şi cam atât. Maxim tăierea ierbii. Parcurile au nevoie de mult mai multe activităţi de întreţinere care la noi nu se fac momentan, aşa că sunt rând pe rând părăsite, încep să fie folosite impropriu, să fie stricate băncile, vegetaţia ş.a.m.d.”, a declarat pentru G4Media.ro, Diana Culescu, vicepreşedinte, Asociaţia Peisagiştilor din România, Filiala Bucureşti.

parc Bucuresti
sursa fotoG4media

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Primăria Capitalei dă vina pe fosta administraţie şi susţine, în ciuda celor observate în teren, că între timp „ingrijirea spatiilor verzi a reintrat în parametri normali”:

„Eroarea fostei administratii, ca în multe alte cazuri, a fost transferul activitatii de ingrijire a parcurilor către trei companii municipale, în conditii contractuale imposibil de sustinut financiar. Actuala administratie a fost obligata sa inchida companiile municipale.

parc Bucuresti
sursa foto: G4Media

 Achizitia serviciilor private de ingrijire a spatiilor verzi a inceput în decembrie 2021 si s-a finalizat in decembrie 2022 prin semnarea contractelor. Pana in decembrie 2022 Municipalitatea a fost nevoita sa lucreze cu companiile municipale, care nu au avut nici personalul nici motivatia de a asigura ingrijirea spatiilor verzi. Odata cu incheierea contractului cu compania privata, ingrijirea spatiilor verzi a reintrat în parametri normali.”

parc Bucuresti
sursa foto: G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Unul din principalele motive pentru care nu mai are nici o sansa sa fie reales. Orasul asta nu a aratat niciodata mai deplorabil ca in acesti ultimi 3 ani.

    • Cine-i băiat bun?

    • Abia aștept sondajele. Orașul e praf și pulbere și nici măcar un plan nu există pentru o reorientare. Cea mai mare țeapă a fost marea speranță Nicușor Dan. PS: Din păcate nici nu am idee despre cine ar putea avea un plan european pentru București așa că situația este… belită. Eu pe ND nu mai pun ștampila. M-am lămurit.

  2. 👎 G4Media pentru ca-mi evaporati comentariul!

  3. Nu mai plangem ca bucurestenii nu au apa calda, ca nu poti merge pe trotuare prin centru, acu trecem la curatenia parcurilor. E un progres, asa ne civilizam.

  4. @Viviane tată, ce vrei să facă Nicușor în 3 ani? Ce n-au făcut în 8 marile speranțe Firea și Oprescu? Mai răsfirați, băieți, mai răsfirați!