G4Media.ro

FOTO București, capitala cu 50 de infochioșcuri turistice nefuncționale pentru care primăria…

Sursa foto: G4Media.ro

FOTO București, capitala cu 50 de infochioșcuri turistice nefuncționale pentru care primăria a risipit peste 430.000 de euro

În urmă cu 11 ani, Primaria Capitalei a cumpărat 33 de infochioșcuri pe care le-a amplasat în cele mai circulate zone ale orașului. Aviatorilor, Victoriei, Romană, Universitate sunt câteva dintre puncte. A dat pe ele echivalentul a 350.000 de euro. Ințial, voia să achizițoneze 100 de info-chioșcuri pentru care era dispusă să dea 1.500.000 de euro.

Problema este că aceste aparate sunt complet nefuncționale și vandalizate. Din 2010 și până în prezent, cele 33 de infochioșcuri au funcționat doar câteva luni. Cu o simplă atingere a ecranului, oricine ar fi putut vedea hărți sau trasee turistice și ar fi putut afla informații administrative sau despre transportul în comun. Fiecare aparat este dotat și cu o cameră de supraveghere.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Primăria Generală spune că „cele 33 de Infochioșcuri au fost amplasate pe teren în perioada 2010-2011, au fost puse în funcțiune, dar nu au putut fi branșate definitiv la rețeaua de energie electrică până la încheierea contractului în data de 10.06.2015. Pentru cele 33 de Infochioșcuri amplasate pe teren nu s-au plătit niciodată servicii de întreținere.”

Tot Primăria Generală spune că, printr-o hotărâre de Consiliu General de anul trecut, aparatele au fost preluate de către Compania Municipală Publicitate și Afișaj București S.A. pentru a fi puse în functiune, numai că hotărârea a fost suspendată între timp, iar problema a rămas în aer. Compania care a câștigat contractul este S.C. UTI INTERNATIONAL S.R.L. FORLI ITALIA.

Consultanții în turism spun că astfel de infochioșcuri sunt foarte populare în marile orașe europene, pentru că le sunt utile turiștilor.

„Există încă public pentru aceste infochioșcuri, există încă interes major în toate orașele turistice ale Europei și nu numai. Din păcate, în România, se pare că acest proiect s-a născut mort și nu știu dacă există vreo speranță să avem o rețea de info-chioșcuri măcar în cele mai importante orașe ale țării”, este de părere Ciprian Enea, consultant în turism.

Dacă cele 33 de infochioșcuri au funcționat totuși câteva luni în decurs de 11 ani, cele 17 infochioșcuri turistice montate de Primăria Capitalei în urmă cu trei ani în jurul lacurilor Floreasca și Tei nu au funcționat nici măcar o zi. Motivul? „Nu s-au aprobat bani în buget pentru mentenanță și operaționalizare”, spune primăria. Pentru cele 17 de aparate, municipalitatea a plătit alți 86.000 de euro.

„În România, moda infochioșcurilor a început undeva în anii 2000. Această idee, existența infochioșcurilor, a fost preluată din alte țări, numai că nu s-a înțeles un element fundamental, acela că infochioșcul trebuie să fie susținut de o bază de date și de niște sisteme informatice ca să le facă utile. În lipsa acestor informații utile pentru un cetățean, ele au devenit niște instrumente de nefolosit. Altfel spus, există ca mobilier urban”, a declarat Dragoș Dincă, profesor univ. Administrație Publică, SNSPA.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Nu cred că au fost făcute în ideea de a funcționa, mai degraba în ideea de a sifona și a șpăgui.

  • VINE MARELE JAF. CE POSTARE A DISTRIBUIT olga vasilescu: „PE ROMANI A CAM INCEPUT SA-I DOARA LA BASCA DE POVESTEA ASTA TOCITA SI HIPERTOCITA CU CORUPTIA”

   PEREMISTA O FI LUAT HORA-NAINTE….
   A INCEPUT CU RENOVAREA primariei.

   CICA SUNTEM COLONIE DACA-I PEDEPSIM PE hotii „patrioti”.

 2. Bani aruncați sau furați. Nu raspunde nimeni pentru cum se cheltuiesc banii ?
  Asta este România!

  • Pai ce ati votat? PSD si PNL? Atunci luati cu polonicul! Raspunderea este ca poti schimba un primar incapabil sau ticalos, dar multi dintre voi plang dupa Firea, fiindca va dadea chestii gratis, atat va duce capul. Intre timp, primarul USR sector 2 a scos 1632 de tone de gunoaie din Parcul Sticlariei.

  • Lasa ca nici proiectele lui barna n-au avut nicio valoare si acolo s-au sifonat zeci de milioane de euro :))

  • Am votat Nicusor Dan la primaria generala,un independent sustinut si de useristi,cu mana la nas,la comanda lui ciolos,ca vezi-Doamne,nu a fost omul lui,voiculescu pus candidat comun…ASA CA,NUCUSOR DAN NU ARE SUSTINERE DECAT DE LA O PARTE DIN USERE SI PNL ACUM,PARTEA DIN PNL CARE NU ARE FURTUL IN MINTE! STIM ACUM CINE SUNT ACEIA,DAR NU AU SUSTINEREA NOII CONDUCERI!

  • Scuze,Nicusor Dan,nu Nucusor…😆😊

  • @ Jean Valjean

   Daaa, am vazut io ca Barna purta si pistol la centura, ca Arafat… Asa ne zice noua la televizor… Rostogolim minciuni…

   Daca ai INFORMATII, fa o plangere penala la Parchet. In cazul in care e vorba de fonduri europene, te poti adresa si Parchetului european.
   In rest, de vorbit, oamenii pot sa spuna orice, atunci cand n-au raspundere pentru ceea ce spun…

 3. Primăriile cheltuie banii oamenilor la preţuri nesimţite pe diverse lucruri. Dar nu ştiu că trebuiesc şi întreţinute. Nu au spus bine germanii că suntem un popor de idioţi? Aşa arată capitala unei ţări de idioţi. Milioane de euro aruncaţi la gunoi!

 4. Daca stia sarma de infochioscurile alea mai infiinta o firma pentru ele.
  Mucusoare grea viata ai!

 5. Da de ce au luat info chioscuri ? Ai Internet pe telefon cu toate informatiile si hartile si tot ce vrei. cu 430000 de euro putea sa cumpere UTI 1000 de telefoane mobile pe care le facea cadou la fiecare turist. Sic.
  Bani cheltuiti aiurea de Primarii Romaniei. La Puscarie cu toti hotii.
  Ca un Primar e prost e una, dar cand fura, fura de la mine si de la tine.

 6. Nu numai în București, în aproape fiecare sat s-au construit puncte de informare turistică, în sate care n-au nici un obiectiv turistic, doar pentru a cheltui niște bani europeni, care au fost bine gândiți dar rău folosiți de primari fărăminte. Ba s-au mai alocat și 1 sau 2 posturi de ”ghizi”. Ar fi int6eresant de făcuto statistică a celor care au funcționat vreodată. Și dacă se poate, trași la răspundere pentru cele care nu funcționează.

 7. Ce e mai infiorator e nu starea lor ci faptul ca au ajuns invisible in ochii primariei… ca si cum nu mai exista. Si-au luat banii si asta e…