
FOTO Arbore secular din Parcul Cișmigiu – un frasin – simbol al grădinii, doborât de furtuna de joi / Comunitatea făcea eforturi să-l salveze / „Într-un trist gest de vandalism”, copacul străvechi fusese incendiat parțial în aprilie
Bucureștenii au pierdut un arbore secular din Grădina Cișmigiu. Frasinul străvechi, considerat un simbol al acestui parc istoric din centrul Capitalei, a fost doborât de furtuna puternică din noaptea de joi spre vineri. Arborele trecea recent printr-un proces amplu de evaluare și protecție întrucât fusese incendiat parțial în luna aprilie, potrivit Grupului de Inițiativă Civică Cișmigiu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Suntem prinși între tristețea că Grădina Cișmigiu a pierdut un arbore veteran, martor al atâtor generații, și bucuria că nimeni nu a fost rănit”, a transmis grupul civic pe Facebook. Organizația amintește că, în primăvară, o porțiune uscată din frasin fusese incendiată, act de vandalism care a dus la intervenția Direcției de Mediu a Primăriei Capitalei și a ALPAB.
Ulterior, arboriști și peisagiști au evaluat starea arborelui, iar zona a fost împrejmuită și protejată cu materiale naturale pentru a-i da o șansă la regenerare. „Vestea ne-a prins în plin proces de protejarea sa.
Cu toate că ne luăm la revedere de la acest frasin emblematic pentru Cișmigiu, continuăm să sprijinim demersurile pentru inventarierea arborilor din Cișmigiu (și nu numai!) și considerăm că fiecare arbore trebuie ocrotit și verificat, în special cei din Grădina Cișmigiu.”, spun reprezentanții grupului.
Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) a confirmat doborârea arborelui și a precizat că, în urma furtunii, mai mulți arbori au fost prăbușiți în parcurile din Capitală, Cişmigiu și Herăstrău fiind cele mai afectate.
„Deşi am depus toate eforturile necesare păstrării frasinului secular din Grădina Cişmigiu, acesta se pare că nu a putut lupta cu furtuna puternică de aseară. Ne dorim să protejăm fiecare element care oferă unicitate parcurilor pe care le administrăm, în ciuda provocărilor tot mai frecvente generate de fenomenele meteorologice extreme.”, a transmis ALPAB.
Frasinul istoric din Cișmigiu, incendiat în aprilie, pus sub monitorizare în mai / Demers comun al specialiștilor și civicilor pentru salvarea arborelui
În luna mai, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) și Direcția de Mediu a Primăriei Capitalei au început evaluarea frasinului din Parcul Cișmigiu, afectat de un incendiu provocat în aprilie. Incidentul, considerat un act de vandalism de către Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, a generat o mobilizare pentru salvarea arborelui, considerat parte a patrimoniului natural și afectiv al orașului.

Zona a fost împrejmuită, iar peluza din jurul copacului a fost protejată. La solicitarea cetățenilor, autoritățile au format o echipă mixtă de evaluare, formată din specialiști în arboristică și peisagistică, care au făcut teste de stabilitate și au început monitorizarea continuă a copacului. Printre măsurile luate atunci s-au aflat mulcirea solului pentru aerarea rădăcinilor și delimitarea unei raze de siguranță în jurul trunchiului (detalii AICI)

Reprezentanții grupului civic au transmis, la acel moment, că arboriștii implicati au considerat că există șanse reale pentru regenerarea arborelui, deși estimările inițiale erau rezervate.
Eforturile comune aveau scopul de a menține în viață un simbol vegetal al grădinii Cișmigiu, martor al numeroaselor generații de bucureșteni.

Glicina din Grădina Cișmigiu, de asemenea afectată de furtună
Inclusiv glicina cu valoare istorică din Cișmigiu a fost destabilizată în urma căderii arborilor de sprijin, a anunțat ALPAB, administratorul parcului.
„În urma condiţiilor meteo de aseară, mai mulţi arbori au fost doborâţi în parcurile din Capitală, inclusiv una dintre cele mai îndrăgite prezenţe vegetale din Parcul Cişmigiu – glicina cu valoare istorică şi afectivă a fost grav afectată.
Arborii pe care se sprijinea s-au prăbuşit, iar glicina a fost destabilizată. Echipele de intervenţie au acţionat încă din cursul serii trecute, cu prioritate pentru degajarea aleilor pietonale, a locurilor de joacă şi pentru salvarea glicinei din Grădina Cişmigiu, un simbol deosebit al acestui spaţiu verde emblematic”, se precizează într-o postare pe Facebook a ALPAB.
Pe de altă parte, în acest context, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu reamintește cât de importantă este inventarierea și monitorizarea arborilor din oraș și cere autorităților să trateze cu seriozitate întreținerea spațiilor verzi, mai ales în fața tot mai frecventelor fenomene meteo extreme.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.