G4Media.ro

Fostul președinte brazilian, Lula de Silva, arestat. A fost condamnat la 12…

Fostul președinte brazilian, Lula de Silva, arestat. A fost condamnat la 12 ani pentru corupție

Fostul preşedinte brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a fost arestat după ce a putut părăsi sâmbătă seara sediul sindicatului metalurgiştilor din Sao Bernardo do Campo (sud) şi va începe să ispăşească o lungă condamnare la închisoare pentru corupţie, relatează AFP, citat de Agerpres.

Simbolul stângii braziliene şi favorit la alegerile prezidenţiale din octombrie, Lula era condus spre sediul poliţiei federale din Sao Paolo, iar, potrivit TV Globo, după aceea ar putea fi trimis, pe calea aerului, spre Curitiba, pentru a petrece acolo prima sa noapte în arest.

Iniţial, fostul preşedinte a fost împiedicat de propriii simpatizanţi să plece cu maşina pentru a se preda poliţiei, dar în mai puţin de o oră, un serviciu de pază a reuşit să-i croiască drum în ciuda unui nou aflux de susţinători.

Aceştia, foarte emoţionaţi, în lacrimi sau furioşi, îi strigau „Lula liber!” şi „Nu te preda!”.

Într-un lung discurs în faţa sediului sindicatului metalurgiştilor, Lula s-a prezentat drept victimă a unei acţiuni a elitelor, destinată să-l împiedice să participe în cursa prezidenţială pentru a obţine un al treilea mandat. „Obsesia lor este să aibă o fotografie cu Lula deţinut”, a subliniat fostul şef de stat, care face obiectul altor şase proceduri, în principal pentru corupţie.

„Vreau să-i privesc în ochi”, a adăugat el, cu referire la acuzatorii săi, asigurând în context că nu a dat curs multor sugestii de a fugi sau de a cere azil în străinătate şi promiţând că-şi va dovedi nevinovăţia.

Luiz Inacio Lula da Silva, 72 de ani, nu s-a prezentat vineri la termenul stabilit de un judecător pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea de 12 ani şi o lună pentru corupţie.

El trebuia să ajungă la sediul poliţiei federale din Curitiba (sud) până la orele 17.00 (20.00 GMT), dar a rămas în mijlocul partizanilor săi, la peste 400 de kilometri depărtare, la sediul sindicatului metalurgiştilor din Sao Bernardo do Campo, în apropiere de Sao Paolo.

Joi seară, judecătorul anticorupţie Sergio Moro, în post la Curitiba, a luat prin surprindere pe toată lumea odată cu emiterea unui mandat, aşteptat de opinia publică abia săptămâna viitoare, ordonându-i acestuia să se prezinte la poliţie până cel mai târziu vineri după-amiază, pentru a începe executarea pedepsei de 12 ani de închisoare şi o lună pentru corupţie.

Luiz Inacio Lula da Silva este acuzat că ar fi primit un apartament de lux la malul mării din partea unei companii de construcţii în schimbul unor favoruri în obţinerea de contracte publice.

Fostul preşedinte din perioada 2003-2010 respinge toate învinuirile aduse, pe care le pune pe seama unui complot ce urmăreşte să-l împiedice să candideze la alegerile prezidenţiale din octombrie.

Chiar în detenţie fiind, Lula ar putea totuşi tehnic să se înregistreze drept candidat la prezidenţiale, chiar dacă acum pare scos din cursă, cu şase luni înaintea unui scrutin din ce în ce mai nesigur.

Justiţia electorală este cea care va decide într-un final asupra eligibilităţii celui care are aproape 20 de puncte avans în intenţiile de vot faţă de următorul clasat, deputatul de extremă dreapta Jair Bolsonaro, conchide AFP, citat de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează