G4Media.ro

Fostul vicepremier Gabriel Oprea rămâne cu titlul de doctor chiar dacă a…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Fostul vicepremier Gabriel Oprea rămâne cu titlul de doctor chiar dacă a primit verdict de plagiat / Înalta Curte a anulat ordinul de retragere a titlului

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat ordinul din 2016 al ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, prin care i-a retras titlul de doctor fostului vicepremier şi ministru de interne Gabriel Oprea, potrivit portalului Instanţei Supreme.

Admite recursul declarat de recurentul – reclamant Gabriel Oprea împotriva Sentinţei civile nr. 3265 din 10 iulie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

Casează sentinţa atacată, şi rejudecând, admite în parte acţiunea. Anulează Ordinul nr.5.121/01.09.2016 al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, prin care s-a dispus retragerea titlului ştiinţific de doctor în drept al recurentului-reclamant, precum şi a tuturor actelor juridice şi a operaţiunilor administrative care au precedat emiterea acestui ordin. Respinge ca rămase fără obiect petitele 1 şi 2 ale cererii. Definitivă. Pronunţată astăzi, 13 octombrie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţe”, este decizia ÎCCJ.

În iulie 2016, Comisia de experți din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a dat verdict de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, iar în august 2016, CNATDCU a respins contestația fostului vicepremier cu 31 voturi pentru și 2 împotrivă.

În septembrie 2016, ministrul Educației de la acea vreme, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor al lui Gabriel Oprea. Acesta a atacat în instanţa de contencios ordinul de ministru şi, iniţial, în 2018 a pierdut. Acum, în octombrie 2023, Înalta Curte i-a dat câştig de cauză. Completul care i-a dat câştig de cauză lui Oprea a fost format din judecătorii Adrian Remus Ghiculescu,  Mihnea Adrian Tănase şi Ramona Maria Gliga.

Ce s-a întâmplat între timp

În vara lui 2023, CCR a decis definitiv că titlul de doctor poate fi retras de Ministerul Educației doar dacă titul „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. În cazul în care CNADTCU emite un verdict de plagiat pentru un titlu de doctor care a intrat în circuitul civil, va trebui să meargă în instanță pentru a dovedi plagiatul – a decis CCR.

Gabriel Oprea nu a contestat faptul că nu a plagiat, ci a contestat procedura de retragere a titlului de doctor. El a pierdut în primă instanţă, însă la ÎCCJ a avut câştig de cauză.

Între timp a fost decizia CCR din 2022 care a spus că titlul nu poate fi retras prin ordin de ministru dacă titlul a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice. Or, în momentul în care i s-a acordat titlul de doctor lui Gabriel Oprea, titlul acestuia a intrat în circuitul civil.

Publicitate electorală

Ca urmare a deciziei CCR, vom mai vedea astfel de decizii şi în cazul altor plagiatori. Suntem în situaţia halucinantă în care ei sunt doctori plagiatori. Este efectul lobby-ului puternic în mediul academic şi politic al fostului ministru al Educaţiei Sorin Câmpeanu. Este victoria impostorilor”, a declarat jurnalista Emilia Şercan pentru G4media.ro. Şercan este cea care a semnalat plagiatul fostului vicepremier.

Gabriel Oprea: Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție stabilește definitiv și irevocabil că NU am plagiat în teza de doctorat

În schimb, fostul vicepremier interpretează decizia ÎCCJ drept un verdict că nu a plagiat. El a acordat o declaraţie pentru portalul Asociaţiei Uniunea Militarilor şi Poliţiştilor “Mihai Viteazul”, al cărei preşedinte este.

Fiind marcat ca țintă politică, pentru mine special a fost creată o hotărâre de guvern cu dedicație, potrivit căreia, în mod absolut fals, lucrarea mea ar fi putut întruni oricând elementele unui plagiat.

Aceasta, cu ignorarea totală a verdictului de neplagiat dat prin vot, 9-0, de către Comisia pentru demnitari din Ministerul Educației, din care făcea partea și un reputat profesor din Germania.

În ciuda verdictului de neplagiat, act administrativ care nu a fost contestat în termenul legal de 30 de zile și și-a produs efectele, a apărut acest HG care stabilea, ilegal și neconstituțional, că orice teză de doctorat, poate fi considerată plagiat și poate fi atacată oricând, chiar și dacă a primit un verdict legal de neplagiat de la instituția responsabilă

Curtea Constituțională a României a stabilit, prin hotărâre definitivă și general aplicabilă, că titlul de doctor nu poate fi retras dacă a intrat în circuitul civil și a produs efecte. Totodată, hotărârea de guvern ilegală care stabilise contrariul a fost abrogată.

Atacul la adresa mea, pe tema așa-zisului plagiat, a fost orchestrat de un general din serviciile secrete provenit din vechea Securitate, un așa-zis jurnalist, intelligence, care s-a autointitulat impostor și un individ, fost rector, trimis în judecată de către CNSAS pentru poliție politică.

Verdictul definitiv de neplagiat dat astăzi de ÎCCJ demontează definitiv minciunile unor persoane care au distrus cariere, familii și destine”, a declarat Gabriel Oprea pentru site-ul UMPMV.eu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

 1. nu ne mai mira. in tara asta de

 2. DOCTOR, ĂSTA? ??
  DOCTOR ÎN „ISMENE ” ! GENERALUL ANALFABET CARE AVEA GRIJĂ DE ISMENE !
  UN TERCHEA BERCHEA IMPOSTOR CU AERE DE INS ȘCOLIT! UN ES*KROC !

 3. DOCTOR, ĂSTA? ??
  DOCTOR ÎN „ISMENE ” ! GENERALUL CU MINTE PUȚINĂ, UN DANCILA CU ISMENE, CARE AVEA GRIJĂ DE ISMENE !
  UN TERCHEA BERCHEA IMPOSTOR ,CU AERE DE INS ȘCOLIT! UN ES*KROC !

 4. Ha, ha, ha! Traim intr-o comedie neagra perpetua! Nu mai exista nimic normal, logic si sanatos la justitia romana. Bine ca am iesit in strada sa o aparam!

  • Am fost niște prosti!

  • Marcel Radu , încă sunteți niște proști ! Și mama voastră dă naștere în continuare .

 5. BRAVO PSDNLDUMR .. inca unul din SPECIALISTII vostri „reuseste” pe legile / coruptia / PENSILE SPECIALE sa „castige” .. astea ne sunt VALORILE / SPECIALISTII PSDNLUDMR

 6. Ha, sa vedem si motivarea si pe urma sa vedem ce mai spune oprea

 7. doctor in gainarii… ce teza a sustinut, ceva cu metoda „accidentul”?

 8. In relatia cu statul,cand un justitiabil de rand contesta ceva pe buna dreptate,va pierde cu brio.Asa functioneaza balanta justitiei.

 9. OK. Atunci ce se întâmplă cu cei care au renunțat la titlul de doctor? Ale lor doctorate nu au produs efecte juridice? Ar fi posibil ca decizia lui V. Ponta de a renunța la titlul de doctor să fie anulată în instanță?

 10. Îl ia tovarășul Ciolacu sub aripa lui cu un post de consilier onorific în problema interesului național.

 11. Deja am ajuns la situatia aberanta in care, dupa ce furi, trebuie sa cheltuiesti cat mai repede ce ai furat, ca sa scapi.

  Exact in situatia asta suntem: ai un doctorat plagiat care se vede si din avion? Solutia ca sa scapi e sa iei cat mai rapid un spor de doctorat pe ce ai furat. Si, gata, a produs efecte juridice si nu mai il poate anulat decat in justitie. Adica niciodata, ca deja sunt prea multe lucruri care sa mearga bine: ministerul sa mearga in instante pana in panzele albe, judecatorii sa fie corecti si asa mai departe.

  CCR a dat practic voie la furt in lumea academica. Suntem in fundul gropii in materie de educatie. Sa faca bine dom Iohannis sa ia programul asta cu „Romania educata” si sa si-l bage acolo unde nu ajunge soarele, nici macar cand e el in concediu la piramide.

 12. Mai înțelege cineva ce se întâmplă în țara asta?!

  • Da, eu înțeleg ca domnii politicieni se exprimă cu bolta pe noi și am ajuns să considerăm normal, întrucât au capturat justiția și nu mai putem face nimic.

 13. Hai că e loc și de mai rău. Cine nu i se adresează cu Domnul Doctor O.G. să primească (câte plimbări cu antemergătorul a pierdut el până acuma) de lovituri în cap cu Plângerea prealabilă!

 14. E noaptea minții! Doar în cleptocratii precum România justiția decide pe față în favoarea hoților!