G4Media.ro

Fostul șef Armatei, Ștefan Dănilă: F16 sunt prea puține, situația e foarte…

Fostul șef Armatei, Ștefan Dănilă: F16 sunt prea puține, situația e foarte gravă, e imposibil ca Mig-urile să mai zboare 5 – 6 ani

Fost pilot de MIG 21 și fost șef al Statului Major al Armatei, generalul Ștefan Dănilă a declarat pentru Europa FM că România a ajuns într-o situație foarte gravă, în care este obligată să-și folosească în continuare avioanele vechi MIG 21, deși pentru ele nu mai găsesc piese.

Dănilă a făcut declarațiile în contextul în care la baza aeriană de la Borcea a avut loc joi dimineață ceremonia de introducere a aeronavelor F-16 Fighting Falcon în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană. România încă folosește și avioane vechi în misiunile sale de Poliție Aeriană și ar mai avea nevoie de cel puțin încă 48 de avioane de luptă, potrivit Europa FM.

În acest moment, Armata încă folosește pentru Poliția Aeriană avioanele Mig 21 Lancer care sunt la limita resursei de zbor și au o vechime de aproximativ 40 de ani. În acest interval avioanele au fost modernizate însă 24 dintre ele s-au prăbușit din 1994.

Astfel, cele 12 avioane F 16 vor putea în sfârșit, să asigure parțial, deocamdată, supravegherea spațiul aerian al României.

Deocamdată, cele 12 aparate F 16 Fighting Falcon vor realiza misiuni sub comandă națională, întrucât escadrila (incompletă) nu a primit încă certificarea finală de la NATO, acest lucru urmând să se întâmple în cel mult 2 luni.

Recent, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat că Ministerul încearcă să găsească atât în Portugalia (de unde au fost cumpărate cele 12 F16) cât și în Statele Unite noi avioane de luptă.

Foto: Avion F16 (Sursa: Pentagon)

Citește tot articolul pe EuropaFM.ro

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.