G4Media.ro

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost otrăvit cu mercur și arsenic…

sursa foto: Facebook

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost otrăvit cu mercur și arsenic în închisoare și riscă să moară, transmit medicii care cer tratarea sa într-un spital

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost „otrăvit” cu metale grele în închisoare în Georgia şi riscă să moară dacă nu este tratat în mod corect, potrivit unui raport medical difuzat luni de echipa sa juridică, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

În vârstă de 54 de ani, Saakaşvili, care este şi liderul opoziţiei în această ţară din Caucaz, a fost transferat la spital anul trecut după o grevă a foamei de 50 de zile, ţinută ca protest împotriva încarcerării sale pentru abuz de putere, încarcerare pe care el o denunţă drept politică.

Într-un raport dat publicităţii de avocaţii săi, toxicologul american David Smith afirmă că „testele au dezvăluit prezenţa de metale grele” în organismul fostului şef al statului georgian şi că simptomele prezentate de el „sunt rezultatul unei otrăviri cu metale grele”.

„Cu un grad rezonabil de certitudine medicală”, aceşti agenţi toxici, printre care mercur şi arsenic, au apărut în organismul lui Mihail Saakaşvili după otrăvirea lui, a adăugat Smith.

Potrivit autorilor acestui raport ce datează din 28 noiembrie, Saakaşvili primeşte un tratament medical care îi este nefast fără o supraveghere corespunzătoare.

„Riscul crescut de mortalitate este iminent” fără un tratament adecvat, „care pare să-i fi fost refuzat sau care este indisponibil” în Georgia, a avertizat Smith.

Autorităţile georgiene au dat asigurări că Mihail Saakaşvili beneficiază de toate îngrijirile necesare, preşedinta Salome Zurabişvili declarând că revine justiţiei să decidă dacă el trebuie pus în libertate din motive de sănătate.

Un alt medic, Mariam Jişkariani, care a prezidat un consiliu de medici ce l-au examinat pe Saakaşvili, a declarat luni că el fusese „diagnosticat cu leziuni cerebrale şi o neuro-intoxicaţie”. „El suferă de o serie de boli grave, care sunt incompatibile cu menţinerea lui în detenţie”, a adăugat ea.

Tengiz Tsuladze, membru al unui consiliu de medici format de mediatorul pentru drepturi georgian, a dezvăluit că Saakaşvili „a pierdut peste 40 de kilograme” în timpul detenţiei sale.

Preşedinte al Georgiei din 2004 până în 2013, Mihail Saakaşvili a fost întemniţat în octombrie 2021, la câteva zile după ce se întorsese dintr-un exil de mai mulţi ani, în condiţiile în care el era căutat de justiţia georgiană.

sursa: Agerpres.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu am nici cea mai vaga idee, asta a fost ok?, a fost de partea buna?, a fost corupt?, cine sunt cei noi la putere? sunt pe blat sau pe fata cu rusia?

    • Sigur e otravit de oamenii rusilor .A fost si este impotriva putinismului.Cinev nu i cunoaste biografia o gaseste pe internet.In 2008 Georgia a incercat să-și recupereze cu forta armata provinciile separatiste abhazia si osetia sustinute decPutin.Armata rusa a invadat atunci Georgia ajungand pana la periferia capitalei si sva retras foarte greu din georgia si numai dupa interventia diplomatica a puterilor occidentale pe langa Putin.Abhazia si osetia sunt si acum sub ocupatie ruseasca la fel ca si Transnistria din R.Moldova

  2. Inca unul care nu place Moscovei. Cum, de presupus, ferestrele inchisorii au gratii, trebuia gasita o alta metoda.