G4Media.ro

Fostul premier de la Sofia Kiril Petkov: Dacă Bulgaria și România nu…

Sursa foto: European Council

Fostul premier de la Sofia Kiril Petkov: Dacă Bulgaria și România nu vor fi primite în Schengen, influența Rusiei va crește în regiune

“Orice obstacole în calea consolidării unității europene, precum extinderea spațiului Schengen pentru Bulgaria și România, nu pot decât să crească instabilitatea politică în cele două țări și să intensifice influența Rusiei în acestea și în regiune”. Avertizări în acest sens a lansat copreședintele formațiunii bulgare “Continuăm Schimbarea”, Kiril Petkov, în cadrul conferinței anuale a Institutului European de Politică de la Bruxelles. „Ca europeni, trebuie să învățăm din greșelile noastre din trecut – Europa trebuie să se unească într-un răspuns coordonat și unificat la cea mai mare amenințare strategică la adresa viitorului său”, a mai subliniat Petkov, notează publicația Dnevnik, citată de Rador.

Potrivit fostului premier bulgar, Europa poate depăși o serie de dificultăți globale viitoare dacă este unită și are un răspuns comun la atacurile strategice venite din partea Rusiei, care vizează UE în ansamblu, și nu doar țările luate individual.

Ministrul bulgar al Afacerilor Interne, Kalin Stoianov, și-a exprimat recent optimismul că este încă posibil să se adopte o decizie pozitivă privind aderarea Bulgariei la Schengen până la sfârșitul anului în curs. „Sunt optimist, dar nu este lipsit de seriozitate dacă ne așteptăm ca acum să se ia vreo decizie cu privire la admiterea Bulgariei la Schengen”, a declarat Stoianov în fața jurnaliștilor bulgari după ultima reuniune a Consiliului Uniunii Europene pentru Justiție și Afaceri Interne din acest an, la Bruxelles, și întâlnirile pe care le-a avut, inclusiv cu ministrul olandez de interne.

Spațiul Schengen permite ca peste 400 de milioane de oameni să călătorească liber între diferitele state membre, fără a trece prin controale la frontieră. Pentru țările care fac parte din spațiul fără control la frontieră la granițele interne, aceasta înseamnă că nu efectuează controale la frontierele lor interne, cu excepția cazului unei amenințări concrete și, de asemenea, să efectueze controale armonizate la frontierele lor externe pe baza unor criterii clar stabilite.

sursa: Dnevnik (traducere: Rador/ Mirela Petrescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Crește influența Rusiei?!…O veste bună pentru Austria, calul troian al Rusiei în UE. Au reușit!