G4Media.ro

Foşti preşedinţi şi premieri polonezi fac apel la boicotarea alegerilor prezidenţiale din…

Foşti preşedinţi şi premieri polonezi fac apel la boicotarea alegerilor prezidenţiale din 10 mai organizate, în ciuda protestelor, în plină pandemie de coronavirus

Câțiva foști președinți și prim-miniștri ai Poloniei, inclusiv Lech Wałęsa și Bronisław Komorowski, au semnat o scrisoare deschisă prin care fac apel la cetăţenii polonezi să nu participe la alegerile prezidenţiale programate pentru data de 10 mai, în plină pandemie de coronavirus – transmite RMF24.

Semnatarii scrisorii consideră viitorul scrutin prezidențial, în forma în care este planificat să aibă loc, drept „pseudo-alegeri” și susţin că nu vor merge la vot, îndemnându-i pe cetăţeni să le urmeze exemplul.

„Procedura de vot prin poștă în această formă și în perioada propusă de partidul de guvernământ este, de fapt, un pseudo-scrutin. Noi nu vom participa la aceste alegeri. Sperăm că şi candidații și alegătorii care ne împărtășesc îngrijorarea cu privire la viitorul democratic al Poloniei vor face același lucru” – se arată în mesajul transmis de mai mulţi foşti preşedinţi şi premieri ai Poloniei.

Scrisoarea a fost semnată de către ex-președinții polonezi Lech Wałęsa, Bronisław Komorowski şi Aleksander Kwaśniewski şi de foştii premieri Marek Belka, Jan Krzysztof Bielecki, Włodzimierz Cimoszewicz, Ewa Kopacz, Kazimierz Marcinkiewicz și Leszek Miller.

Semnatarii scrisorii, care a fost publicată pe site-ul Forumului Dezvoltării Civile din Polonia, atrag atenţia că alegerile prezidenţiale poloneze ar trebui să fie organizate în conformitate cu prevederile Constituției și avertizează că nu va exista garanţia unui vot secret şi posibilitatea unui control civic asupra onestităţii desfăşurării scrutinului.

„Decizia de a vota prin intermediul serviciului poştal, asupra căreia a insistat partidul Lege şi Justiţie (PiS), a fost luată contrar Constituției și reglementărilor Seimului” – notează autorii apelului, subliniind că această modalitate prin care puterea propune să se desfăşoare alegerile nu asigură secretul votului, iar organizarea scrutinului în mijlocul unei epidemii reprezintă o amenințare pentru viața și sănătatea cetățenilor.

Potrivit semnatarilor scrisorii, Constituția Poloniei permite amânarea alegerilor în caz de stare de urgență, „iar o pandemie chiar este un motiv suficient pentru a face acest lucru”.

Donald Tusk, fost premier al Poloniei și ex-președinte al Consiliului European, de asemenea, i-a îndemnat recent pe cetăţenii polonezi să nu participe la alegerile prezidențiale programate să aibă loc pe data de 10 mai 2020, avertizând asupra riscului răspândirii noului coronavirus.

Alegerile prezidențiale din Polonia sunt programate pentru 10 mai, însă opoziția de la Varşovia susține că votul ar trebui amânat, din cauza răspândirii coronavirusului.

Partidul „Lege şi Justiţie” (PiS), aflat la guvernare, pledează pentru votul prin corespondenţă și susține că un astfel de scrutin poate fi desfăşurat în deplină siguranță.

Sondajele de opinie realizate în Polonia arată că actualul președinte, Andrzej Duda (susținut de PiS), ar fi votat de 52,9% dintre cetăţeni.

Sursa: Evropeiska Pravda / Traducere: Sergiu Dan (Rador)

Foto: Președintele PiS, Jaroslaw Kaczyński, omul forte al Poloniei

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. vedeti sa nu va auda aia de la Washington Post , ca sunt croiti sa faca alegeri in toamna in USA, pandemie sau nu, ca poate-poate de data asta au mai mult noroc decat au avut cu Hillary C.!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.