G4Media.ro

Fosta președintă a Coreei de Sud, Park Geun-hye, a fost eliberată din…

Fosta președintă a Coreei de Sud, Park Geun-hye, a fost eliberată din închisoare la aproape cinci ani de la condamnarea sa pentru corupție

Fosta preşedintă a Coreei de Sud, Park Geun-hye, a fost eliberată vineri din închisoare la aproape cinci ani de la condamnarea sa pentru corupţie, transmite Reuters, care menţionează că eliberarea lui Park dă startul unei dezbateri privind rolul pe care l-ar putea juca înaintea alegerilor prezidenţiale din martie, relatează Agerpres.

În vârstă de 69 de ani, ea ispăşea o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru corupţie şi abuz de putere, urmată de încă doi ani pentru încălcarea legii electorale.

Prima femeie aleasă preşedintă a Coreei de Sud, în 2013, Park Geun-hye a fost condamnată în 2018 pentru că a primit sau a solicitat zeci de milioane de dolari de la conglomerate sud-coreene, printre care Samsung Electronics, a partajat documente clasificate, a pus pe o „listă neagră” artişti care criticau politicile sale ori a demis responsabili care se opuneau abuzurilor sale de putere.

Scandalul a scos la lumină legăturile tulburi dintre aceste conglomerate familiale şi puterea politică.

Actualul preşedinte sud-coreean Moon Jae-in a graţiat-o săptămâna trecută pe Park, invocând deteriorarea stării ei de sănătate.

Oficiali din Ministerul Justiţiei au transmis joi seara documentele privind graţierea lui Park la spitalul în care aceasta se află internată de luna trecută pentru tratament medical, a relatat agenţia de presă Yonhap, care a adăugat că Park a rămas internată vineri. Spitalul a refuzat să comenteze. Avocatul ei a declarat că fosta preşedintă, fiică a unui ex-lider militar, şi-a cerut iertare pentru problemele provocate şi i-a mulţumit lui Moon pentru că a luat „o decizie grea”.

Sute de susţinători ai lui Park au înfruntat temperaturile scăzute şi s-au strâns joi seara în faţa spitalului în care era internată pentru a sărbători eliberarea ei şi au fost trimise peste 1.000 de buchete de flori.

Circa 200 de persoane au participat la un protest în centrul Seulului împotriva eliberării ei, a relatat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap.

Sursa foto: Wikipedia – Korea.net / Korean Culture and Information Service

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Sper să aibă aceeași onoare si domnul Klaus Iohannis!