G4Media.ro

Fost premier bulgar: Bulgaria nu insistă asupra unei date, ci asupra condițiilor…

Sursa foto: European Council

Fost premier bulgar: Bulgaria nu insistă asupra unei date, ci asupra condițiilor în care va adera pe deplin la Schengen

În negocierile cu Europa, Bulgaria nu va insista asupra unei date concrete pentru aderarea deplină la Schengen, ci asupra condițiilor care, dacă sunt îndeplinite, să ducă la o intrare automată, fără a fi nevoie de un nou vot în Consiliul European, transmite Dnevnik, citată de Rador Radio România.

Acest lucru a fost anunțat în fața jurnaliștilor, în Adunarea Națională de la Sofia, ca răspuns la o întrebare adresată de ziarul „Dnevnik”, de Kiril Petkov, copreședinte al formațiunii „Continuăm Schimbarea” și președinte al Comisiei parlamentare pentru problemele Uniunii Europene, spațiului Schengen și zonei euro.

„Cel mai important lucru nu este data exactă, ci dacă Schengen pe uscat poate fi făcut în așa fel încât să nu existe din nou un vot în Consiliul European. Cheia este: pot fi acceptate astfel de condiții care nu necesită un nou vot”, a declarat Petkov. Din discursul său a reieșit clar că realizarea unui astfel de acord este importantă, pentru ca Bulgaria să nu fie din nou în centrul factorilor politici interni și al ultimatumurilor pentru Schengen.

Motivul întrebării este că ministrul de Interne austriac Gerhard Karner a vorbit despre o propunere conform căreia Bulgaria și România ar putea avea posibilitatea de a renunța inițial la controlul la frontiera pe calea aerului. Dar deocamdată nu au fost comentate termene limită pentru deschiderea frontierelor terestre. În urmă cu câteva zile, într-o declarație comună, Boiko Borisov de la GERB și Kiril Petkov au avut o declarație diferită: „că trebuie să avem o dată clară și pentru aderarea terestră”.

Petkov a salutat eliminarea taxei pentru transferul de gaze rusești, care, potrivit declarațiilor politice, este motivul pentru care Ungaria a amenințat că va bloca aderarea Bulgariei la Schengen: „Prim-ministrul poate continua negocierile fără ca celelalte țări să aibă scuze pentru un motiv sau altul”, a spus Petkov”.

Taxa a intrat în vigoare la 13 octombrie, când modificările aduse Legii privind sancțiunile împotriva Rusiei au fost publicate în Monitorul Oficial de la Sofia, dar nu s-au înregistrat niciodată venituri din aceasta. Ministrul bulgar de finanțe, Asen Vasilev, a promis chiar venituri în valoare de 2,4 milioane de leva la buget din această taxă, dar după o înțelegere cu GERB și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, el însuși a spus că acest lucru „nu este 100% sigur că se va realiza”.

Încă de la intrarea în vigoare a proiectului de lege, președintele bulgar Rumen Radev a declarat că noile prevederi vor duce doar la falimentul Bulgartransgaz. Guvernul de la Sofia e negat că ar exista o astfel de posibilitate, dar cu toate acestea, o lună mai târziu, în lege a fost scris în mod expres că societatea de transport a gazelor nu colectează taxa. Bulgartransgaz a anunțat la rândul său că a acumulat datorii în valoare de 260 de milioane de leva, până când va fi refăcută legea.

Sursa: Dnevnik / Rador Radio România / Traducerea: Mirela Petrescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Este corect ceea ce spune oficialul bulgar, bulgarii sunt mai pragmatici in abordarea aderării la Schengen.

    Dar putem adera în prima etapă terestru, apoi maritim și în cele din urmă aerian, ca nu mă deranjează să arat pașaportul în aeroport.

    Propunerea Austriei este de fapt o abureală pentru fraieri, iar autoritățile române sunt dispuse să accepte toate condițiile, în dispreț față de proprii cetățeni.