G4Media.ro

Fost ofițer german, condamnat la 3,5 ani de închisoare pentru spionaj în…

Sursa foto: AFP / Kirill KUDRYAVTSEV

Fost ofițer german, condamnat la 3,5 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un fost soldat german a fost condamnat luni la 3,5 ani de închisoare pentru că a împărtășit informații militare secrete cu Rusia în urma izbucnirii războiului din Ucraina, transmite agenția AFP.

Un tribunal din Duesseldorf l-a găsit pe acuzat, numit doar Thomas H., vinovat de transmiterea de informații din proprie inițiativă, în cadrul atribuțiilor pe care le îndeplinea la serviciul de achiziții militare.

La sfârșitul lunii aprilie, în prima zi a procesului său, acesta a recunoscut că a spionat în favoarea Rusiei, explicând fapta sa prin dorinţa de a evita o escaladare nucleară în războiul din Ucraina.

„A fost rău, îmi asum”, a declarat el în faţa judecătorului.

Bărbatul lucra la vremea faptelor, cu grad de căpitan, în principalul serviciu de IT şi logistică al Bundeswehr, însărcinat inclusiv cu gestionarea echipamentelor militare.

Acest departament, care numără circa 12.000 de angajaţi, s-a confruntat cu o creştere considerabilă a activităţii sale de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie 2022, Germania devenind al doilea furnizor de ajutor militar către Kiev, după SUA.

Thomas H. a fost arestat în august 2023 în oraşul Koblenz.

În mai 2023, suspectul „a abordat consulatul general rus de la Bonn şi ambasada rusă de la Berlin şi şi-a oferit cooperarea”, potrivit actului de acuzare al Parchetului, dat citirii la începutul audierii.

El ar fi fotografiat, în afară de fişiere informatice, documente mai vechi privind utilizarea de muniţii şi de tehnică aeronautică.

Ulterior, el a depus aceste documente într-o cutie poştală la consulatul din Bonn, alături de datele sale de contact, şi ar fi propus să procure altele. În lipsa unui răspuns, el a ar fi întreprins atunci alte contacte.

Fostul ofiţer, care la acea vreme luase contact şi cu partidul de extremă dreapta AfD, la care a cerut să adere, şi-a explicat fapta prin temerea sa în legătură cu o escaladare nucleară în războiul împotriva Ucrainei.

În Germania, atât extrema dreaptă, cât şi extrema stângă denunţă livrările de arme grele de către Germania spre Ucraina, pentru ca aceasta să se apere de ruşi. Acuzatul a spus că a vrut în primul rând să-şi protejeze familia.

Astfel, el ar fi avut „ideea stupidă”, după cum a spus el, de a se adresa consulatului rus, exprimându-şi nemulţumirea în creştere faţă de guvernul german al lui Olaf Scholz.

Thomas H., care s-a distanţat în mod clar de faptele sale, a dat asigurări între altele că a suferit la acea dată de probleme de concentrare şi de somn. El a legat aceste probleme de suprasolicitarea la locul de muncă şi de ceea ce el afirmă cu au fost efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19.

El a afirmat că intrase într-un „cerc vicios”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...