G4Media.ro

DOCUMENT Două asociații de magistrați cer demisiile Liei Savonea și membrilor CSM…

DOCUMENT Două asociații de magistrați cer demisiile Liei Savonea și membrilor CSM care au susținut tertipurile birocratice în cazul Danei Gîrbovan

Forumul Judecătorilor și Inițiativa pentru Justiție au cerut demisiile de onoare Liei Savonea, președinta CSM, și judecătorilor din secția consiliului care au susținut comunicatele trimise de instituție referitoare la situația Danei Gîrbovan, propunerea PSD pentru Ministerul Justiției.

Cele asociații de magistrați anunță astfel că se delimitează categoric de tertipurile birocratice la care a apelat CSM în cazul demisiei judecătoarei Gîrbovan, dar și de poziția exprimată de Secția de judecători din CSM în legătură cu decizia președintelui Iohannis de a respinge propunerea Danei Gîrbovan la Ministerul Justiției.

Forumul Judecătorilor și Inițiativa pentru Justiție au transmis sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că nu sunt reprezentanți de conținutul comunicatelor publicate de CSM în 29 și 30 august și consideră că acestea au afectat grav rolul instituției de garant al independenței Justiției.

Judecătorii invocă mai multe recomandări ale Comisiei de la Veneția și ale Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, dar și o decizie a Curții Constituționale (nr. 45/2018) care spune că funcțiile de demnitate publică alese (ex: președinte, deputați, senatori, cele din cadrul autorităților administrației publice locale) sau numite (prim-ministru, viceprim-ministru, ministru, ministru delegat, secretar de stat, subsecretar de stat) au, prin natura lor, fie o pronunțată componentă politică, fie o componentă administrativă, ”care nu are nicio legătură cu activitatea pe care judecătorul sau procurorul o exercită”: ”(…) În consecință, rezultă că funcțiile de demnitate publică anterior enumerate nu au nicio legătură cu magistratura”.

”Este logic că judecătorul ar trebui să demisioneze înainte de a concura pentru o funcție politică, deoarece dacă un judecător va fi candidat şi nu va fi ales, desemnat sau numit, acesta va fi totuşi identificat cu o anumită tendință politică, în detrimentul independenței, funcția de ministru al justiției având o pronunțată componentă politică care nu are nicio legătură cu activitatea pe care judecătorul sau procurorul o exercită (a se vedea, încă o dată, Curtea Constituțională a României, Decizia nr.45/2018, paragrafele 168 şi 169)”, se arată în comunicatul magistraților din cele două asociații.

”(…) În acest context, exprimarea de Secția de judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a unei poziții de susținere publică a programului electoral al unui potenţial ministru propus de un partid politic este de natură a pune în discuție credibilitatea întregului sistemul judiciar, imaginea justiției şi a corpului magistraților din România, ridicând semne de întrebare cu privire la rolul acestui organism de garant al independenței justiției şi poziția de neutralitate conferită constituțional, mai ales în contextul preelectoral al momentului.

Din perspectiva cronologiei evenimentelor, nu poate fi ignorată nici modalitatea în care Secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a ales să acționeze, aceasta neînțelegând să transmită propunerea de eliberare din funcție a judecătorului propus a fi ministru într-un termen optim, care să conducă în final la eliminarea situației de incompatibilitate ivite şi să ofere posibilitatea juridică de numire a acestuia, cât timp nu mai era magistrat, într-o funcție în puterea executivă, potrivit propriei opțiuni”, mai arată Forumul Judecătorilor și Inițiativa pentru Justiție.

Sursa foto: Colaj G4Media/ Inquam Photos

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

30 comentarii

 1. Repect pozitia lor publica, insa sa fim seriosi, (Savonea) nu si-a dat demisia in situatii mult mai complicate si mai grave, de ce si-ar da demisia pentru un alt comunicat in nume propriu dar din nou asuns sub aripa intregii comunitati.
  Mai intai sa dispara mafiotii de la putere, apoi putem vorbii despre eliminarea mafiotei de la CSM si eventual incarcerarea ei.

  • Pe „mafiotii de la putere” cine trebuie sa-i demaste si sa ii indeparteze?
   Este foarte important ca cei din justitie sa-si faca corect treaba pentru care sunt foarte bine platiti.
   Din 2007 noi tot cu MCV-ul dupa noi. Treaba asta nu doar din cauza politicienilor ci si a celor din justitie.
   Cred ca astfel de practici folosite de catre inalti sefi din justitie, acoperite de regulamente interne, nu sunt decat o actiune politica pentru a servii oarece interese mai mult sau mai putin timp ascunse. Este o actiune nociva pentru justitie ca si excesul de ordonante de urgenta pentru guvern. Nu aduc nimic bun pentru Romania.
   Unul dintre cele mai evidente cazuri de acest fel a fost cel al completelor de 5 judecatori. CCR a hotarat ca modul cum s-a facut alegerea completelor de 5 este neconstitutionala. Au dat un comunicat ca de indata sa fie trasi la sorti cei 5 magistrati din fiecare complet. ICCJ a procedat la tragerea la sorti. Cred ca unele au si inceput sa judece. Dupa vreo 3 saptamani CCR a publicat motivarea hotarari. Era implicat si CSM-ul in stabilirea procedurii de vot. Asa ca cei de la ICCJ vreo 2 luni s-au tot ocupat de alegerea completelor de 5 judecatori spre bucuria unora.
   Asta-i cand cei de la CCR nu stiu telefonul celor de la ICCJ . . .

  • Așa, și?! S-a mai cerut demisa. Chiar aveți așteptări ca, într-o țară a nesmțirii, cineva să-și dea demisia de onoare?

 2. Speranțe deșarte.!
  Aceasta doamna Savonea nu va avea niciodată decența de a-și da demisia. Va continua să asculte de cel ce a pus-o in functie si va sluji PSD-ul , va afecta in continuare independența magistraților și va interpreta legile după directivele partidului ce o susține.

 3. Ceea ce se intampla acum la nivelul CSM sunt efecte ale unei politici de peste 2 ani si jumatate a PSDragnea de distrugere a Justitiei !

  • Partial adevarat…
   Nu vreau sa ofensez pe cineva dar asa se vede de la mine:
   Justitia a fost cel mai putin afectata de lovilutia din dec89. Pana si securitatea (ca sa nu mai zic de insusi pcr) au simtit nevoia sa faca niste schimbari de personal cu ocazia aia, ceea ce a dus de voie de nevoie la schimbari si de fond.
   Ori, justitia si-a pastrat statutul de club „selectat” (nu select) in care noile generatii sunt formate aproape exclusiv in mentalitate de dinainte transmisa subliminal, cand se aplica cu sarg ideologia partidului in drept.
   Exceptiile sunt insuficiente – cu atat mai mult remarcabile si demne de respect dar… – iar ritmul de improspatare este exasperant de lent.

  • @Inapasevedeinvers, ritmul de innoire a contingentului de procurori si judecatori este intentionat atat de lent, plus ca de la 1 ianuarie 2020 vor iesi masiv la pensie judecatori si procurori, iar lipsa de personal va fi acuta, o noua modalitate prin care psd a planificat blocarea justitiei. Va reamintesc faptul ca bubosul justitiei doar a amanat cu 1 an prevederea din legea de organizare a justitiei, prin care se iese la pensie dupa doar 20 de ani de munca. A nu se uita, pensii babane, pentru ca au salarii babane, plus pensii speciale. Si tot acest efort al Romaniei, doar ca sa fie independenti in munca. Insa alde savoniera si altii ca ea, au ales altfel.
   Aaa, si inca un aspect, tot bubosul a marit perioada INM(Institutul National de Magistratura) la 4 ani, de la 2 ani, cat era anterior. Si-asa, cu perioada marita, si savoniera tot nu da drumul la concursul de intrare in INM, in schimb face concurs inca din mai, cu luni de zile inainte si total ilegal, pentru sefia ICCJ, cand doamna Tarcea isi incheie abia in 14 septembrie mandatul. Pe cine au selectat savonierele, stim deja, o alta umila sluga psd, o judecatoare corbu, cat se poate de dubioasa.

  • @Gabriela
   Chestia e ca incadrarea dupa varsta in buni si rai / necontaminati si contaminati de comunism este mai putin relevanta decat si-ar dori lumea care vrea categorii clare si usor de etichetat.
   Tinerii oportunisti care isi „vad interesul” pentru o promovare usoara vor pactiza intotdeauna cu puterea.
   Dupa cinci decenii – asta face cam doua generatii -in care selectia la „drept” se facea atat de riguros pe baza fidelitatii fata de ideologia comunista este greu sa formezi „meseriasi” obiectivi.
   Sigur contribuie la asta si scurtarea „duratei de viata” fiindca in felul asta influenta maestrilor papusari din categoria gargamel-greu de ucis-ramane de baza.
   La noi, la ingineri e mai simplu finca legea lui ohm sau arhimede nu tin de partid

 4. O sa vina timpul cand aceasta sluga ordinara a mafiei ciumiste o sa dea socoteala.
  Justitia trebuie curatata radicala de aceste uscaturi. Altfel nu vom avea niciodata stat de drept cu adevarat.

 5. Ce demisie de onoare oameni buni!
  Incepeti odata cu revocarea lor din CSM, pana nu e prea tarziu.

  • Prin lege, csm este securizat la maximum, la fel ca si ccr, e dificila revocarea unui membru al CSM, iar a presedintelui, si mai dificila. Multumita psd, evident, care de-aia s-a zbatut sa-si impuna otrepele din justitie in aceste inalte pozitii, ca sa controleze cat mai eficient justitia.Demisia este un act volontiv si tine de caracter, insa tot ce atinge psd nu are caracter, dixit.

 6. EXTIRPAREA CIUMEI ROSII DIN RĂDĂCINĂ! SI TOATE SLUGILE! Ce fac tutele astea si poate mulți alții nu este nici justiție si nici independență în justiție nu e! Asa se lăuda si Tudorel si până la urmă a ieșit un dezastru! Au ieșit atîția infractori pe străzi care si-au reluat activitățile lor de bază care i-au ținut în pușcărie. Nu se poate ca judecătorii să aibă vreo implicare în politică. Trebuie să spunem STOP! Ar trebui ca amestecul justiției în politică să fie considerat infracțiune si să aibă pedepse. Ca sa nu mai favorizeze infractorii din partide! Veorica are cam mulți puscariabili în partidul ei. Să nu mai sară procurorii să-i susțină. LA PUȘCĂRIE TOATĂ CIUMA ROȘIE! INFRACTORILOR!

 7. Un lucru e clar dupa acest scandal. Cei care politizeaza magistratura un au loc in justitie.

  Daca omul nu are talentul si chemarea de a face impartial dreptate, atunci e mai bine pentru toti ca acel om sa-si caute fericirea in alta parte. Acesta e unul din avantajele unei societati libere.

  Daca Savonea si Garbovan cred ca e mai important sa faca politica, atunci ele trebuie sa aiba curajul, sustinerea si calea de a iesi din magistratura.

  • Foarte corect , Caligula ! Mai sunt o duzina de cumetre prin Justitie care au aceleasi apucaturi , le forteaza mana scheletii din fisete . E una , cred ca de pe la Neamt , Baltag , mai tare-n clanta ca Fiola , Abramburica sau nevasta lui Pandele . De ce nu
   dau cartile pe fata , sa lase magistratura si sa intre in PSD ? Justitia trebuie curatata de uscaturi , e cel mai important domeniu dupa modificarile ce trebuiesc aduse Constitutiei !

 8. Este obligatorie o analiza a sentințelor pe care acesti judecatori virusați politic le-au dat de-a lungul timpului.

 9. De câte ori v-am zis sa-l înjurati pe Daddy, indiferent de subiect? Boilor…

 10. Membri asociatiilor respective , ar trebui sa solicite plecarea lor din CLOACA numita justitie . Dar cum sunt niste paraziti hyperimbuibati , nu o vor face .
  deoarece majoritatea procurorilor si judecatorilor , nu sunt decat niste distrusi , nu sunt buni de nimic .

 11. La toate atacurile asupra Justitiei si la toate actiunile indoielnice din CSM asociatiile de procurori si judecatori dau cate un comunicat de presa sau solicita o demisie. Daca cei care folosesc functia in interes personal trebuie rugati sa plece, daca asta este tot ce pot face cei care stapanesc cel mai bine aplicarea legilor, Romania este terminata. Legile sunt inutile sau insuficiente pentru apararea statului de drept

  • Nu fac judecatorii si procurorii din aceste asociatii legile, ei doar le aplica. Trebuie sa-ti reamintesc unde se fac aceste legi strambe si de catre cine, legi care le securizeaza proptelele din justitie, astfel incat e foarte greu sa le dai afara, iar ele, gen savonea si clica ei, fac tot raul pe care-l pot face?

 12. doua pizde rasuflate una de ai ies ochii ca la melc din cap cu ochelari cu tot,alta cu nareta parca ar fi avionul concord si balonizata de la gusa tiroidiana neoperata ce nu mai incap in pielea lor crezind ca sint buricu pamantului,desi sint doua parvenite profesional pe shpaga si ciocan,iar acum marionete la serviciile secrete,asta spun apropiatii lor !

  • Asa cum sunt peste 95% din CLOACA numita justite , pe care unii o apara .
   Tare le-as mai dori sa ajunga in malaxorul PESTILENȚIÁL (sistem de justitie), sa le fie distruse vietile , fara a fi vinovati .

 13. Judecători vasali politic!!!!! Asta e românia democratică? Stat de drept?

 14. Ce demisie de onoare ? Puscarie cu onoare pentru infractiuni penale ! Ce Comisia de la Venetia ? Constitutia art 134, art 85 , art 115 (nu legi ordinare ale interesului si necesitatilor sortuletului) coroborata cu codul penal incepand de la uzurpare atribut consti5utional, abuz in functie, functie indeplinita ilegal, neconstitutional pana la lobby strain (art 394 la 411)
  ALO ! DOMNULE PROCUROR GENERAL INTERIMAR SINGUR PROPUS SI NUMIT CONSTITUTIONAL (ART 134 ALIN (1)) CAND INCEPETI PROCEDURILE DE APLICARE A PREVEDERILOR LITEREI CONSTITUTIEI AMOVIBILA PRIN REFERENDUM DE INTERES NATIONAL SI NU PRIN LEGI ORDINARE ? CAND INCEPETI APLICAREA CODULUI PENAL INFRACTORILOR PENALI CACI FAPTELE SI ACTELE PENALE NU SUNT PARERI POLITICE CI INFRACTIUNI PENALE ? PROCURORII SI JUDECATORII EMIT PARERI DOAR IN LIMITA LITEREI CONSTITUTIEI SI A LEGILOR CARE O RESPECTA ! PARERILE POLITICE SI PERSONALE SA LE PASTREZE PENTRU EI !

 15. Lia Savonea este o mizerabila intriganta de forta, prietenii stiu bine asta. Ar trebui zvarlita din magistratura ca o masea stricata, nu pusa sefa, este o pata neagra si urat mirositoare pe obrazul justitiei romanesti. A furat de a rupt, judecand neutru doar dupa averea fabuloasa pe care o detine, mult prea mare pentru o familie de bugetari abonati la furtul muncii celor care produc bunuri reale. Nnici salariul macar nu este meritat pe deplin. Ea este fata mafiei din justitie, o Morticia a justitiei, ca sa fac o paralela cu Familia Adams.

 16. Doua cozi de topor , ariviste, hamesite, cu rol de lautari la sanul haitelor de corupti ! Ele functioneaza dupa ”principiile” Infractorului de la Rahova : Daca platesti, canta !!

 17. Consider ca Savoniera trebuie cel putin sa primesca o sanctiune disciplinara, asta daca nu se dovedeste faptul ca intentionat nu a trimis demisia Garbovancei presedintelui – ceea ce este evident. Iat pentru faptul ca activeaza in favoarea unui partid, respectiv MU13psd, corect ar fi ca pe langa sanctiunile sau pedepselenprimite sa li se ia toate beneficiile acordate odata cu pensionarea.

  • Sa i se dea doar pensia contributiva la care are dreptul Faptul ca Savonea face politica este o grava incalcare a principiului separarii puterilor in stat. Trebuie urgent data afara din magistratura daca mai avem magistrai cu coloana vertebrala care sa se opuna ramasitelor bolsevismui reprezentat de Savonea.

 18. merita pensii speciale aceasta casta care a dat acest csm?!

 19. ie plini de tertipuri. cu ochii iesiti din orbite dupa bani. diurna pentru deplasarea de la dormitor pana la job… 10 minute cu masina. daca poate… ie lege.. si astia „stiu” cu legile…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.