G4Media.ro

Forumul Judecătorilor: Analizăm formularea unei contestații împotriva modului în care a fost…

Forumul Judecătorilor: Analizăm formularea unei contestații împotriva modului în care a fost numită Corina Corbu la șefia Înaltei Curți/ Termenul legal de depunere a candidaturilor a fost devansat cu aproape trei luni

Asociația Forumul Judecătorilor din România anunță, într-un comunicat, că analizează necesitatea formulării unei contestații împotriva modalității de desfășurare a procedurii de desemnare a noului președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, acuzând nerespectarea dispozițiilor legale primare și secundare.  Asociația susține că funcția devine vacantă abia la data de 14 septembrie 2019 iar legea prevede că se pot depune candidaturi la 30 de zile după vacantarea funcției. Aceleași argumente au fost invocate de actualul președinte al Înaltei Curți, Cristina Tarcea.

Forumul Judecătorilor atrage atenția că ”orice procedură care este declanșată în condiții de nelegalitate, existând riscul anulării acesteia, poate fi de natură a inhiba unele persoane care, îndeplinind cerințele legale, ar fi candidat în condiții procedurale normale.”

Judecătoarea Corina Corbu a fost validată joi de secția de judecători CSM ca viitor președinte al Curții Supreme, potrivit surselor G4Media.ro. Corina Corbu a obținut un scor de 6-3 la votul din CSM. Informația a fost confimată de purtătorul de cuvânt al CSM, care a transmis că Secția pentru judecă a admis candidatura Corinei Corbu pentru funcția de președinte al ÎCCJ.

Votul a avut loc după ce Corbu a susținut interviul în fața judecătorilor din CSM, în ciuda faptului că actualul președinte al Curții Supreme, Cristina Tarcea, a arătat că procedura de desemnare este nelegală. Tarcea a spus în timpul audierii Corinei Corbu, care dorește să îi fie succesor, că procedura ar fi trebuit să fie declanșată la 30 de zile după vacantarea funcției, așa cum arată modificările făcute de coaliția PSD-ALDE la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Or, mandatul lui Tarcea expiră la jumătatea lunii septembrie. Declarația a iscat contre între Cristina Tarcea și șefa Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea.

Redăm mai jos comunicatul Asociației Forumul Judecătorilor:

”Asociația Forumul Judecătorilor din România analizează necesitatea formulării unei contestații împotriva modalității de desfășurare a procedurii de desemnare a noului președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin prisma nerespectării dispozițiilor legale primare și secundare

Procedura de numire a unui nou președinte al instanței supreme a fost declanșată de Secția de Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii la data de 30 mai 2019, cu depunerea candidaturilor până la data de 1 iulie 2019, în condițiile în care funcția devine vacantă la 14 septembrie 2019.

Or, în conformitate cu dispozițiile art. 53 alin. 4 din Legea nr. 303/2004, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 242/2018, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a exercita o funcție de conducere la nivelul instanței supreme își pot depune candidaturile pentru funcția de președinte sau vicepreședinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție ori președinte de secție, la Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 30 de zile de la data la care funcția de președinte, vicepreședinte sau președinte de secție a devenit vacantă.

Aceeași dispoziție este reluată și de art. 35 alin. 2 din Regulamentul privind numirea în funcții de conducere a judecătorilor și revocarea din aceste funcții, aprobat prin Hotărârea nr. 573/10.04.2019 a Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru Judecători, publicată în Monitorul Oficial nr. 279/11.04.2019, Partea I.

Astfel, din simpla lectură a acestor prevederi legale, rezultă că perioada în care se pot depune candidaturile pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție este de 30 zile, iar aceasta începe să curgă de la momentul expirării mandatului actualului președinte, întrucât la această dată se poate vorbi de vacantarea funcției.

Devansarea cu aproape trei luni a termenului de înscriere a candidaților împiedică depunerea candidaturii din partea persoanelor care ar fi împlinit condițiile legale necesare ulterior datei de 1 iulie 2019, respectiv în intervalul de 30 de zile calculat începând cu data de 14 septembrie 2019, când funcția de conducere devenea vacantă, la expirarea mandatului președintelui în exercițiu.

De asemenea, în măsura în care s-ar fi așteptat împlinirea termenului dilatoriu prevăzut de lege, procedura ar fi fost supusă legilor în vigoare la momentul inițierii acesteia, ceea ce ar fi putut presupune aplicarea unor norme de organizare judiciară noi, de imediată aplicare, ce ar fi putut fi adoptate în perioada următoare.

Forumul Judecătorilor din România atrage atenția asupra faptului de notorietate că orice procedură care este declanșată în condiții de nelegalitate, existând riscul anulării acesteia, poate fi de natură a inhiba unele persoane care, îndeplinind cerințele legale, ar fi candidat în condiții procedurale normale.

Nu se poate justifica aparenta încălcare a unei dispoziții exprese a legii cu argumentul că se intenționează asigurarea unei continuități a funcției, deoarece, chiar și după expirarea mandatului actualului președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, nu putea exista un vid managerial, calitatea de conducător al instanței supreme putând fi exercitată de unul dintre vicepreședinți, existând posibilitatea delegării unui alt judecător în funcția de conducere temporar vacantă.

Având în vedere dezbaterea publică provocată cu privire la aceste aspecte, graba cu care s-a urmărit finalizarea acestei proceduri poate conduce la vulnerabilizarea instanței care trebuie să constituie coloana vertebrală a sistemului judiciar.

Nu mai puțin importantă este și împrejurarea că președintele astfel desemnat face parte de drept din colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție (și îl prezidează), luând decizii privind organizarea administrativ-judiciară a instanței supreme.

De asemenea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, urmând a participa la adoptarea de acte administrative care pot fi contestate din cauza modalității de constituire a organismului decizional.

În acest context, Secția pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ar avea posibilitatea să inițieze revocarea procedurii de desemnare a noului președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție și, implicit, a Hotărârii de validare a acestuia, urmând a organiza un nou concurs, cu respectarea strictă a cadrului legal.”

Sursa Foto: Agerpres/ Autor: Cristian Nistor

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Justitia romana este mai puternica decat mafia siciliana. Fetita de la Baia de Arama adoptata prin documente falsificate si ilegalitati, ca o marfa de contrabanda, este victima structurilor de crima organizata romanesti.

  • justitia romana refuza sa reactioneze la faptele famigliei saramat din baia de arama, care a sechestrat ani de zile un minor ca sursa de foloase materiale. saramatii aveau pretentia ca ”americanii” sacarin sa le plateasca o rascumparare substantiala pentru a le elibera copilul! sa mai spun al cui electorat sunt saramatii si restul gastii? hotii voteaza hoti!

  • Copilul era liber pana-l ”face” onotata instanta de la Craiova si rapi saricinii care l-au haitut la scoala, pe strada si in camera unde dormea. Aici e mafie de uniune nationala.

  • Justita in Ro este, a fost si va fi stlpul statului securisto-mafiot, anexat de gruparea infractionala psd+udmr+alde (+usl) pentru a fi jefuit si distus.

  • In cazul comertului de copii e mafie de uniune nationala compusa din PSD-ALDE, USR-PLUS, PMP, PRO-ROMANIA, UDMR etc. Unii executa expatrierea copiilor iar altii aproba tacit afacerea.

 2. Ati vazut ce repede a propus pig York-dache ca Presedintele sa trimita intrebarea de la referendum mai intai la CCR? Asa face si acum, scoate el o varianta de modificare, ajunge la CCR si aici se decide ca e bine si cu 3 luni mai devreme pentru ca e neconstitutional articolul din lege!

  • Oricum klauSS le-a tras-o , intr-un mare stil celor care au pus botul la manipularile lui mizerabile . Dar asa merita , ca doar l-au ales si pe basescu de doua ori , care era cu prestatul la „LICURICI”, acum ca la Cotroceni este un slugoi al lui Merkel si al altora , care este problema , pentru vulgul romanesc .

 3. Daca magistratii cinstiti sunt majoritari, sa nu mai piarda vremea protestand pe scarile tribunalelor.
  Justitia este o putere in stat.
  Magistratii cinstiti sa se organizeze, sa convoace adunarile generale, sa revoce sefii corupti ai Curtilor de Apel, sa revoce judecatorii corupti din CSM, sa revoce conducerea Inspectiei Judiciare, sa desfiinteze Sectia Speciala, sa anuleze numirea nou-alesei sefe a ICCJ, sa caseze deciziiile de reluare de la zero a proceselor, din cauza completelor de 3 si de 5 judecatori, sa-i trimita in judecata pe judecatorii corupti de la CCR, pentru abuz in serviciu, pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru obstructionarea justitiei, pentru favorizarea infractorilor, pentru atac la bazele democratiei, prin deciziile aberante, netemeinice, nelegale si neconstitutionale date.

  • Asa este. Ar trebui revocate urgent duduile astea care au la mana ss, ij si acum inalta curtesi, care numai faradelegi stiu sa faca.

 4. Graba numirii noii Sefe a ICCJ , ridica suspiciuni majore. Mai mult , procedura de numire nu a respectat legea, potrivit afirmatiilor Dnei Cristina Tarcea . CSM , dovedeste inca odata, ca are interese obscure si in privinta existentei unei persoane docile, cu apartenenta la” grupul de interese” care controleaza justitia ,

 5. In cazul de fata, Savonea a „plantat” o bomba sub scaunul justitiei.
  Daca peste 2 sau 3 ani ICCJ il va condamna pe Dragnea in dosarul TelDrum, unul ca Ciordache va ataca imediat sentinta pe motiv ca ICCJ functioneaza in afara legii pt ca sefa a fost aleasa nelegal.
  Acum trebuie sesizat CCR, iar daca CCR decide ca Savonea a procedat legal, „bomba” e dezamorsata.

  • Savonea = judecatoare corupta sluga a Ciumei Rosii inhăitată cu mafiotii si hotii. Un scuipot pe obrazul profesiunii de „magistrat”.

  • Reamintesc un fapt, tot savoniera asta in iarna ”planta” o bomba si sub scaunul completului de 5 judecatori pe care si-l alesese draknea, in sensul ca l-a mentinut si dupa 1 ianuarie 2019, cu toate ca nu apucase sa administreze probe in dosar in 2018.
   Referitor la subiect si noua bomba ”plantata” de madam savonea, probabil ca nu doreste ca vreunul dintre cei 2 vicepresedinti ai ICCJ sa ajunga interimar al Inaltei Curti. Cei doi vicepresedinti sunt : Iulian Dragomir(incoruptibil) si o cucoana Gabriela Bogasiu(cam dubioasa).
   Pentru ca poate fi atacat si desfiintat pe motive de legalitate, iata de ce nu s-a inscris la acest interviu decat madam corbu, care este in gratiile savonierei. Daca esti in gratii, cine sa te conteste? Cred ca in conditii de concurs fara probleme de legalitate, s-ar fi incris si judecatorul Iulian Dragomir, actual vicepresedinte al ICCJ.

 6. JUSTITIA ROMANA este stâlpul statului securissto-mafiot.
  In frunte se afla cei 6 tocalosi „judecatori” (lichele corupte) din CCR – alde Dorneanu KGB (complice cu CRIMINALUL ILIESCU), Enache – activist PCr, traseist politic si ex colab al Securitatii, Varga (aparatorul hotilor maghistri), Stan (Fuhrer PSd) etc. Apoi Complicele mafiilor din Bic si Cta – Savonea si Florea, doua „judecatoare” profund corupte si slugi ale hotilor.

 7. Si de ce ati asteptat pana acum sa comentati? Procedura a fost lansata acum o luna…
  Sunteti si voi complici la toata mizeria asta.

 8. Oricum klauSS le-a tras-o , intr-un mare stil celor care au pus botul la manipularile lui mizerabile . Dar asa merita , ca doar l-au ales si pe basescu de doua ori , care era cu prestatul la „LICURICI”, acum ca la Cotroceni este un slugoi al lui Merkel si al altora , care este problema , pentru vulgul romanesc .

 9. dna corbu e o persoana compromisa, santajabila si ranchiunoasa, adica este exact pe placul mafiei savonea din csm de a pune o marioneta in fruntea iccj.

 10. Cata vreme cheile arhivei SIPA se afla la PSD, justitia romaneasca nu va functiona corect.In momentul in care Tudorel a ajuns ministrul justitiei, prima lui grija a fost sa puna mana pe arhiva SIPA.
  Cateva saptamani s-a chiar laudat ca el va face public tot ce e acolo, el va desfiinta santajul asupra magistratilor,, el va face, el va drege…
  Ei bine, din momentul in care Tudorel a pus mana pe arhiva respectiva, nu numai ca nu a deschis-o, dar a mai pus 7 lacate pe ea si a predat toatr cheile lui Dragnea.
  De atunci, absolut nimic nu s-a mai auzit de faimoasa arhiva SIPA.
  Iar acum, toate Savonierele, toti Netejorii si toata trupa SS in frunte cu CCR danseaza pe sarma dupa cum le dicteaza PSD-istii?
  Oare de ce?
  Nu cred ca e greu de ghicit.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.