G4Media.ro

Forumul Judecătorilor solicită CSM și Ministerului Justiției să ia măsuri de precauție…

Forumul Judecătorilor solicită CSM și Ministerului Justiției să ia măsuri de precauție în instanțe în contextul epidemiei de coronavirus: Instalarea de recipiente cu dezinfectant, interzicerea accesului persoanelor cu febră sau tuse, dezinfectarea sălilor de judecată

Asociația Forumul Judecătorilor a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Ministerului Justiției măsuri de protecție în fața epidemiei de coronavirus în instanțe, cerând instalarea de dispozitive cu dezinfectant, interzicerea accesului în instanțe a persoanelor cu febră sau tuse sau dezinfectarea de mai multe ori pe zi a sălilor de judecată.

Solicitarea adresată de Forumul Judecătorilor pentru prevenirea răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de coronavirus:

În contextul răspândirii extrem de rapide a infecțiilor cu noul coronavirus (COVID-19) la nivelul întregii Uniuni Europene, toate autoritățile publice, naționale sau internaționale, au fost constrânse să ia măsuri de precauție, parte dintre acestea vizând și activitatea instanțelor de judecată.

Acest lucru trebuie imediat realizat și în România, cunoscut fiind faptul că sălile de judecată (unde pot intra concomitent și peste 100 de persoane, ce pot rămâne în bănci ore întregi), arhivele și registraturile sau holurile instanțelor (în mare parte inadecvate, dar pline zilnic cu sute de justițiabili, avocați, grefieri, alt personal) constituie spații care favorizează neîndoielnic răspândirea COVID-19.

În vederea asigurării sănătății justițiabililor, avocaților etc., dar și a sănătății și securității în muncă a personalului instanțelor, luarea efectivă a unor măsuri ample nu mai poate fi întârziată, iar un set minimal de reguli aplicabile pentru toate instanțele de judecată, cu caracter temporar, este absolut necesar.

Pot fi avute în vedere, spre exemplu, plasarea unor recipiente cu dezinfectant specific la intrarea în sediile instanțelor, pentru utilizarea lor de toate persoanele care intră în incinte, sub supravegherea jandarmilor, dezinfectarea sălilor de judecată și a tuturor încăperilor de mai multe ori pe zi, interzicerea accesului în clădiri a persoanelor care prezintă anumite simptome (febră, tuse sau dificultăți de respirație etc.), cu avizul unui medic, precum și a persoanelor care au călătorit în zonele cunoscute cu număr mare de persoane infectate, restrângerea programului cu publicul în instanțe, suspendarea unor ședințe de judecată și amânarea dosarelor care nu sunt urgente, fixarea unor intervale orare ori a accesului etapizat al părților ori publicului în sălile de ședință ori la alte compartimente ale instanțelor, cu respectarea dispozițiilor legale, pentru a evita supraîncărcarea instanțelor, asigurarea unor spații suficiente între persoanele prezente, furnizarea de măști de protecție de unică folosință și a accesului la produse dezinfectate pentru personalul din compartimentele care lucrează cu publicul sau cu dosarele, magistrați, avocați etc., transmiterea și primirea actelor preponderent în formă electronică, evitarea prezenței neesențiale a avocaților sau a justițiabililor, a studenților aflați în practică, auditorilor de justiție etc.

Toate aceste măsuri cu caracter temporar sunt pe deplin funcționale și în alte state ale Uniunii Europene și sunt destinate diminuării răspândirii unei boli contagioase ce reprezintă un pericol pentru sănătatea ori securitatea publică a întregului continent, toate statele având o serie de obligații în acest sens.

Asociația Forumul Judecătorilor din România

judecător Dragoș Călin, co-președinte

judecător Lucia Zaharia, co-președinte

Citește și: Măsuri fără precedent anunțate de Raed Arafat: Adunările mai mari de 1.000 de persoane au fost interzise/ Cele sub o mie vor fi analizate de la caz la caz

Foto: Palatul de Justiție din București. Sursa: Agerpres/ Autor: Silviu Matei

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Dar nu au ei la dispoziție posibilitatea legală de a limita accesul gură-căscaților în sala de judecată și să judece separat fiecare cauză, eventual, pentru asigurarea publicității, putând pune imaginile din sală pe ecranul de la ușă?

 2. Plecati, dracului, in vacanta judecatoareasca si gata. O decalati pentru acum, iar in iulie august si septembrie sa va vad la munca, pentru ca prea v-ati boierit!

 3. Poate ne fac o surpriza si crapa. Nu toti, asa selectiv, doar cei corupti.

 4. Mergeti toti la pensie!

  Mergeti la pensie, atata paguba in ciuperci sa fie! Eu unul, nu va voi simti lipsa ca rezultat al muncii pentru societate! Doar financiar, vom iesi mai in paguba, ca aveti pensiile mai mari ca salariile!
  Dar ne asumam sa vi le platim noi, copiii si nepotii nostri!
  Cred ca va aproba Herr President tuturor iesirea la pensie pe motiv de protectie in fata virusului!

 5. Ce mp? Va e teamă că nu mai apucati pensiile speciale alea Nesimtite, de complci ai hotilor si criminalirlo? Gunaoie in robe de magistrati ce snteti

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.