G4Media.ro

Firmele Veolia Prahova și Fireproof Team au fost trimise în judecată pentru…

Firmele Veolia Prahova și Fireproof Team au fost trimise în judecată pentru ucidere din culpă, urmare a unui accident de muncă din anul 2013 în care un muncitor a murit

Firmele Veolia Prahova și Fireproof Team au fost trimise în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru ucidere din culpă, urmare a unui accident de muncă din anul 2013 în care un muncitor a murit.

Accidentul de muncă s-a produs la un punct de lucru din comuna Brazi, județul Prahova. Doi muncitori au fost răniți, iar unul dintre ei a decedat.

Comunicatul Parchetului:

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a inculpatelor persoane juridice S.C. Veolia Energie Prahova S.R.L. (fostă S.C. Dalkia Termo Prahova S.R.L.) și S.C. Fireproof Team S.R.L, pentru săvârşirea  infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 C. pen., cu aplicarea art. 5 alin. 1 C. pen.

În fapt, la data de 23.02.2013 s-a produs un accident de muncă în incinta S.C. Dalkia Termo Prahova S.R.L. (actuală S.C. Veolia Energie Prahova S.R.L.), la punctul de lucru situat în com. Brazi, jud. Prahova, cu ocazia reparațiilor efectuate pentru înlăturarea unui por (fisură) pe conductă la unitatea de exploatare/producție, secția exploatare turbine. În timpul lucrărilor efectuate conducta s-a fisurat, ceea ce a condus la evaporarea masivă a condensului și transformarea acestuia în abur, abur ce a inundat spațiul de lucru, accident soldat cu vătămarea corporală a doi muncitori, ambii din cadrul S.C. Fireproof  Team S.R.L. Cele două victime au fost transportate la Spitalul de Urgență, una dintre acestea decedând la data de 12.03.2013.

Conform materialului probator administrat, accidentul de muncă s-ar fi  produs ca urmare a unui șir de erori, iar cauzele generatoare principale constau în: neînregistrarea la  Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalațiilor de Ridicat (în continuare ISCIR), nesupunerea la verificări tehnice periodice a conductei implicate

în eveniment, neoprirea de îndată din funcțiune a conductei cu defecțiuni, utilizarea de către o echipă neautorizată ISCIR a procedurii de lucru Furmanite, incompletă, neadaptabilă condițiilor de lucru și neautorizată ISCIR, utilizarea de către victimele evenimentului a unei platforme de lucru neadecvate condițiilor din teren și a unui echipament individual de protecție necorespunzător în instalațiile termoenergetice.

Inculpata persoană juridică S.C. Veolia Energie Prahova S.R.L. (fostă S.C. Dalkia Termo Prahova S.R.L.), în realizarea obiectului de activitate, precum și în numele și interesul său, prin încălcarea legislației primare și secundare, precum și a procedurilor de lucru specifice, a încălcat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă săvârșind următoarele acțiuni şi inacţiuni:

– a omis supunerea la verificări a conductei cu defecţiuni;

– nu a oprit conducta cu defecţiuni;

– a admis utilizarea echipei, metodei Furmanite şi echipamentelor, toate neautorizate ISCIR.

Inculpata persoană juridică  S.C. Fireproof Team S.R.L., în realizarea obiectului de activitate, precum şi în numele şi interesul său, prin încălcarea legislaţiei primare şi secundare, precum şi a procedurilor de lucru specifice, a încălcat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă săvârşind următoarele acţiuni şi inacţiuni:

– a dispus utilizarea de către o echipă neautorizată ISCIR a procedurii de lucru Furmanite, incompletă, neadaptabilă condițiilor de lucru și de asemenea,  neautorizată ISCIR.;

– a dispus utilizarea, de către echipa de intervenţie, a unui echipament individual de protecție necorespunzător în instalațiile termoenergetice.

Toate aceste fapte ar fi condus la crearea unui pericol grav și iminent la locul de muncă, ce s-a materializat în producerea accidentului de muncă soldat cu fisurarea conductei şi decesul unei persoane.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Judecătoriei Ploiești, spre competentă soluționare.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. de ce a durat atata ?

  2. Ce repede v-ati miscat! V-o fi luat ceva timp sa va numarati banii din salariu si sa vedeti cum mai stati cu pensiile speciale!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.