G4Media.ro

Finlanda trebuie să reducă ajutoarele sociale, afirmă liderul opoziției înainte de alegerile…

Sursa foto: Facebook/Petteri Orpo

Finlanda trebuie să reducă ajutoarele sociale, afirmă liderul opoziției înainte de alegerile de duminică / Premierul Sanna Marin spune că preferă să găsească mai multe venituri fiscale

Finlanda ar trebui să reducă cheltuielile cu ajutoarele de șomaj și alte programe de asistență socială pentru a opri creșterea treptată a datoriei publice, a declarat liderul opoziției Petteri Orpo pentru Reuters, înainte de alegerile foarte disputate de la sfârșitul săptămânii, scrie Reuters.

Șeful Coaliției Naționale, Orpo, în vârstă de 53 de ani, a declarat că sunt necesare, de asemenea, reduceri ale ajutoarelor pentru locuințe și ale subvențiilor pentru întreprinderi pentru a face viabile serviciile pentru populația nordică, care îmbătrânește rapid.

Orpo, politician de carieră, a acuzat anterior guvernul Sannei Marin, 37 de ani, de stânga, de cheltuieli excesive în domenii precum pensiile și educația, și a făcut din managementul economic o temă centrală a campaniei sale înainte de alegerile de duminică.

„Cea mai mare schimbare între guvernul Sannei Marin și un posibil guvern al meu este tipul de politică economică pe care o vom face. Politica (ei) este de a rezolva toate problemele cu datoriile și de a crește taxele”, a declarat Orpo pentru Reuters într-un interviu acordat pe 14 martie.

Marin a promis, de asemenea, să conducă ceea ce ea numește o economie echilibrată, dar preferă să găsească mai multe venituri fiscale decât reduceri. Planurile lui Orpo pentru cheltuieli mai austere au rezonat cu unii alegători.

Potrivit sondajelor de opinie, Coaliția Națională a lui Orpo deține un avans foarte strâns în cel mai recent sondaj, cu 19,8%, în timp ce social-democrații lui Marin au împărțit locul al doilea cu Partidul Naționalist Finlandez, ambii cu 19,2%.

Datoria Finlandei a crescut cu 10 puncte procentuale, ajungând la 74% din PIB în 2020, în timpul pandemiei Covid, dar a scăzut de atunci datorită unei redresări economice.

Economia Finlandei a supraviețuit pandemiei COVID mai bine decât cele ale majorității țărilor europene, dar creșterea a încetinit la 1,9% anul trecut și se așteaptă ca țara să se încline într-o ușoară recesiune în acest an.

Marin, care a atras atenția internațională ca fiind cel mai tânăr premier din lume atunci când a preluat funcția la 34 de ani, a condus o coaliție de centru-stânga, formată din cinci partide, care a investit în reforme sociale, deși a trebuit să cheltuiască și pentru pandemia costisitoare și pentru criza energetică provocată de invazia Rusiei vecine în Ucraina.

Raportul datorie/PIB al Finlandei, de 71,7% anul trecut, a rămas mult sub media de 93,0% din zona euro. Cu toate acestea, Orpo a declarat că, în lipsa unor reduceri, datoria va crește în anii următori, pe măsură ce tot mai multe persoane vor intra la pensie și veniturile fiscale vor scădea în consecință.

„Vrem să stimulăm economia, să stimulăm creșterea economică. Mai multe locuri de muncă pentru oameni, mai multe venituri pentru oameni. Și să reparăm economia, cred că aceasta este principala diferență dintre noi”, a spus Orpo, referindu-se la Marin.

Capacitatea lui Orpo de a ține în frâu politica fiscală va depinde în mare măsură de coaliția pe care o va putea forma pentru a guverna, dacă partidul său va ieși învingător duminică.

El nu a exclus posibilitatea de a-și da mâna cu Partidul Naționalist Finlandez, care îi împărtășește viziunile de austeritate, dar pe care mulți politicieni finlandezi îl evită din cauza apelurilor sale pentru limitarea strictă a imigrației.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...