G4Media.ro

Finlanda speră în continuare să adere la NATO alături de Suedia, în…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Kotivalo

Finlanda speră în continuare să adere la NATO alături de Suedia, în ciuda obiecțiilor lui Erdogan

Finlanda speră în continuare că va adera la NATO în acelaşi timp cu Suedia, a afirmat luni ministrul său de externe, Pekka Haavisto, după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a evocat posibilitatea ca Ankara să dea undă verde doar Finlandei, transmite AFP, citată de Agerpres.

‘Marea noastră dorinţă a fost şi este încă să aderăm împreună cu Suedia’, a declarat Haavisto într-o conferinţă de presă, dând asigurări că poziţia Finlandei a rămas ‘neschimbată’.

Duminică, preşedintele turc Erdogan a dat pentru prima oară de înţeles că Ankara ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, nu însă şi pe cea a Suediei.

‘Dacă este necesar, putem da un mesaj diferit în ce priveşte Finlanda. Suedia va fi şocată atunci când vom da un mesaj diferit cu privire la Finlanda’, a spus Erdogan.

Aceste declaraţii ‘arată că există o voinţă din partea Turciei de a avansa rapid în procesul (de aderare la) NATO dacă este necesar’ cu privire la candidatura Finlandei, a subliniat ministrul Haavisto.

El a explicat că a avut contacte cu omologii săi suedez şi turc, în care a exprimat ‘poziţia ca (aderările) Finlandei şi Suediei să fie ratificate împreună’.

Turcia a blocat marţi aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, amânând pe termen nedefinit o întâlnire tripartită prevăzută la începutul lui februarie şi destinată să înlăture obiecţiile Ankarei.

Erdogan prevenise cu o zi în urmă că Suedia, deja acuzată de Turcia că adăposteşte ‘terorişti’ turci, nu mai poate conta pe ‘sprijinul’ Ankarei după ce extremistul de dreapta Rasmus Paludan, cu dublă cetăţenie suedeză şi daneză, a ars un exemplar din Coran în faţa ambasadei turce la Stockholm.

Guvernul suedez a deplâns un gest ‘profund nerespectuos’ şi a exprimat ‘simpatia’ sa musulmanilor, subliniind însă că legea fundamentală a ţării împiedică interzicerea unor astfel de acţiuni, o reacţie care nu a domolit furia Turciei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Pentru liderii politici suedezi sunt mai importanți niste teroriști kurzi decât securitatea țării lor.

  • Pentru liderii politici suedezi garantarea libertatii de exprimare este mai presus de orice! Kurzii respectivi nu au comis nicaieri nicio crima, doar vocifereaza impotriva lui Erdogan…iar pentru Erdogan, cine vocifereaza impotriva lui este terorist!

   Asa cum pentru PSD si latraii sai, cei care le devoaleaza talhariile, hotiile si minciunile sunt anti romani si impotriva Romaniei.

  • PKK e recunoscuta de SUA drept organizatie terorista.

  • @anti FSN
   Dar acelasi dictator Erdogan a fost bun cand a livrat dronele ucrainenilor, nu?
   Pupa-te-ar tata de inteligent ce esti tu, sa nu-ti fie de deochi 🤣🤣🤣🤣

 2. Paludan!

 3. Lumea a uitat de Ungaria, care a declarat ca va vota intrarea Suediei si a Finlandei in NATO in ianuarie. Maine se termina luna ianuarie si Ungaria, vasala Rusiei, nu a votat. Daca mai era nevoie de inca o dovada ca ceea ce spune Orban are valoare zero.

 4. Finlanda ar trebui sa spere sa intre decuplata de Suedia, pentru ca impreuna cu Suedia este clar ca nu va intra, ca are grija Erdoganul.