G4Media.ro

Filme despre Africa de Sud şi Egipt, recompensate cu premiul pentru cel…

sursa foto: Pexels

Filme despre Africa de Sud şi Egipt, recompensate cu premiul pentru cel mai bun documentar la Cannes 2024

Filmele „Ernest Cole, Lost and Found”, regizat de haitianul Raoul Peck despre un fotograf sud-african în timpul regimului de apartheid, şi „The brink of dreams”, regizat de Nada Riyadh şi Ayman El Amir despre un grup de fete care creează o trupă de teatru stradal, au câştigat vineri trofeul Oeil d’Or, care recompensează cel mai bun documentar proiectat în cadrul Festivalului de la Cannes, informează AFP, citată de Agerpres.

Cele două documentare au fost premiate ex aequo de un juriu prezidat în acest an de regizorul francez Nicolas Philibert, cu o zi înainte de anunţarea câştigătorului trofeului Palme d’Or şi a palmaresului de la Cannes.

După ce i-a ajutat pe spectatori să îl redescopere pe scriitorul şi activistul pentru drepturi civile James Baldwin în documentarul „I’m Not Your Negro” (2016), regizorul Raoul Peck spune în noul său film povestea fotografului Ernest Cole, care a documentat ororile politicii de apartheid. Din acest motiv, fotograful sud-african a fost forţat să trăiască apoi în exil, în Statele Unite şi în Europa.

Ernest Cole a murit prematur la vârsta de 49 de ani, la doar opt zile după eliberarea din închisoare a lui Nelson Mandela.

„Acest destin tragic şi felul în care ne este povestit, prin imagini şi prin cuvintele lui Ernest Cole, ne-a bulversat”, a subliniat juriul ce atribuie trofeul Oeil d’Or, care recompensează în fiecare an cele mai bune documentare proiectate la Cannes.

Celălalt film premiat vineri este „The brink of dreams”, regizat de Nada Riyadh şi Ayman El Amir. Prezentat în secţiunea Semaine de la Critique, acest documentar spune povestea unor fete dintr-un sat locuit de comunitatea coptă din sudul Egiptului.

„Un film în acelaşi timp simplu şi luminos, un film aproape ‘fără niciun efort’, care ne arată în toată complexitatea sa lupta pe care fetele o duc pentru a-şi cuceri libertatea şi tulburările pe care această luptă le provoacă în jurul lor”, a transmis juriul.

Filmul „este deliberat feminist din toate punctele de vedere, dar cred că a fost dictat şi de ceea ce făcea deja acest grup inspirat de femei”, a declarat co-regizoarea Nada Riyadh.

Trofeul Oeil d’Or pentru cel mai bun documentar a fost creat în 2015 de Festivalul de la Cannes şi Societatea Civilă a Autorilor de Multimedia (SCAM). Premiul este însoţit de un cec în valoare de 5.000 de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...