G4Media.ro

FiecareVot.ro: Alegeri în vremea covidului – observatori independenți cu viziere, mănuși și…

FiecareVot.ro: Alegeri în vremea covidului – observatori independenți cu viziere, mănuși și măști în secțiile de votare

Geeks for Democracy anunță, printr-un comunicat de presă transmis miercuri, că a pregătit un kit de siguranță pentru toți observatorii care se înscriu pe platforma FiecareVot.ro pentru scrutinul electoral din septembrie: vizieră, mască, mănuși, dezinfectant și instrucțiuni clare privind măsurile de protecție.

  • ”Până pe 24 septembrie, observatorii independenți se pot înscrie online pe fiecarevot.ro și o coaliție de organizații nonguvernamentale din toată țara se va ocupa de acreditare și training. Înainte de prezența fizică în secția de vot, observatorii vor primi echipamente de protecție și indicații foarte clare cum să se protejeze de COVID-19, respectând recomandările specialiștilor și legislația în vigoare. Înscrierea ca observator durează 5 minute și se face exclusiv online. Cei înscriși pot monitoriza mai multe secții de votare în ziua alegerilor într-o echipă mobilă cu minimum doi observatori. Recomandarea organizatorilor este ca pentru o siguranță sporită anul acesta echipele mobile să fie formate din rude sau prieteni apropiați”, transmit reprezentanții platformei.

Comunicatul integral al Geeks for Democracy

Mai este doar o lună până la alegerile locale din 27 septembrie 2020 și românii încep să se înscrie ca observatori independenți în cele 18.000 de secții de votare din toată țara. Peste 4000 de observatori au fost acreditați pe platforma FiecareVot.ro pentru monitorizarea procesului electoral din 2016 până acum, însă anul acesta organizatorii se tem că pandemia va duce la o scădere a numărului celor care aleg să vegheze voluntar la bunul mers al votării.

”2020 este un an atipic din cauza noului coronavirus. Ultimul lucru de dorit pentru români ar fi ca pandemia să le influențeze viața nu doar până la eliminarea riscurilor de sănătate, ci în următorii patru ani, cât durează mandatul aleșilor locali. Trebuie să ne asigurăm că acest exercițiu fundamental pentru democrație – votul – rămâne relevant și în vremea Covid-19, prin prezență semnificativă a cetățenilor la urne și a observatorilor independenți în secții. De aceea, am pregătit un kit de siguranță pentru cei care se înscriu: vizieră, mască, mănuși, dezinfectant și instrucțiuni clare privind măsurile de protecție”, explică din partea organizatorilor Raluca Paraschiv, Geeks for Democracy.

Până pe 24 septembrie, observatorii independenți se pot înscrie online pe fiecarevot.ro și o coaliție de organizații nonguvernamentale din toată țara se va ocupa de acreditare și training. Înainte de prezența fizică în secția de vot, observatorii vor primi echipamente de protecție și indicații foarte clare cum să se protejeze de COVID-19, respectând recomandările specialiștilor și legislația în vigoare. Înscrierea ca observator durează 5 minute și se face exclusiv online. Cei înscriși pot monitoriza mai multe secții de votare în ziua alegerilor într-o echipă mobilă cu minimum doi observatori. Recomandarea organizatorilor este ca pentru o siguranță sporită anul acesta echipele mobile să fie formate din rude sau prieteni apropiați.

Observarea alegerilor vizează exclusiv integritatea procesului electoral, de aceea, observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali, să nu facă parte din partide politice și să nu se implice în campania electorală. Toți observatorii independenți încep activitatea din ziua alegerilor la 06:30 dimineața, odată cu deschiderea secțiilor de votare și o încheie după ora 21:00, odată cu terminarea numărării voturilor. În ziua scrutinului, fiecare observator va folosi o aplicație de monitorizare special realizată și va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot, online și printr-un call-center special creat.

Proiectul Fiecarevot contează! a fost lansat în 2016 la inițiativa Geeks for Democracy, comunitate civică formată din tineri specialiști din IT, comunicare, digital. Printre cei înscriși ca observatori independenți la edițiile trecute s-au aflat numeroase persoane publice, influencers, antreprenori, iar primele două legitimații de observator independent emise la alegerile europarlamentare din 2019 au aparținut lui Mihai Șora și soției sale.

Recrutarea şi validarea observatorilor, obţinerea acreditării, organizarea sesiunilor de training online şi offline, coordonarea echipelor de observatori și susţinerea activităţii acestora în ziua alegerilor, precum şi raportarea concluziilor se realizează încă de la prima ediție în parteneriat cu 10 organizații nonguvernamentale și civice active la nivel național: Expert Forum, Observatorul Electoral, Code for Romania, Rezistenţa TV, CENTRAS, Declic, TechSoup, Centrul pentru Resurse Civice (Constanța), Civica (Iași) și Centrul pentru Studiul Democratiei (Cluj). FiecareVot a fost recompensat cu Premiul I la Gala Societății Civile 2017, secțiunea Comportament civic și Participare publică, precum și cu Golden Award for Excellence la Romanian PR Award, ediția a XV-a. Pentru detalii, scrieți-ne la observatori@fiecarevot.ro și adela.rapeanu@g4d.ro.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Cu toate precautiile, pensionarii si cei cu boli conice ar trebui sa stra acasa. Aerul statut dintr-o camera, si stampila din mana in mana poate transmite covidul foarte usor. Sa moara ei pentru noi, nu bunicii si parintii nostii pentru ei!

    Spunetile batranilor sa nu se sacrifice pentru sistem ca ii iubiti foarte mult si ca inca aveti nevoie de ei!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.