G4Media.ro

Ferma de porci controlată de Dragnea a intrat în insolvență, deși a…

Ferma de porci controlată de Dragnea a intrat în insolvență, deși a încasat peste 1,7 milioane de euro de la UE drept subvenţii pentru agricultură în 2017 și 2018 / În total, companiile controlate de Dragnea au primit 4,5 milioane de euro în 2 ani

Ferma Salcia din județul Teleorman, deținută acum de Liviu Ilie Dragne, consăteanul şi prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea, a intrat în insolvență, deși a încasat subvenţii pentru agricultură de 1.755.000 de euro de la Uniunea Europeană în 2017 și 2018, potrivit site-ului Agenției de plăți și intervenții în agricultură (APIA).

Subvențiile pentru anul 2017 au fost de aproape 980.000 de euro şi aproape 775.000 de euro în 2018. Banii au venit prin FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) şi FEADR (Fondul European Agricol de Dezvltare Rurală. Sumele au reprezentat „plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu” sau „plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice”.

Deşi a încasat aceste subvenţii considerabile de la Uniunea Europeană, ferma Salcia a fost pe pierdere în 2017 şi 2018. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, în 2018, ferma avea 218 salariaţi, o cifră de afaceri netă de peste 25 de milioane de lei, profit zero şi pierderi de peste 5,4 milioane de lei. În 2017, ferma de porci Salcia avea 247 de angajaţi, o cifră de afaceri netă de peste 30 de milionae de lei, profit zero şi pierderi de peste 1,3 milioane de lei.

Potrivit Registrului Comerţului, în ianuarie 2019, ferma de porci Salcia era deţinută de Valentin Dragnea (89,01%), Liviu Dragne (9,89%) şi Gabriel Tianu (1,10%). Pe 28 ianuarie 2019, Dragnea junior s-a retras din societate şi acţionariatul s-a reconfigurat astfel: Liviu Dragne (98,90%) şi Gabriel Tianu (1,10%).

Ferma Salcia a intrat, luni, 2 martie 2020, în insolvenţă ca urmare a cererilor depuse de creditoarele Schweinemast Brader GMBH (Germania) şi Tel Drum SA Alexandria, companie intrată la rândul ei în insolvență, potrivit portalului instanțelor. Vezi aici și aici.

Tribunalul Teleorman a numit firma Eurosmart SPRL drept administrator judiciar provizoriu şi a stabilit data de 16 aprilie 2020 drept termen-limită pentru înscrierea la masa credală, urmând ca prima Adunare a Creditorilor să se întrunească pe 11 mai 2020, ora 10:00, la sediul debitoarei.

Pe rolul instanțelor sunt mai multe litigii privind datoriile fermei Salcia către companii, dar și persoane fizice. Spre exemplu, la Judecătoria Alexandria are loc un proces între CEZ Vânzare în calitate de creditor și Ferma Salcia în calitate de debitor privind neplata curentului electric.

Un alt proces împotriva debitoarei Ferma Salcia este deschis la Judecătoria Turnu Măgurele de către creditoarea Sano Furajare Modernă SRL.

La Tribunalul Teleorman are loc și un conflict de muncă dintre Mariana Frunzulică și Ferma Salcia pentru neplata drepturilor bănești.

Și celelalte companii cu afaceri în domeniul agriculturii controlate de Valentin Dragnea, fiul fostului lider PSD, şi de către Liviu Ilie Dragne, au primit subvenţii substanţiale de la Uniunea europeană, prin Agenţia de plăţi şi intervenţie pentru agricultură: alte aproape 2,8 milioane de euro în 2017 şi 2018, potrivit site-ului APIA.

În 2017, compania Zooveg 2010 – având drept obiect de activitate cultivarea cerealelor, deţinută de Valentin Dragnea, Gabriel Putineanu şi Liviu Dragne – a primit subvenţie de la APIA în valoare de aproape 590.000 de euro.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în mai 2018, Zooveg 2010 şi-a schimbat denumirea în Nutrelo Group. Acum e deținută de Valentin Dragnea și Gabriel Putineanu. Liviu Dragne este președinte al CA și director general, Marian Biloiu, director adjunct, iar Gabriel Tianu și Valentin Mândroc, administratori.

Noua firmă, Nutrelo Group, a încasat de la APIA peste 720.000 de euro, reprezentând subvenţii pentru 2018. Nutrelo are ca obiect principal de activitate „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase”. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, în 2018, Nutrelo Group a avut o cifră de afaceri netă de peste 20 de milioane de lei, profit de peste 1 milion de lei, zero pierderi şi 94 de angajaţi.

Nutrelo Group (fostă Zooveg 2010) era acţionarul unic al companiei Gransiloz, o altă firmă controlată de Dragnea jr şi Liviu Dragne. Pe 15 octombrie 2018, Nutrelo a fuzionat prin absorbţie cu Gransiloz, potrivit documentelor publicate din Monitorul oficial.

Gransiloz a încasat subvenţii de la APIA de aproape 640.000 de euro, în 2017, şi aproape 820.000 de euro în 2018. În 2017, Gransiloz avea 60 de angajaţi, o cifră de afaceri netă de peste 39 de milioane de lei, profit de aproape 3 milioane de lei şi zero pierderi. Obiectul principal de activitate este tot cultivarea cerealelor.

Context

Ferma Salcia, cunoscută drept “Ferma de porci a lui Dragnea”, a intrat, luni, 2 martie, în procedura generală de insolvenţă, urmare a cererilor depuse de creditoarele Schweinemast Brader GMBH (Germania) şi Tel Drum SA Alexandria

G4Media.ro a dezvăluit, în octombrie 2019, că firma din Germania a vândut purcei fermei de porci din Teleorman condusă de familia Dragnea, însă avocații Schweinemast susțin că societatea controlată de Dragnea jr nu a mai plătit animalele, invocând probleme economice legate de pesta porcină africană.

Pe de altă parte, celebra companie Tel Drum SA Alexandria s-a prezentat pe 5 februarie 2020 la Tribunalul Teleorman cu o solicitare de neimaginat în urmă cu 2-3 ani: a cerut deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva Ferma Salcia SA, dezvăluie Supervizor.ro

Potrivit sursei citate, cererea depusă de administratorul judiciar care se ocupă de insolvenţa Tel Drum SA este ciudată pentru că Ferma Salcia SA a susţinut că are de recuperat de la firma de construcţii suma de 3,94 milioane lei şi a solicitat înscrierea la masa credală cu această creanţă.

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Octav Ganea

Citește integral

Ferma de porci a lui Dragnea a intrat în insolvență / O firmă germană și Tel Drum au cerut deschiderea procedurii

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

 1. U.E. sa ia masuri……

  • ALO DNA, OLAF , ce mai asteptati,ori vreti sa scape „Daddy” cu clanul lui prin Brazilia ???

  • Tare mi-e teamă că mare lucru nu se mai poate face. Sau oricum, DNA nu poate opri lichidarea, oamenii și firmele alea chiar au facturi neplătite, Salcia le datorează bani.
   Ah, cum de-a ajuns firma să nu aibă profit chiar dacă s-au pompat bani în ea… Eh, good luck with that, banii sunt demult plecați în țări mai calde.
   Banii au plecat datorită deciziilor proaste ale administratorilor, good luck demonstrând că erau șmenuri și nu chiar decizii proaste. Chiar dacă deciziile au avut efect devastator, administratorii nu sunt liable pentru sumele alea, asta e partea frumoasă.
   La stat, măcar mai ai un minim leverage juridic cu care să-i sperii, dar la privat nu prea ai. Dacă firma privată ia o decizie proastă și ajunge bankrupt, păi e problema firmei.
   Singura chestie pe care se mai poate face ceva este subvenția de la UE, poate se poate demonstra că aplicațiile pentru plăți au fost nașpa. Atât. Numai cu alea poți să-i bagi pe administratorii firmei, dacă au declarat minciuni prin alea.

 2. Codruta , tu vezi ce se scrie aici ?

  Pune mana la treaba , cu fonduri sau fara ! Lasa mafia italiana care a profitat de pe urma fondurilor europene , umfla-l pe asta al nostru , mioriticul !

  Pe noi nu Mafia Italiana ne-a saracit direct , ci infractorul asta !

  Good luck , Codruta !

 3. Bai Dragnea e la puscarie. Tot de Dragnea forbiti ! Nu aveti alte subiecte, tara e guvernata de voi …

  • PSD are majoritate in parlament si a anulat mai mult de jumatate din legile date de guvernanti… De facto tara inca e condusa de PSD deoarece trece de ei si devine lege doar ceea ce doresc ei sa lase

 4. „un psdist
  4.3.2020 la ora 12:34 pm
  Bai Dragnea e la puscarie. Tot de Dragnea forbiti ! Nu aveti alte subiecte, tara e guvernata de voi … ”

  Tu ai citit articolul ? Ca esti @un psdist – se vede din avion , totusi , nu vad care e sensul interventiei tale . Eu vorbeam de ce se scrie in articol …

  Sau , crezi ca daca ” Bai Dragnea e la puscarie. ” nu ar mai trebui sa citim articolul ? Si ce daca e la puscarie ? Banii , unde-s banii furati ? Nu e scuza ca e la puscarie , nici daca era in mormant nu era scuza ! Deci banii , unde sunt ?

  Tu vezi ce acuzatii sunt , ai citit ? Un asemenea infractor nenorocit , care a „primit” atatia bani (sa zicem ca a falsificat documente , e ok ) sa nu rentabilizeze o asa ferma si sa o bage-n faliment ? Cat dispret sa ai fata de comunitate , de angajati ? Sa iei bani doar datorita pozitiei tale si sa faci totul doar pt insusirea sumelor ? Un praduitor nenorocit !

  Vezi ca si tu poti fi acuzat de favorizarea infractorului ! haha :)))

 5. Daca smecheri nu ia fonduri de la ue atunci cine saracile de fraieri care nu au lucrat la stat in viata lor, de unde sa stie fraieri cum se fac bani usor si repede!ce sa fac sa va dau capul meu de mafiot

 6. Parca acum vreun an, unii se jurau cu subiect si predicat ca nu este nici o legatura intre Teldrum si Salcia….
  Or fi asfaltat intre timp drumurile catre Salcia, sa nu i se strice mindretea de Opel tunat …

 7. bai pesedistule.. dragnea trebuie sa ramana pe viata in puscarie… confiscata toata averea . tara inca e condusa de mafia psd.udmr.alde.. avem nevoie de alegeri anticipate… nu mai putem accepta sa ramanem o țara captiva, la mana unor derbedei,hoti si mafioti…

  • Gaboantza, tu esti nebun?
   Alde s a tranferat la pnl. S-au albit, gata!

 8. Asta e tragedia cu PSD-istii si acolitii lor. Nu ca mai fura, ca mai dau un contract pe spranceana sau mai stiu eu ce. Tragedia e ca in urma lor ramane prapad. Fabrici, terenuri agricole, orase sau judete „pastorite” de ei, toate sunt o apa si un pamant. Si lumea nu vede.

  • Bravo, subscriu!
   Când mă uit la cât de înfloritoare sunt orașele pasorite de pnl….râde inimioara in mine.

 9. Oare insolventa presupune asomarea Porcului cu strungareata, ucigasul de hamsteri dragalasi?

 10. Ferma dispare, porcii raman.

 11. Trebuia sa afisati o poza cu Dragnea si porcii din ferma lui, atat de bine subventionati. Desigur, ar fi fost mai greu de recunoscut, dar stiti gluma englezeasca , din poza Hitler si porcii „primul din stanga”