G4Media.ro

O companie germană a cerut insolvența fermei Salcia după ce Dragnea junior…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

O companie germană a cerut insolvența fermei Salcia după ce Dragnea junior a cumpărat porci dar nu i-a mai plătit. Datoria se ridică la 220 de mii de euro plus penalități de un milion

Compania germană Schweinemast Brader GMBH, specializată în domeniul zootehnic, a cerut încă din luna mai insolvența firmei Ferma Salcia, societate păstorită din umbră de Ștefan Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea, iar pe 15 octombrie dosarul s-a mutat la Curtea de Apel după ce o instanță din Teleorman le-a respins cererea, după cum rezultă din portalul instanțelor.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel a fost înregistrat cu numărul 767/87/2019. Avocatul care reprezintă firma germană, Ionuț Călin, spune că datoria fermei Salcia  către Schweinemast Brader GMBH se ridică la 221.000 de euro, plus penalități de un milion de euro.

Firma din Germania a vândut purcei fermei de porci din Teleorman condusă de familia Dragnea, însă avocații Schweinemast susțin că societatea controlată de Dragnea jr nu a mai plătit animalele, invocând probleme economice legate de pesta porcină africană.

 • „Este vorba de o datorie constând din faptul că s-au livrat purcei care apoi nu au mai fost plătiți. Pe lângă această sumă de 221.000 de euro mai este vorba și de o penalitate de un milion de euro. Pe noi ne interesa în primul rând să recuperăm datoria principală, dar Ferma Salcia ne-a ignorat total. Am fost în fermă că să luam porcii, aveam garanție pe purcei dar aceștia nu mai erau. Erau tăiați și vânduți, deși acest lucru nu se putea conform garanției”, ne-a mai precizat avocatul Ionuț Călin.

Compania din Germania a încercat încă din primăvară să recupereze debitul de la Ferma Salcia, societate cerând încă de atunci insolvența pentru a-și recupera datoria de la Dragnea jr. Informația a fost semnalată la vremea respectivă de site-ul Supervizor.ro

Tribunalul Teleorman a respins în luna mai acțiunea civilă, așa că avocații celor de la Schweinemast Brader GMBH au cerut apel, proces care se va judeca acum la Curtea de Apel București. ”Nu am nicio explicație logică pentru care nu s-a început insolvența în Teleorman, în condițiile în care datoria este evidentă, iar porcii nu mai sunt în fermă”, ne-a declarat avocatul Ionuț Călin.

Ștefan Valentin Dragnea evită să dialogheze cu presa, prin urmare nu am reușit să obținem un punct de vedere de la acesta în legătura cu insolvența fermei. Nici reprezentanții societății nu ne-au răspuns la mesajele trimise.

Chiar dacă din luna aprilie, fiul lui Dragnea a ieșit din acționariatul Ferma Salcia, contractele neachitate au fost încheiate când el controla și în acte ferma. În plus, Ferma Salcia a fost preluată din luna mai de o persoană considerată de procurori ca fiind un paravan pentru afacerile familiei Dragnea.

Ștefan Valentin Dragnea, fiul fostului lider PSD aflat acum la Penitenciarul Rahova, a ieșit din acționariatul de la Ferma Salcia în luna aprilie. Acțiunile sunt acum la Ilie Liviu Dragne, un consătean al lui Liviu Dragnea, ambii s-au născut și crescut în Gratia.

DNA consideră în anchetele care îl vizează pe Liviu Dragnea că Ilie Liviu Dragne este un paravan folosit de fostul lider PSD pentru a-și ascunde afacerile. Ilie Liviu Dragnea deține acum 98,9% din acțiunile de la Ferma Salcia SA, iar Valentin Tianu, un alt apropiat al familiei Dragnea, are restul de 1,1%.

Reprezentanții companiei germane nu au vrut să comenteze prea mult această acțiune în instanță, lăsând însă să se înțeleagă că ferma în care fiul lui Liviu Dragnea a fost acționar până în luna aprilie nu și-a plătit obligațiile financiare. Printre motivele economice invocate de Ferma Salcia s-ar număra și cel al pestei porcine care a afectat industria de profil din România.

Deși Liviu Dragnea și-a construit discursul politic prin apărarea companiilor românești și pe atacul la cele străine, afacerile familiei se făceau exact invers. Ferma Salcia prefera să cumpere purcei din Olanda sau Germania pe care îi forțat cu chimicale în ferma de la Salcia, carnea fiind apoi vândută în special în Teleorman, Giurgiu, Olt, Ilfov, București și Constanța.

Încă de anul trecut, două societăți străine au înregistrat garanții mobiliare din partea Fermei Salcia pentru animalele vândute societății în care fiul lui Liviu Dragnea era acționar la acel moment.

În luna august 2018, compania olandeză Vaex Group BV din Al Reek a înregistrat la Arhiva Electronică a Garanțiilor Imobiliare un document de asigurare pe 4.395 de capete de purcei îngrășare. Porcinele erau dobândite de Ferma Salcia prin cumpărare de la societatea din Olanda. Practic, Ferma Salcia nu putea vinde animalele fără acordul societății din Olanda.

Pe 20 iunie 2018, Schweinemast Brader din Muhlenbecker a înregistrat și ea o asigurare la Arhiva Electronică a Garanțiilor Imobiliare în baza contractului de furnizare purcei din rasa Duroc către Ferma Salcia. 9.333 de porcine a primit la acel moment ferma familiei Dragnea.

Problemele financiare al fermei Salcia

Conform datelor din bilanțul depus pe anul 2018, Ferma Salcia SA a înregistrat o cifră de afaceri de 25 de milioane de lei, dar și pierderi de peste 5 milioane de lei.

Aproape toate bunurile, instalațiile și activele din fermele din Salcia sunt sub sechestru instituit de Unicredit Bank în baza unui credit de 2 milioane de lei și sub un alt sechestru instituit de Fisc. În acest context, fiul fostului lider PSD și-a cedat acțiunile consăteanului tatălui său, Ilie Liviu Dragne.

Ferma de porci din Salcia se numea Romcip până în 2013 când a ajuns la familia Dragnea. Romcip era o fost fermă de stat privatizată către angajați și apoi preluată de directorul Tel Drum, Petre Pitiș, care a cedat-o pe 450 de lei unei firme unde fiul lui Dragnea era acționar.

Ferma Salcia a fost afacerea de suflet a familiei Dragnea. Fostul lider PSD a încercat chiar să impună un program de finanțare a industriei porcinelor, un plan care a fost blocat de Uniunea Europeană care a văzut în aceste intenții un ajutor de stat.

În primăvara anului trecut, Liviu Dragnea s-a pozat în timp ce plătea taxa de pod de la Cernavodă, conducând o limuzina BMW. Automobilul era înregistrat pe Ferma Salcia.

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Octav Ganea

EXCLUSIV Cum s-a îngrășat ferma Salcia cu porci de la Tel Drum, luați din rezerva de stat

Victor Ponta îl atacă dur pe Liviu Dragnea pentru modul în care a gestionat pesta porcină: Am aflat că în 2017 a rezolvat problema și a primit și un premiu/ După care a vândut toții porcii de la ferma din Salcia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. In ce condiții fiul înglodat în datorii poate ajunge lângă tatăl sau mustăcios și cu probleme la dinți și la spate? Precizăm că problemele la spate ale tatălui s-au agravat abia după ce a făcut cunoștință cu Alifie și prietenii săi.
  Multumesc anticipat pentru răspuns!

 2. Sărakilor, pițipoancă lui Dragnea jr nu poate să își miște fundul într-o mașină ieftină..datoria asta e un nimic la „valoarea lor”!
  Vai de ei, de BIȘNIȚARI ajunși „cineva”…puterea și banii nemunciți, furați și făcuți pe sărăcia altora, o sa ii mănânce! Blestemele sa ii ajungă și să simtă cu e sărakia pe care o disprețuiau, să simtă cum e să li se spună „băi, sărakilor!”

 3. Un porc tot poate fi recuperat, ca n-am auzit ca baietul circiumarului sa fi parasit incinta.

 4. Cam perversi nemții ăștia !
  Păi când vinzi ceva către ferma banditului-sef al Ro, mafiot absolut, șef de clan mexicano-comunist, chiar te aștepți să mai primești ceva ??
  Înseamnă că nu înțelegi că ai venit în estul-sălbatic !!
  Ce dai către PSD este bine dat, ei nu știu să dea înapoi NIMIC – știu doar să ia.

 5. Pai tata-sau a dat teapa unei intregi tari, ce mai contraza o firma germana!

 6. Livache sa traiasca irinuca stie fata sa suga poula e meseriasa rau, cica te saluta dar are gura plina acum, hai pa sedere placuta si cat mai lunga la mititica

 7. si cand te gandesti ca astia se vor purtati la costum cu veleitati de mari domni… niste hoti ordinari :)))

 8. Ce porcărie….

 9. „Esti ceea ce mananci.” Avea careva pretentii ? Sa speram ca intra-n el DNA-ul cat mai repede, s-ar putea sa-i fie frig lui Daddy …

 10. Cat tot este vorba de porci si purcei. In aceasta poza Daea arata ca un purcel de lapte pe langa un porc mult mai mare.

 11. Dar germanii au porci?

 12. Cat timp se va face politica bazata pe ura, raportata la tapi ispasitori /vinovati sau nu/, nu va exista pace.

  Toate partidele politice sunt inca in neolitic.

  Incepeti cu „Sapiens” de Harari, toata planeta, si pe urma recititi-o pana intelegeti de ce lumea pluteste pe un ocean de sange, metaforic, evident.

  • Vezi ca „A brif history of humankind” nu are nici o legătură cu aceste jeguri evidente.
   Despre ce politica bazata pe ura vorbești tu aici? Ai greșit articolul, aici este vorbe despre un ciorditor ordinar și de ultima speță, ca tata-su.

  • Revezi mutra lui Dragnea jr. in foto de mai sus. Ti se pare ca arata a Sapeins?

 13. Să le închidă șandramaua de tot că în ultimul timp vând numai produse alterate! Am luat de două ori mici și deși erau în termen i-am dat la pisică, așa frumos miroseau! 🙁