G4Media.ro

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” notifică Guvernul privind declanşarea grevei: După 10 zile, putem…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” notifică Guvernul privind declanşarea grevei: După 10 zile, putem declara o grevă generală în sectorul sanitar

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a notificat miercuri Guvernul cu privire la intenţia declanşării grevei „împotriva politicii sociale şi economice” privind sectorul medical, transmite Agerpres.

„Notificarea are la bază încălcarea prevederilor şi principiilor stabilite de Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate prin adoptarea OUG nr. 115/2023. Din acest moment Guvernul are la dispoziţie 10 zile pentru a evita declararea grevei la nivelul acestui sector. Ca o consecinţă a Notificării, legea obligă Guvernul să negocieze cu Federaţia „Solidaritatea Sanitară” (ceea ce a evitat în mod ostentativ, pentru a încerca ruptura înţelegerii cu cealaltă federaţie sindicală reprezentativă) şi să afişeze pe site-ul oficial această sesizare. După scurgerea celor 10 zile putem declara o grevă generală în sectorul sanitar, decizia în acest sens depinzând de atitudinea Guvernului în cadrul negocierilor şi de analizele de oportunitate”, anunţă Federaţia „Solidaritatea Sanitară” într-un comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, revendicările aferente notificării de miercuri vizează în primul rând acordarea drepturilor privitoare la asigurarea continuităţii serviciilor medicale.

„În discuţie sunt drepturi salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017 cum ar fi: raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată pentru toate categoriile de salariaţi, calculul salariilor de bază prin raportarea coeficientului de ierarhizare la salariul minim pe economie/ brut pe ţară garantat în plată, calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariului minim pe economie, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru toate categoriile profesionale, adoptarea noii legi a salarizării în forma negociată”, mai susţin sindicaliştii de la Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

Conform sursei citate, setul de revendicări face parte din revendicările generale ale întregului protest convenit de cele două federaţii reprezentative la nivel de sector, totalul drepturilor „neacordate corespunzând” unei creşteri medii a veniturilor salariale de cel puţin 30%.

„Aceste solicitări le completează pe cele privind creşterea salariilor de bază cu cel puţin 25%, privind măsurile menite să determine creşterea calităţii vieţii profesionale şi cele privitoare la anexele la contractul colectiv de muncă la nivel de sector ce trebuie finalizate”, se arată în comunicat.

Totodată, sindicaliştii afirmă că acţiunea face parte din seria protestelor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, continuarea acestora fiind decisă de Consiliul de Coordonare al organizaţiei în urma constatării „ca nesatisfăcătoare” oferta Guvernului privind unele majorări salariale.

„Mâine, 1.02.2025, la ora 10,00, în faţa Ministerului Muncii, peste 300 de reprezentanţi ai Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” vor începe seria protestelor de stradă menite să susţină revendicările organizaţiei înainte de declanşarea grevei generale”, reamintesc cei de la Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...