G4Media.ro

Federaţia Română de Fotbal a marcat 100 de ani de la primul…

Sursa: Facebook/ Eduard Novak

Federaţia Română de Fotbal a marcat 100 de ani de la primul meci al naţionalei României cu o expoziţie cu fotografii / Ministrul Sportului: Vedem că fotbalul se dezvoltă, chiar dacă zilele acestea echipa naţională traversează o perioadă mai grea

Federaţia Română de Fotbal a marcat împlinirea a 100 de ani de la primul meci al echipei naţionale a României cu o expoziţie cu fotografii istorice alb-negru Agerpres vernisată, miercuri, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Casa Fotbalului. Evenimentul FRF are loc pe fondul înfrângerilor pe care echipa de fotbal a României le-a înregsitrat cu Muntenegru și cu Bosnia Hertegovina în cadrul Ligii Națiunilor.

Aproximativ 50 de invitaţi, printre care s-au aflat ministrul Sportului, Eduard Novak, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, preşedintele clubului FCSB, Valeriu Argăseală sau fostul fotbalist Miodrag Belodedici, au putut vedea imagini de la meciurile primei reprezentative de-a lungul istoriei sale.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat în cadrul evenimentului că naţionala de fotbal a arătat lumii întregi în cei 100 de ani valoarea şi talentul poporului român.

„Chiar dacă nu sunt din fotbal, am trăit cu acest sport în tinereţe şi într-adevăr, el transmite foarte multă emoţie. Cred că aceşti 100 de ani de la primul meci al echipei naţionale de fotbal au fost 100 de ani foarte buni în care am arătat lumii întregi cât de valoroşi suntem. După aceşti primi 100 de ani putem să tragem linie, să formulăm nişte concluzii pentru ca următorii 100 să fie mult mai buni. Avem azi toate cunoştinţele, tehnologia şi pasiunea. Vedem că fotbalul se dezvoltă, chiar dacă zilele acestea echipa naţională traversează o perioadă mai grea. Dar eu am încredere în acest sport şi în conducerea lui că vor urma nişte ani foarte buni”, a spus el.

Novak a menţionat că echipa naţională şi jucătorii săi au nevoie mai mult ca niciodată de sprijin după cele două înfrângeri cu Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina din debutul noii ediţii a Ligii Naţiunilor: „Băieţii de la naţională chiar acum au cea mai mare nevoie de sprijin. Ştiu că de cele mai multe ori îţi cunoşti prietenii doar în situaţii grele, atunci vezi cine îţi e alături şi cine se dă la o parte. Aşa că eu cred că jucătorii acum au cea mai mare nevoie de sprijin. Trebuie să avem încredere că va fi bine, doresc naţionalei încă 100 de ani cu multe succese”.

Ministrul speră ca în viitor să găsească soluţii pentru ca fotbalul să primească finanţare de la bugetul de stat. „Din momentul în care am preluat mandatul de ministru am simţit o departajare aşa… între Ministerul Sportului şi fotbal. Şi nu am înţeles de ce. Eu am spus de multe ori că fotbalul trebuie sprijinit şi de către stat, pentru că aparţine de sportul românesc. Până azi nu am găsit soluţiile pentru a oferi un sprijin financiar cum ar trebui să existe. Dar cel mai important este mesajul că fotbalul face parte din sportul românesc, iar această familie trebuie să fie împreună”, a adăugat Eduard Novak.

La rândul său, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a afirmat că îşi doreşte ca în următorii 100 de ani echipa naţională să depăşească performanţele realizate de la primul său meci până astăzi.

„Participarea României la 12 turnee finale în prima sută de ani de existenţă ne obligă să lansăm această provocare către generaţiilor care vor veni după noi. Şi anume să depăşească performanţele din această sută de ani, iar în 2122 să putem fi siguri că fotbalul românesc a urmat un trend ascendent şi să avem o a doua sută de ani a echipei naţionale în cu totul alt context”, a afirmat el.

„Suntem azi la 100 de ani de la primul meci, iar de atunci s-au strâns aproximativ 700 de partide la nivel de seniori. Privim în urmă cu respect, dar şi cu dragoste faţă de toată această evoluţie a fotbalului românesc. Dar ne asumăm totodată şi responsabilităţile viitorului. Ne dorim să construim o piramidă a performanţei, iar sus în vârf găsim echipa naţională pe care o sărbătorim azi, principalul obiect al muncii noastre. Dar în afară de prima reprezentativă a României nu trebuie să uităm că avem 18 loturi naţionale.

Sunt în total 19 reprezentative pe care trebuie să le gestionăm în fiecare an. Aceste echipe reprezintă un simbol pentru ţara noastră, reprezintă o moştenire pe care o lăsăm generaţiilor următoare. Le urăm urmaşilor noştri să aibă grijă de cele 19 naţionale şi de parcursul lor spre înalta performanţă pentru mândria şi bucuria tuturor românilor”, a precizat Burleanu, care l-a prezentat invitaţilor pe Mihai, cel mai bun junior din Cupa Satelor, desemnat de FRF drept purtător de mesaj pentru generaţiile următoare ale echipei naţionale.

Federaţia Română de Fotbal aniversează centenarul echipei naţionale a României, care a disputat la 8 iunie 1922 primul său meci cu Iugoslavia, la Belgrad, câştigat de „tricolori” cu scorul de 2-1 în faţa a 5.000 de spectatori. Partida de atunci a fost organizată cu ocazia cu ocazia căsătoriei Principesei Marioara (fiica Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand) cu Alexandru I, Regele Iugoslaviei.

Golurile au fost înscrise de Francisc Ronay şi Aurel Guga pentru România, în timp ce pentru Iugoslavia a marcat Jaroslav Sifer. Echipa folosită de selecţionerul Teofil Morariu în primul meci din istoria naţionalei României este următoarea: Adalbert Ritter – Alois Szilagy, Elemer Hirsch – Dezso Jakobi, Nicolae Honigsberg, Francisc Zimmermann – Aurel Guga (căpitan), Carol Frech, Paul Schiller, Francisc Ronay, Ion Auer.

(Sursa: Agerpres)

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

 1. ba 🦃🦃🦃🦃 du-te inapoi in 🇲🇳 🌏🌏🇲🇳 🇲🇳 🇲🇳 🌏 🇲🇳

  🖕🖕🖕🖕🖕

  🇭🇺🇭🇺🇭🇺🇭🇺🇭🇺 = 💩💩💩💩💩

 2. Am pariat pe înfrângerea Romaniei în ambele meciuri!

 3. FRF groparul sportului rege 🙂
  Amicu tovarasului Iohanis cioclu principal cu Becalii pe post de baiat de cor.

 4. Tăiați banul public din sponsorizările cluburilor. Să mănînce fiecare după cîți spectatori plătitori atrage pe stadion.
  Statul să subvenționeze numai sportul de masă pentru elevi.

 5. numai nume de romani…in acea nationala..e timpul sa plecati sa vina altii mai buni.

 6. Ce adunatura de banditi, in frunte cu ungurul Novak de la ministerul Sporturilor! 🙂
  Chiar ieri citeam un articol ca, in perioada in care era presedintele Federatiei Romane de Ciclism, avea salariul lunar de 1000 de euro, dar si-a dat intr-un an o prima de 75.000 de euro! Din bani publici!
  Tot Novak a furat stadionul „Arcul de Triumf” de la FR de Rugby si vrea sa-l dea lui Jiji Becali.
  Doar nu credeati ca exista vreun ministru cinstit in actualul guvern Ciuca…

 7. Fotbalul merge bine, dar prost!

 8. „Fotbalul se dezvolta”?! 😀 Asta e gluma zilei! Se „dezvolta” mafiotii din fotbal, iar fotbalul romanesc decade, pe zi ce trece. Se vede cu ochiul liber, domnilor!

 9. sa iei bataie de la muntenegru si BH, mai bine desfiintezi federatia, pe bune. Ca nu e nevoie de ea.

 10. Ca suntem antifotbal ( cu minge antimaterie )

  Ar trebui ca Cicaldau sa se miste in paralel cu Marin pe o traiectorie curbilinie, urmarind o minge venind din trecut de la Hagi, apoi ciocnindu-se impardonabil de minge, iar apoi sa vina cu viteza luminii Alifantis si sa zica: Te uita cum minge pe iarba, Spre stele echipa priveste, Si vezi bromoroaca si barba, Echipa, acum te loveste.