G4Media.ro

Facebook lansează în premieră în România verificarea independentă a postărilor, în parteneriat…

sursa foto: Pixabay

Facebook lansează în premieră în România verificarea independentă a postărilor, în parteneriat cu AFP. Cum funcționează mecanismul și cine va fi afectat

Facebook împreună lansează împreună cu AFP începând de astăzi în România programul de verificare independentă a informației.

În primă fază, un ziarist al agenției franceze de presă AFP – un examinator al informațiilor certificat prin Rețeaua Internațională de Verificare a Faptelor – va verifica conținutul postat pe Facebook.

Atunci când un examinator al informației evaluează o postare ca fiind falsă, Facebook o prezintă mai jos în News Feed, reducând în mod semnificativ distribuția acesteia. Acest lucru împiedică răspândirea informației false și reduce numărul de oameni care o pot vedea.

În plus, paginilor și domeniilor care distribuie în mod repetat știri false li se va reduce activitatea de distribuire și li se va elimina capacitatea de a genera bani și de a face publicitate. Iar atunci când o postare a fost marcată ca fiind falsă, Facebook avertizează persoanele care văd postarea sau încearcă să o distribuie.

Utilizatorii vor putea face apel la deciziile Facebook, iar rețeaua de socializare îi va pune în legătură cu verificatorii independenți care au marcat respectivele postări ca fiind contrare condițiilor de utilizare a rețelei.

Mișcarea Facebook vine pe fondul criticilor tot mai acerbe privind cantitatea uriață de dezinformare și informații false care se viralizează prin intermediul platformei de socializare. Rețeaua fondată de mark Zuckerberg are astfel de mecanisme de verificare a conținutului în SUA și mai multe țări europene. În total, Facebook lucrează cu peste 80 de parteneri la nivel global, care verifică conținutul în peste 60 de limbi.

“Suntem încântați să lansăm în România, alături de AFP, programul nostru de verificare independentă a informației. Lupta împotriva știrilor false este o responsabilitate pe care o luăm în serios, de aceea lucrăm constant la modalități de stopare a răspândirii dezinformării pe platforma noastră. AFP este partenerul nostru – cheie pentru verificarea informației, având jurnaliștii în teren în întreaga lume. Așteptăm cu nerăbdare ca parteneriatul nostru să continue pe măsură ce ne extindem în România,” a declarat Jakub Turowski, Head of Public Policy pentru Polonia, statele Baltice, România și Bulgaria.

“Lansarea programului de verificare independentă a informației AFP survine la două luni din momentul în care am inițiat verificarea digitală în limba germană. Aceasta subliniază angajamentul agenției de a contracara dezinformarea în mediul online și validează încă odată expertiza noastră în domeniu. Odată cu lansarea programului în România, programul va cuprinde 18 limbi la nivel global, dintre care 15 țări europene,” a spus Christine Buhagiar, Director Regional pentru Europa.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Fact-checking de la tovarasul zaharberg via france_press….astia is ca si activistii din ministerul adevarului descris de Orwell sau a departamentului propaganda si agitatie de-al bolsevicilor.

 2. Independenti, sigur ca da….

  • Poi cum nu? Grupul StopTheSteal – Opriti furaciunea – legat de fraudarea alegerilor in State a fost sters de tovarasii silicon-valeni tocmai cand incepea sa deranjeze – 360k membrii si crestea cu 1k la 10 secunde. E voie mobilizari pe facebook dar cele importante numai cu ordin de sus si numai de care trebuie…

 3. Se zgârie pe ochi postacii, inclusiv cei de aici. Îi dă afară Putin și Ciolacu că nu mai produc nimic. Și rămân săracii fără bănuții de votcă și țuiculiță.

  • @Cassandra – 😀 – comentariul zilei!

  • iata si ling*ii lol. ce bine e cu cizmulita în gura! oricum n-au ei nimic original de zis sau gândit, e ok daca hotaraste un tovaras ziarist pentru ei.

 4. Daca am ajuns sa ne informa de pe FB insamna ca suntem idi0ti si ne meritam soarta!

  • Știri externe aș ști pe unde pot găsi, deși nici acolo nu e usor. Că sa îmi depășesc condiția de idiot căruia a început să îi cam pută mai întâi HotNews și apoi digi24, v-as fi însă foarte recunoscător pentru o recomandare de sursă corectă pentru știri naționale. Poate exista și nu am aflat-o eu…

 5. Tardiv, Joianis a sters din primavara cuvant-ortodox punct ceva.

  • Esti sigur? Cred ca mai curand a sters si bruma de inteligenta ce mai haladuia singuratica prin creierul tau gol.

 6. Politia gandirii

 7. Cum ar veni, au ajuns unii la contuzia ca ei detin adevaruile absolute, toate, si daca nu e ca ei, conform criteriilor lor, sa nu mai fie deloc.
  Pentru ce am dat comuismul jos?

 8. 2 zile ….zuc te tii bine pe patine?

 9. nu de alta, dar pentru o poza din 23 august 2019, sa imi raportezi in octombrie ca am postat in martie 2019 nu stiu ce, incheiat cu raport de fie. Nu merge!

 10. Ne mutam pe Minds si pe Parler daca e cazul