G4Media.ro

Facebook închide peste 100 de pagini, grupuri și conturi false legate de…

Facebook închide peste 100 de pagini, grupuri și conturi false legate de armata pakistaneză. Unele conturi vizau regiunea Kashmir, punct de tensiune între Pakistan și India

Șeful departamentului de securitate cibernetică al gigantului american, Nathaniel Gleicher, a precizat că respectivele conţinuturi aveau un ”comportament neautentic şi coordonat pe Facebook şi Instagram” şi că ”această reţea venea din Pakistan”.

E vorba de 103 pagini, grupuri şi conturi false, legate de armata pakistaneză şi destinate să-i manipuleze pe internauţi, ce puneau în evidenţă utilizarea reţelelor sociale de către militari în scopul propagandei, relatează AFP şi DPA, preluate de Agerpres.

”Cu toate că responsabilii acestei activităţi au încercat să-şi ascundă identitatea, ancheta noastră a dezvăluit că ea era legată de angajaţi ai ISPR (departamentul de media) al armatei pakistaneze”, a declarat Gleicher.

Unele din paginile folosite de către aceste ”conturi false” erau în favoarea armatei, altele se ocupau de Kashmir, regiune divizată între India şi Pakistan care a provocat două războaie între ţările vecine.

Putea fi vorba de asemenea despre pagini de ştiri, potrivit comunicatului.

Potrivit Agerpres, în total aproximativ 2,8 milioane de conturi urmăreau una sau mai multe din aceste pagini, a precizat sursa.

De exemplu, o copie de ecran realizată de Facebook arată o pagină numită ”armata pakistaneză: CEA MAI BUNĂ”. O altă postare îl prezintă pe premierul pakistanez Imran Khan drept făuritor de pace.

”Acţionăm constant pentru a detecta şi pentru a stopa comportamentele coordonate neautentice, deoarece nu vrem ca serviciile noastre să fie folosite pentru a-i manipula pe oameni”, a comentat Gleicher.

Comunicatul Facebook permite o privire asupra eforturilor depuse de către armată de a da o imagine pozitivă Pakistanului, care a fost afectat timp de un deceniu de numeroase atentate comise pe teritoriul său.

În timp ce securitatea s-a ameliorat net, ţara, care se confruntă cu dificultăţi financiare, încearcă să promoveze turismul şi să atragă investiţii străine.

În vară, armata pakistaneză a provocat senzaţie explicând că ea controlează strâns reţelele sociale.

Numeroşi jurnalişti şi apărători ai drepturilor omului au deplâns în mod anonim faptul că reţelele social fac obiectul unei cenzuri crescânde din partea militarilor, într-o ţară în care conţinuturile împotriva ”gloriei islamului sau a integrităţii, securităţii şi apărării Pakistanului” sunt ilegale.

Sursa foto: Pexels.com

Citește și: Facebook a șters 31 de pagini și conturi care răspândeau informații ce induceau în eroare publicul în favoarea PSD

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter