G4Media.ro

Extremismul este cea mai mare îngrijorare a alegătorilor americani, potrivit unui sondaj

Foto: Colaj / conturile oficiale Facebook

Extremismul este cea mai mare îngrijorare a alegătorilor americani, potrivit unui sondaj

Îngrijorările legate de extremismul politic sau de amenințările la adresa democrației au apărut ca principala preocupare a alegătorilor americani și o problemă în care președintele Joe Biden are un ușor avantaj față de Donald Trump înaintea alegerilor din noiembrie, arată un nou sondaj Reuters/Ipsos.

Aproximativ 21% dintre respondenții la sondajul care s-a încheiat duminică, au declarat că „extremismul politic sau amenințările la adresa democrației” reprezintă cea mai mare problemă cu care se confruntă SUA, o proporție ușor mai mare decât cea a celor care au ales economia – 19% – și imigrația – 18%.

Democrații lui Biden au considerat extremismul de departe problema numărul 1, în timp ce republicanii lui Trump au ales în proporție covârșitoare imigrația.

Extremismul a fost principala preocupare a independenților, citat de aproape o treime dintre respondenții independenți, urmat de imigrație, citată de aproximativ unul din cinci. Economia s-a clasat pe locul al treilea.

În timpul și de la președinția sa, Trump a continuat să critice în mod constant instituțiile americane, susținând că cele patru urmăriri penale cu care se confruntă sunt motivate politic și menținându-și afirmațiile false potrivit cărora înfrângerea sa în alegerile din 2020 a fost rezultatul unei fraude generalizate.

Această retorică a fost în centrul mesajului său către susținători înainte de asaltul lor din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.

În general, 34% dintre respondenți au spus că Biden are o abordare mai bună pentru a gestiona extremismul, comparativ cu 31% care au spus că Trump, candidatul principal la nominalizarea republicană la președinție.

Sondajul ajută să arate în ce măsură candidatura lui Biden la realegere ar putea să se bazeze pe faptul că alegătorii sunt motivați de opoziția lor față de Trump, mai degrabă decât de entuziasmul față de candidatura lui Biden.

Rata de aprobare a lui Biden, în scădere

Rata de aprobare a lui Biden în sondaj, 37%, a fost aproape de cel mai scăzut nivel din timpul președinției sale și în scădere cu un punct procentual față de luna precedentă. Nouă din zece democrați au aprobat performanța sa și același procent de republicani au dezaprobat-o, în timp ce independenții au fost ușor înclinați spre dezaprobare.

Dar 44% dintre democrați au declarat că extremismul este principala lor problemă, față de 10% care au spus că economia este a doua lor preocupare preferată. Sondajele anterioare ale Reuters/Ipsos nu au inclus extremismul politic ca opțiune pe care respondenții să o selecteze ca fiind cea mai mare problemă a țării.

Echipa de campanie a lui Biden și-a axat mesajele pe pericolele la adresa democrației reprezentate de Trump, ale cărui numeroase probleme juridice includ acuzații penale legate de eforturile sale de a anula înfrângerea suferită în fața lui Biden la alegerile prezidențiale din 2020. Alte sondaje Reuters/Ipsos au arătat că susținătorii lui Biden sunt mai mult motivați de opoziția lor față de Trump decât de sprijinul lor pentru președinte.

Trump a pledat nevinovat la toate acuzațiile cu care se confruntă, despre care susține că fac parte dintr-o conspirație a democraților pentru a împiedica revenirea sa la Casa Albă.

Trump a lansat în mod regulat atacuri verbale împotriva procurorilor și judecătorilor care se ocupă de cazurile sale civile și penale, iar o analiză realizată de Reuters la începutul acestei luni a constatat că amenințările grave la adresa judecătorilor federali americani au crescut de peste două ori în ultimii trei ani.

În timp ce 38% dintre republicanii care au participat la sondaj au citat imigrația ca fiind principala problemă pentru țară, o proporție semnificativă – 13% – a ales extremismul, un semn că propriile afirmații ale lui Trump privind pericolul pe care îl reprezintă pentru națiune democrații de „extremă stânga” rezonează și cu baza sa de alegători.

Economia, care a suferit în condițiile unei inflații ridicate în cea mai mare parte a președinției lui Biden, a fost a doua mare problemă în rândul republicanilor, 22% dintre aceștia spunând că a cântărit cel mai mult.

Economia a fost mult timp un punct sensibil pentru Biden. Treizeci și nouă la sută dintre respondenții la sondaj au spus că Trump are o abordare mai bună a economiei, față de 33% care au spus că Biden a avut o abordare mai bună.

Trump l-a devansat pe Biden cu 36% la 30% când a venit vorba de a avea o abordare mai bună a conflictelor externe, deși puțini democrați sau republicani au considerat aceste probleme ca fiind priorități naționale de top.

Sondajul Reuters/Ipsos a adunat răspunsuri online de la 1.020 adulți, folosind un eșantion reprezentativ la nivel național, și a avut o marjă de eroare de aproximativ 3 puncte procentuale.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...