G4Media.ro

Extrema dreaptă din Italia are un nou lider în plină ascensiune: Luca…

Extrema dreaptă din Italia are un nou lider în plină ascensiune: Luca Zaia, guvernatorul din Veneto, urcă în sondaje grație modului în care a gestionat criza COVID – 19

Matteo Salvini nu și-ar fi imaginat în urmă cu șase luni că amenințarea cea mai serioasă la adresa poziției sale de lider al partidului de extremă dreaptă Liga va veni din partea celui mai apropiat aliat, scrie Politico.eu.

Potrivit sursei citate, coronavirusul a redesenat harta politică a Italiei. Toate sondajele indică apariția unui nou challenger: Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneto, care a devenit celebru în țară, iar popularitatea sa a crescut enorm.

Cu cele 51 de procente rată de aprobare, Zaia este al doilea politician ca grad de simpatie din Italia, după premierul Giuseppe Conte, care are 59% cotă de încredere.

Ascensiunea lui Zaia se datorează în primul rând modului în care a gestionat criza de sănătate din Veneto, una dintre regiunile cele mai afectate din Italia. Succesul său în plan administrativ este în contrast cu catastrofa din Lombardia, unde s-au înregistrat cele mai mai multe decese, iar guvernatorul acestei regiuni, Attilio Fontana (Liga) a fost acuzat de neglijență și incompetență.

Creșterea lui Zaia în sondaje alimentează speculațiile că l-ar putea înlocui pe Slavini la vârfului partidului în urma alegerilor regionale din Septembrie. Deja foarte popular în regiunea Veneto, Zia a câștigat ultimele două alegeri regionale și a câștigat numeroși admiratori din afara partidului Liga pentru modul în care a gestionat criza.

Într-o declarație pentru Politico, Zaia a insistat că nu urmărește să obțină funcția de lider de partid și a respins speculațiile potrivit cărora ar putea deveni noul șef al Ligii.

”Salvini nu ar trebui să se teamă de mine”, a declarat Zaia. ”Se înșeală cei care cred că vreau să-i iau locul luli Matteo Salvini. Trecutul meu în Ligă este despre respectarea rolurilor, nu am nicio ambiție să mă ridic în partid”, a declarat guvernatorul regiunii Veneto. Zaia a mai spus că are o relație excelentă cu Salvini, care l-a felicitat pentru modul în care a gestionat criza în regiunea Veneto.

Alții cred însă contrariul. Însuși Salvini pare să privească cu atenție ascensiunea lui Zaia.

Ieșit din atenția opiniei publice din cauza pandemiei, Salvini a revenit în spațiul public pentru a critica guvernul în timpul crizei de coronavirus, încercând să recupereze terenul pierdut înainte de alegerile regionale.

Pentru liderul Ligii, mizele sunt foarte mari.

Partidul său a fost în mod tradițional împărțit în două facțiuni: Liga Lombardiei, dominată de Salvini, care a preluat discursul anti-imigranți și domină partidul și Liga Venețiană, ai cărei membri s-au simițit marginalizați. Aceștia se vor alinia probabil în spatele lui Zaia, pe care îl consideră unul de-al lor.

Dacă alegerile din Septembrie confirmă faptul că Zaia se bucură de ce mai mare popularitate în partid, Salvini ar putea fi forțat să demisioneze și să-i facă loc noului star care ar putea duce Liga într-o cu totul altă direcție.

Analiștii consideră că diferența dintre cei doi este că Salvini este mai mult politician și mai puțin administator, pe când Zaia s-a remarcat ca administrator și știe să guverneze.

Modul în care Zaia a gestionat situația dintr-o localitate de lângă Padova a devenit un puternic simbol al calităților sale de lider. Localitatea a devenit cunoscută la sfârșitul lunii Februarie, când s-a înregistrat prima victimă de COVID-19 și a fost declarată rapid zonă roșie.

Zaia a introdus testarea sistematică a populației din localitatea care numără 3300 de locuitori, a închis spitalul unde a fost tratat primul pacient de COVID – 19 pentru a evita noi infecții și a ridicat corturi de triaj pentru cazurile suspecte, înainte ca aceasta să devină o practică răspândită.

Cei de la Organizația Mondială a Sănătății spuneau la vremea respectivă că exagerăm, a declarat Zaia pentru Politico.

Campania de testare a localnicilor pentru a detecta anticorpii dezvoltați împotriva COVID 19, pe care Zaia a organizat-o în colaborare cu epidemiologul Andrea Crisanti, a fost extinsă mai târziu la nivelul întregii regiuni. Se crede că aceasta a salvat regiunea Veneto de evoluțiile dramatice din regiunea vecină Lombardia.

Zaia este aproape necunoscut dincolo de granițele Italiei. Este membru al gărzii vechi în Liga: fiul unui mecanic, Zaia a intrat în politică la vârsta de 25 de ani și a fost ministrul agriculturii în guvernul lui Silvio Berlusconi între 2008 și 2010.

Potrivit propriilor descrieri, este un ”europenist convins” chiar dacă spune că nu este întotdeauna de acord cu unele decizii luate de UE.

Spre deosebire de Salvini, Zaia evită confruntările politice. Nu-i plac selfie-urile și nici nu postează livestream pe Instagram.

Dacă Salvini a sedus publicul apelând la instincte primare, răspândind lozinci anti-imigranți via social media, Zaia pare să fi câștigat teren grație succesului în activitatea sa de guvernator al regiunii Veneto.

Potrivit Politico, Zaia ar putea să facă politică în felul său: stând low profile și pretinzând că nu are ambiții politice. Și lasă sondajele să facă restul.

Sursa: Politico.eu/ Traducerea și adaptarea: G4Media.ro

Sursa Foto: Politico/ Zuma Press

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Deci: TESTARE sistematica, triaj sistematic si (nu scrie in articol): indepartarea cazurilor usoare/asimptomatice de spitale (izolare la hotel cu supraveghere medicala).