G4Media.ro

Exporturile rusești de gaze în Turcia au scăzut dramatic. Gazprom, afectată de…

Exporturile rusești de gaze în Turcia au scăzut dramatic. Gazprom, afectată de competiția cu gazele lichefiate din SUA și alte surse

Compania turcă de stat Botaș, principalul jucător pe piața internă a gazelor, a redus dramatic importurile de gaze naturale din Rusia atât în 2019, cât mai ales în 2020, arată analize ale publicației turce Daily Sabah și celei grecești Capital.

Relația politică dificilă între Ankara și Moscova, dinamitată mai ales de confruntările militare din Siria, începe să se resimtă și în plan economic. Astfel, cantitatea de gaze naturale cumpărate în primul trimestru din acest an de compania turcă Botaș de la Gazprom era de 14 ori mai mică decât în 2018, potrivit datelor citate de cele două publicații.

Turcia, care în trecut a fost unul dintre cei mai mari clienți ai Rusiei, a cumpărat în primul trimestru din acest an o cantitate de gaze similară cu cea a Armeniei și mai puțin decât Lituania, țări mult mai mici.

În schimb, Turcia s-a reorientat spre gazul natural lichefiat (LNG), furnizat de companii din SUA, Algeria, Qatar și Nigeria. Motivul? Contractele de furnizare LNG sunt mult mai flexibile, prețurile sunt tot mai mici, iar companiile americane vor să înlocuiască Gazprom, tradiționalul partener al Turciei.

În aceste condiții, scriu publicațiile din Turcia și Grecia, o mare investiției a Gazprom în infrastructura de transport de gaze, conducta TurkStream, este utilizată cu mult sub capacitatea ei, ceea ce se traduce în pierderi suplimentare pentru Rusia.

Foto: Conducta TurkStream, aproape goală (Sursa: Gazprom)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Gazele rusești oricum erau niște bășini!

  2. Ce le-o trage tramp portocaliu la toti europenii de la fandositii vestici pana la mujicii de la est!
    AMERICA FIRST!

  3. Oare nu pandemia asta mondiala ce a incremenit economia este de vina ca tranzitul de gaze a scazut ?

    • Nu stim noi. Ne-a explicat luminatorul ca „Turcia s-a reorientat”. Nu da numere si nu zice „au crescut importurile din SUA”, ca ar fi prea flagranta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.