G4Media.ro

Exporturile poloneze în Kârgâzstan au crescut cu 1700% pe fondul războiului din…

Sursa foto: Pixabay

Exporturile poloneze în Kârgâzstan au crescut cu 1700% pe fondul războiului din Ucraina, în timp ce firmele evită sancțiunile impuse Rusiei

Exporturile Poloniei în Kârgâzstan au crescut de peste 18 ori în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Țara din Asia Centrală este văzută ca o rută pentru a ajunge în Rusia, ocolind sancțiunile impuse asupra exporturilor directe către Moscova, scrie publicația Notes from Poland.

Și alte țări occidentale au înregistrat o creștere a exporturilor către Kârgâzstan, dar un economist remarcă faptul că cifrele Poloniei și Germaniei sunt cele mai mari.

În februarie 2022, luna în care Rusia a invadat Ucraina, Polonia a exportat bunuri în valoare de 10,19 milioane de zloți (2,33 milioane de euro la cursul de schimb actual) în Kârgâzstan, arată datele oficiale ale Institutului de Statistică din Polonia (GUS).

Până în noiembrie 2023, ultima lună pentru care sunt disponibile date, cifra a ajuns la 186,9 milioane de zloți (42,7 milioane de euro), ceea ce reprezintă o creștere de 1733% în această perioadă.

În acest timp, Kârgâzstanul, o țară cu 7 milioane de locuitori, a sărit de pe locul 119 pe locul 49 în topul destinațiilor de export ale Poloniei. Principalele produse din Polonia care ajung în Kârgâzstan includ mașini, mașini de spălat vase și copiatoare.

Ponderea Kârgâzstanului în totalul exporturilor Poloniei rămâne mică, de 0,14%. Cu toate acestea, creșterea sa de la 0,01% în doar 22 de luni a atras atenția experților, care văd în acest lucru o dovadă a faptului că întreprinderile ocolesc sancțiunile impuse Rusiei pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei.

„În niciun caz nu se poate ca aceste bunuri să fie destinate consumului intern în Kârgâzstan”, a declarat Robin Brooks, economist-șef la Institute of International Finance, comentând cifrele Poloniei.

„Ele se îndreaptă în mod evident către Rusia, unde ajută la menținerea economiei de război a lui Putin. UE închide ochii”, a adăugat el.

 

 

Brooks a subliniat, de asemenea, că multe alte țări folosesc Kârgâzstanul ca o rută pentru a se sustrage sancțiunilor impuse Rusiei, inclusiv Germania, Lituania, Estonia, Letonia, Italia și Statele Unite.

Cu toate acestea, el notează că Polonia și Germania au fost cei mai mari doi exportatori către Kârgâzstan de la invazia Rusiei în Ucraina și că „nu există niciun semn că aceste exporturi ar încetini”.

În întregul an 2022, exporturile Poloniei către Kârgâzstan s-au ridicat la 532,5 milioane de zloți (121,65 milioane de euro), față de 102,4 milioane de zloți (23,40 milioane de euro) în 2021, ceea ce reprezintă o creștere de 420% de la an la an. În primele 11 luni din 2023, cifra a ajuns la aproape 2 miliarde de zloți (460 de milioane de euro).

Creșteri ale exporturilor din Polonia în această perioadă au fost înregistrate și de alte țări din Asia. Cu toate acestea, cea mai mare a fost cea a Kârgâzstanului.

Institutul Economic Polonez (PIE), un think tank legat de stat, a observat la sfârșitul anului trecut că, în timp ce în acea etapă a avut loc o creștere de 22 de ori a exporturilor către Kârgâzstan, cifrele echivalente pentru Kazahstan și Uzbekistan au fost de aproximativ 2,5, iar pentru Turcia de 2,4, a scris Business Insider Polska.

La fel ca Brooks, PIE afirmă că „modificările au legătură cu rutele de ocolire a sancțiunilor impuse Rusiei și Belarusului după invazia Ucrainei”.

Guvernul Poloniei a fost unul dintre cei mai vocali aliați internaționali ai Ucrainei în timpul războiului, solicitând inclusiv impunerea unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei. Această poziție a fost menținută de noul guvern, care a preluat puterea luna trecută.

Cu toate acestea, Polonia a fost, de asemenea, acuzată că încearcă să exploateze lacunele din sancțiuni, inclusiv prin continuarea importurilor în Polonia de gaz petrolier lichefiat rusesc și a importurilor de petrol rusesc în Republica Cehă de către gigantul energetic de stat polonez Orlen.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...