G4Media.ro

Exploatarea aurului de la Certej a fost blocată în instanță. Planul urbanistic…

Exploatarea aurului de la Certej a fost blocată în instanță. Planul urbanistic al întregului proiect, anulat de Curtea de Apel Cluj

Exploatarea aurului de la Certej, județul Hunedoara, a fost blocată de o decizie definitivă a Curții de Apel Cluj, care a menținut soluțiile date de Tribunalul Cluj privind anularea planului urbanistic al întregului proiect minier, susțin reprezentanții comunității Declic.ro, citați de Alba24.ro.

Compania canadiană din spatele Deva Gold s-a zbătut să obțină acordul Guvernului pentru a putea defrișa 56 hectare de pădure concesionate de la Primăria Certeju de Sus. Doar că terenurile cu pricina au fost revendicate de localnici, scrie newsweek.ro. Ministerul Apelor și Pădurilor a oprit procedura de scoatere a celor 56 de hectare de pădure din Fondul Forestier Național, în urma campaniei făcute de societatea civilă și de comunitatea locală. „Defrișarea pădurii, care echivalează ca suprafață cu 113 terenuri de fotbal, face parte din planul companiei miniere Deva Gold de a construi mina de aur cu cianuri de la Certej”, au precizat atunci reprezentanții rețelei de organizații Mining Watch.

Exploatarea aurului de la Certej, județul Hunedoara, a fost blocată de o decizie definitivă a Curții de Apel Cluj, care a menținut soluțiile date de Tribunalul Cluj privind anularea planului urbanistic al întregului proiect minier, susțin reprezentanții comunității Declic.ro.

Eldorado Gold Corporation (România) BV este o companie olandeză cu sediul la Amsterdam care deține circa 80% din acțiunile Deva Gold SA. Eldorado Gold Corporation (România) BV a cumpărat în februarie 2012 cu 2,4 miliarde de dolari European Goldfields Deva SRL, astfel a preluat pachetul majoritar de acțiuni la Deva Gold SA. European Goldfields Deva SRL a primit la rândul sau capitalul Deva Gold Barbados Limited (în prezent lichidată) printr-o inginerie financiară, pentru că Eldorado Gold România BV să poată achiziționa pachetul majoritar de 80% din acțiuni la Deva Gold SA.

Firma de stat Minvest Deva figurează că acționar minoritar împreună cu firma Cartel Bau SA (dețin circa 20% din acțiuni), ultima fiind prezența și la RMGC.

Foto: locația minei Certej (Captură Google Maps)

Citește tot articolul pe Alba24.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. As incuraja statul sa faca tot posibilul sa mineze cat mai mult aur prin metode eficiente si cat mai prietenoase pt mediu, dar sa mineze. Rusia si China cumpara aur „in draci” pentru ca se pregatesc pentru urmatoarea criza financiara si vor sa aiba un impact major in eventualitatea unui nou sistem financiar (cel mai probabil bazat pe aur).
    In acest fel, ca sa o duca si Romania bine avem nevoie de cat mai mult aur si argint.
    Ideea lui Dragnea de a repatria aurul nu era rea, doar ca el nu o facea pentru a tine aurul in rezerva, ci pentru a-l vinde Rusiei sau Chinei (din pacate). Eu voi fi foarte bucuros daca Romania is mareste rezerva de aur!

    • Tu si toti ceilalti manelisti sa va bagati metalul acela scarbos acolo unde nu-l vede soarele. Cu exceptia unei cantitati infime in industrie, acel metal scarbos nu-i bun de nimic, in afara de pus la gatul cocalarilor.

  2. Deci pana la urma compania din spatele deva gold este canadiana sau olandeza, nu ca ar avea vreo importanta, dar, na, sa intelegem si noi?

  3. Nu știm dacă asta este o veste buna sau rea.
    Din păcate se pregătește o noua lege a minelor și exploatări de genul asta de vor face mult mai ușor.
    Exploatarea de va face tot cu cianuri și tot fără garanții oferite de investitor în caz de accident ecologic. Despre cat va câștiga „statul român” de pe urma afacerii nu se pot spune multe dar în niciun caz nu va curge lapte și miere din cer, poate cel mult cianuri.
    Legat de ce se poate întâmpla cu cianură utilizată să ne amintim de episodul baia mare 2000. Iar firma partenera (privata) vinovată s-a băgat în faliment și daunele către statul maghiar au fost plătite de la bugetul României (vreo 100 milioane dolari).

  4. Faptul ca se exploateaza aur in Romania nu inseamna ca aurul va ramane aici. El se vinde cui da mai mult. De regula bursa stabileste pretul. Iar faptul ca o firma are sediul in Olanda, nu inseamna ca are actionari 100% oladezi. Asadar… important pentru noi este sa se exploateze cu impact minim asupra mediului si sa se ia redeventa cat mai mult. Aia ramane statului. Cum se cheltuie banii din redevente ajunsi la buget… e alta discutie.