G4Media.ro

Experţi ONU susţin că au găsit la Harkov rămăşiţe ale unei rachete…

sursa foto: Facebook/ Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei

Experţi ONU susţin că au găsit la Harkov rămăşiţe ale unei rachete nord-coreene

Resturile unei rachete care a aterizat în oraşul ucrainean Harkov pe 2 ianuarie proveneau de la o rachetă balistică nord-coreeană din seria Hwasong-11, au declarat luni observatorii care monitorizează respectarea sancţiunilor ONU într-un raport adresat unui comitet al Consiliului de Securitate, relatează Reuters, citată de News.ro.

În raportul de 32 de pagini consultat de Reuters, experţii ONU care monitorizează respectarea sancţiunilor au ajuns la concluzia că „resturile recuperate de la o rachetă care a aterizat în Harkov, Ucraina, la 2 ianuarie 2024, provin de la o rachetă din seria Hwasong-11 a RPDC” şi încalcă embargoul asupra armelor impus Coreei de Nord.

Cunoscută în mod oficial sub numele de Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), Coreea de Nord se află sub incidenţa sancţiunilor ONU pentru programele sale balistice şi nucleare încă din 2006, iar aceste măsuri au fost consolidate de-a lungul anilor.

Trei observatori ai sancţiunilor s-au deplasat în Ucraina la începutul acestei luni pentru a inspecta resturile şi nu au găsit nicio dovadă că racheta a fost fabricată de Rusia. Ei „nu au putut identifica în mod independent de unde a fost lansată racheta şi nici de către cine”, se spune în raport.

„Informaţiile privind traiectoria furnizate de autorităţile ucrainene indică faptul că a fost lansată de pe teritoriul Federaţiei Ruse”, au scris aceştia într-un raport datat 25 aprilie şi adresat către Comitetul pentru sancţiuni împotriva Coreei de Nord al Consiliului de Securitate.

„O astfel de locaţie, în cazul în care racheta se afla sub controlul forţelor ruseşti, ar indica probabil că a fost achiziţionată de către cetăţeni ai Federaţiei Ruse”, au spus ei, adăugând că aceasta ar fi o încălcare a embargoului asupra armelor impus Coreei de Nord în 2006.

Misiunile Rusiei şi Coreei de Nord la Naţiunile Unite nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la raportul celor care monitorizează sancţiunile, precizează Reuters.

Statele Unite şi alte ţări au acuzat Coreea de Nord că a transferat arme către Rusia pentru a le folosi împotriva Ucrainei. Atât Moscova, cât şi Phenianul au negat acuzaţiile, dar şi-au promis anul trecut să aprofundeze relaţiile militare.

La o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU din februarie, SUA au acuzat Rusia că a lansat rachete balistice furnizate de RPDC împotriva Ucrainei în cel puţin nouă ocazii.

Observatorii ONU au declarat că rachetele balistice din seria Hwasong-11 au fost testate pentru prima dată în mod public de Phenian în 2019.

Luna trecută, Rusia şi-a exercitat dreptul de veto la reînnoirea anuală a mandatului experţilor care monitorizează sancţiunile ONU. Ei monitorizează de 15 ani aplicarea sancţiunilor ONU asupra Coreei de Nord prin programele sale nucleare şi balistice. Mandatul actualului grup de experţi va expira marţi.

La câteva zile de la atacul din 2 ianuarie, biroul procurorului din regiunea Harkov a prezentat presei fragmente din rachetă, afirmând că aceasta era diferită de modelele ruseşti şi că „este posibil să fie o rachetă care a fost furnizată de Coreea de Nord”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...