G4Media.ro

Expert: Înghețarea fondurilor UE, unul dintre motivele pentru care Ungaria ar putea…

Sursa foto: European Council

Expert: Înghețarea fondurilor UE, unul dintre motivele pentru care Ungaria ar putea să nu ratifice aderarea Finlandei la NATO

Potrivit lui Katalin Miklóssy, cercetător maghiar la Institutul Alexander al Universității din Helsinki, Ungaria întârzie ratificarea aderării Finlandei la NATO din cauza înghețării fondurilor de către UE. Ea spune că presiunea internațională asupra Ungariei este acum excepțional de mare, iar dacă Turcia ratifică aderarea Finlandei la NATO înaintea Ungariei, aceasta nu va face decât să crească, transmite Index.hu.

Ungaria nu va fi ultimul stat membru NATO care va ratifica atât Finlanda, cât și Suedia, a precizat ambasada Ungariei la Helsinki, ca răspuns la o solicitare a portalului finlandez HS. Ziarul a întrebat ambasada dacă Ungaria insistă să ratifice aderarea Finlandei înaintea Turciei.

Potrivit portalului, este demn de remarcat faptul că declarația ambasadei ungare se referă la Finlanda și Suedia împreună, nu separat, deși întrebarea se referea doar la Finlanda. De asemenea, ei subliniază că Ungaria nu ia poziție cu privire la ratificarea de către Turcia a aderării Finlandei înaintea Suediei.

Turcia și președintele său Recep Tayyip Erdogan au luat miercuri decizia privind aderarea Finlandei la NATO, care va fi anunțată oficial vineri, în timpul vizitei președintelui finlandez.

Ziarul a contactat-o pe Katalin Miklóssy, un cercetător maghiar de la Institutul Aleksanteri al Universității din Helsinki, care consideră că declarația ar putea fi o mostră a ceea ce va urma din partea Ungariei.

„Au promis multe în aceste luni și întotdeauna s-au ținut de cuvânt. S-ar putea să ne confruntăm cu o situație în care Ungaria continuă să ofere aderarea cu astfel de întorsături retorice, mult timp după ce Turcia a spus da aderării”, a declarat Miklóssy, adăugând:

Dacă Turcia refuză să ratifice Suedia, acesta va fi un motiv suficient pentru ca Ungaria să nu ratifice Finlanda.

Potrivit HS, președintele finlandez Sauli Niinistö a interpretat până acum poziția Ungariei ca însemnând că aceasta dorește să ratifice aderarea Finlandei la NATO înaintea Turciei. După cum scriu ei, Ungaria nu s-a grăbit până acum să finalizeze ratificarea, iar Fidesz a amânat marți o sesiune parlamentară programată pentru lunea viitoare, în care s-ar fi putut lua o decizie de fond privind aderarea celor două țări nordice.

Miklóssy a declarat că întârzierea Ungariei a fost din cauza banilor.

Statele membre ale UE au decis în decembrie să taie 6,3 miliarde de euro din fondurile de coeziune ale Ungariei în perioada bugetară până în 2027. În plus, Ungaria nu va primi nici măcar pachetul de stimulare economică de 5,8 miliarde de euro convenit în vara anului 2020, dacă nu reușește să îndeplinească toate cele 27 de reforme stabilite de Comisia Europeană, care trebuie să consolideze lupta împotriva corupției, independența sistemului judiciar și statul de drept. Iar Katalin Miklóssy spune că pare foarte puțin probabil ca țara să fie capabilă să le îndeplinească.

El a spus că presiunea internațională asupra Ungariei este acum excepțional de mare, iar dacă Turcia ratifică aderarea Finlandei la NATO înaintea Ungariei, aceasta va crește.
Ce are de câștigat NATO cu Suedia și Finlanda?

Aderarea celor două țări nordice aduce nu doar provocări de securitate, ci și beneficii: pe de o parte, toți cei opt membri ai Consiliului Arctic, cu excepția Rusiei, vor deveni membri NATO, în timp ce rolul geopolitic al regiunii crește de ani de zile.

Péter Wagner, cercetător senior la Institutul pentru Afaceri Externe și Economie Internațională și profesor la Universitatea Reformată Károli Gáspár, a declarat că marina și forțele aeriene ale celor două țări ar putea contribui la securizarea Mării Baltice, completând prezența daneză și poloneză, dar a spus că rolul finlandezilor și suedezilor în Arctica este foarte limitat, deoarece niciuna dintre țări nu are o marină optimizată.

Mai mulți experți sunt de acord că Rusia, care a văzut mult timp NATO ca pe o amenințare, a făcut o greșeală strategică în lansarea războiului din Ucraina, neținând cont de posibila aderare a Finlandei și Suediei la NATO.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Orban al Ungariei trage clopotul de inmormantare al bolsevicilor neo-marxisti!
  USA si UE sunt in faliment, atat politic cat si economic.
  Orban doar le serveste meniul.

  • Corect, am uitat ca el nu vrea nici macar o secunda sa iasa din UE care e in faliment sau din NATO care e condus de americani. Ai idee de ce? Stie el ceva de alternativa?

  • Bla, bla, bla…. Lavrov, tu esti ma? Sau Putin? Medvedev?
   Nîț, esti doar un troll iubitor de asfel de specimene.

 2. Pariu cu noi ca pe astia ii zboara din UE, aveti curajul?

  • Nu au cum sa ii scoata din UE. Nu exista sa scoti o tara din UE decat daca reinventeaza lucrurile. Oamenii din Ungaria conform unui articol recent, ar vota nu in cazul unui referendum de HU-Exit. Nimeni nu isi doreste sa iasa din UE sau NATO, sunt doar jocuri politice.

 3. Sondaj: Ungurii nu doresc sa iasa din UE si NATO, discutabil.
  Alt sondaj: Ungurii nu sunt de acord cu politicile UE si NATO,
  Cum sa iesi din UE si NATO din moment ce votul Ungariei conteaza?
  Zilele acestea va apare si Croatia cu o retorica asemanatoare Ungariei.
  Aveti de gandit tovarasi!

  • Ce e de gandit? Vor bani si atat….e foarte mult de gandit. Apropo de, nu suntem de acord, dar nici nu iesim. Apropo, propaganda asta, de tip haur, cat o mai sustiii? Pana se termina razboiul sau pana primesti copeici?

 4. Ungaria vrea numai la placinte cu UE, cand tre’ sa fie si la razboi, ba !